Skip to Content

Hoeveel cadeaus sinterklaas & wat is budget per kind?

Hoeveel cadeaus sinterklaas & wat is budget per kind?

Sinterklaas en Kerstmis de dagen in het jaar dat de kinderen verwend worden met cadeautjes. Maar hoeveel cadeautjes en voor wat voor bedrag wordt er gemiddeld aan besteed? Hoe weet je nu wat het beste is aangaand de hoeveelheid cadeautjes die je aan de kinderen wil geven.

Hoeveel cadeautjes gemiddeld per kind?

Daarnaast is er altijd de vraag hoeveel cadeaus geef je per kind. Met name bij de wat kleine kinderen is het verstandig om het aantal cadeautjes in te perken.

Zeker als je het samendoet met anderen en iedereen cadeautjes krijgt kan het enorm lang gaan duren en raken kinderen de concentratie kwijt en willen ze gewoon gaan spelen.

Voor peuters zijn twee of drie cadeautjes echt voldoende. De interesses willen op die leeftijd ook nog erg snel wisselen, en op die manier voorkom je dat het overschot aan speelgoed op zolder beland en er vervolgens niet mee gespeeld wordt omdat ze er dan al te groot voor zijn.

Mocht je toch meerdere cadeautjes willen geven, kan je bijvoorbeeld een doos met Little People oid alle onderdelen los inpakken. Want uitpakken vinden veel kinderen vaak wel leuk, zelfs al stop je er lege toiletrollen in. De kinderen vinden het geweldig.

Voor oudere kinderen kan je wel iets meer cadeautjes geven, 5 tot 10 cadeautjes is daarin wel gemiddeld.

Daarnaast is het een idee om te kiezen voor een wat groter / duurder cadeau en dat aan te vullen met kleinere cadeautjes of iets wat ze heel graag willen hebben, maar jij niet ziet zitten. Of iets nuttigs zoals een pyjama of een boek oid. Denk bijvoorbeeld eens aan de 4-cadeautjesregel.

Heb je pubers of wat grotere kinderen dan zijn natuurlijk lootjes met cadeautjes of Sinterklaas surprises maken voor elkaar een idee. Of maak een cadeautjesbal. En dan met Kerst een wat groter cadeau geven.

Wat is gemiddeld budget per kind?

Gemiddeld wordt er tussen de 80 en 100 euro besteed aan speelgoed en andere cadeaus per kind.

Dit is een gemiddelde, er zijn altijd ouders die hun kind duurdere cadeaus geven of bijvoorbeeld investeren in de aanschaf van de Nintendo Switch en een los cadeau per kind zodat het gemiddelde stijgt. Of als een kind net iets duurders nodig heeft bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gezinnen die het met minder doen en verspreid over het jaar geld bij elkaar sparen of kleine cadeautjes kopen zodat ze met Sinterklaas ook een volle zak hebben.

Daarnaast ligt het er aan hoe vaak je het viert; doe je cadeautjes zowel met Sinterklaas als Kerst of vier je het meerdere keren ook met familie met cadeautjes. Het is aan jou hoeveel geld je uitgeeft en voor hoeveel cadeautjes doe je het met anderen, dan is het verstandig met hun te overleggen wat het budget is om te voorkomen dat het verschil enorm is.

Als je de uitgaven wat wil inperken kan het enorm schelen door voor de wat duurdere cadeautjes eerst marktplaats of Facebook marketplace te bekijken of er niet een goedkopere variant is die je kan overnemen. Met een beetje geluk zijn er zelfs cadeautjes die bijvoorbeeld dubbel zijn die nog nieuw in de doos zitten.

Mochten kinderen ouder worden en vragen gaan stellen, zou het een optie kunnen zijn om te vertellen dat er ouders zijn die geld in de schoen stoppen zodat Sinterklaas cadeautjes kan kopen.

Of met ouders die altijd voltijd (of meer) werken dat Sinterklaas dat een beetje zielig vinden en daarom duurdere cadeautjes koopt.

Ga het gesprek aan!

Het is altijd een beetje lastig om erachter te komen wat nou een beetje het gemiddelde is qua aantal of bedrag cadeautjes. Dit kan bijvoorbeeld ook enorm woonplaatsafhankelijk zijn. Je bent echt niet de enige vader en moeder die het lastig vindt.

Je wil niet je kind teveel verwennen, maar je wil liever ook niet dat je kind op school hoort dat andere kinderen mega cadeaus hebben gekregen.

Daarom is het een aanrader om hierover het gesprek aan te gaan met ouders van vriendjes en klasgenootjes en te vragen hoeveel zij geven. Op die manier krijg je ook een duidelijk en helder beeld wat de klasgenootjes van je zoon of dochter precies krijgen. (Hoeveel cadeaus en het bedrag dat er ongeveer aan besteed wordt).

Laat je er echter niet te veel door beïnvloeden. Stel dat je aan een paar ouders vraagt die hun kinderen eens flink willen verwennen en er echt een hoog bedrag aan besteden. Dan hoef jij je echt niet verplicht te voelen omdat ook te doen.

In de praktijk zal je merken dat veel ouders er heel bewust mee omgaan en dat het alleen de uitzonderingen zijn met enorme bergen vol speelgoed. Inderdaad, uitzonderingen.

Wat doen anderen?

Nieuwsgierig naar wat anderen doen?

Toch maakt het wel onzeker, zo was Nicole bang dat ze een slechte moeder was omdat ze maar drie cadeautjes in de zak had zitten en geen volle zak.

Waarop een ontnuchterend antwoord kwam dat ze dan maar voor broertjes en zusjes moest zorgen. Voor kinderen gaat het niet om het aantal cadeautjes, of hoe groot en duur ze zijn. Als ze er maar heerlijk mee kunnen spelen.

Hoeveel cadeautjes ga jij geven met Sinterklaas?

Linda van Aken
 1. Brigitte says:

  Of met ouders die altijd voltijd (of meer) werken dat Sinterklaas dat een beetje zielig vinden en daarom duurdere cadeautjes koopt.

  Dit kan echt niet

 2. Jessica says:

  We hebben het net met onze 3 kinderen en familie gevierd ze hebben 4 kadootjes van ons gehad 1 speelgoed 1 sporttas 1 douche/parfum en een 1mooi boek.pp.. oma had nog voor dochter een jurk en maillot en de jongens een trui en sokken oom en tante ook nog een kleinigheidje..gister hebben de jongens hun verjaardag gevierd wat natuurlijk een beetje te gek is in 1 weekend daar hebben ze gelukkig weinig kadootjes maar bonnen en lego gekregen en kan er in de zomer ook nog iets gekocht worden.maar hier is het net zo met het kleinste dingetje zijn ze meestal het drukst en een doos gaat hier ook vaak mee uit de supermarkt om thuis treintje of piraatje te spelen

 3. Tim says:

  Tsja, waar trek je de grens? Wij vierden deze avond pakjesavond, met een flinke zak cadeaus. De ogen van onze 2 jarige peuter vielen uit zijn ogen toen hij de zak op zijn kamer zag staan. “Allemaal kadoën” zei hij vol enthousiasme.

  Het is natuurlijk zo dat je het zo gek kan maken als dat je zelf wilt. Wij kwamen uiteindelijk op 6 cadeaus pp. Over het hele jaar bij elkaar gespaard in aanbiedingen en andere deals. Het is voor mij een sport om iets leuks “on a budget te vinden”. Zelfs als het dan een half jaar in de kast ligt… En omdat ik vaak iets koop een aanvulling op wat onze jongens al hebben een leuk vinden, hebben wij tot nu toe weinig speelgoed dat niet gebruikt wordt. Een paar extra duplo blokken kunnen immers nooit kwaad… Daarnaast is een boekje van één euro vaak net zo leuk als een gigantisch duur cadeau.

  Tenslotte voor de “vulling” slikken de pakjes voor papa en mama wel wat ruimte op. Dingen die toch al op het lijstje stonden en voor het gemak en de gezelligheid maar in de zak verdwenen. Al met al een heerlijk avondje geweest.

 4. marjon says:

  Wij doen bewust geen bergen cadeautjes. Onze kinderen zijn begin jan en begin feb ook jarig. Krijgen ze weer cadeautjes ;)
  Vaak doen we ook bruikbare cadeautjes, zoals een ochtendjasje, rompers, sokken… het gaat ze immers (bij ons) gewoon ook om het uitpakken. Thuis en bij mijn ouders pakjes. Bij beide niet teveel. Met kerst bij schoonouders, omdat mijn schoonbroertje in Amerika woont en ze daar Kerst vieren. We sturen elkaar dan ook een pakje op. Kinderen weten ook dat we dan voor elkaar cadeautjes kopen en dat zeker niet van de Kerstman afkomt. Ook hier zijn het bruikbare cadeautjes en een beetje speelgoed.
  Iedereen is natuurlijk vrij in zijn keuze, maar soms schrik ik wel als ik de bergen vol cadeautjes zie inc I-pads, dure spel computers…. Och als iedereen maar geniet op zijn eigen manier :D
  En ik denk dat iedereen zijn eigen keuze hierin maakt….

 5. Elisabeth says:

  Ik weet nog wel van vroeger, kregen mijn broertje en ik zoveel cadeautjes dat we verveeld raakten omdat het zo lang duurde…. Dit jaar is het nog makkelijk voor ons als ouders, hij is net één. Één cadeautje voor het leuk (van papa en mama) en dan zien we volgend jaar wel verder! :)

 6. Cassandra says:

  Mijn dochter (14’maandrn) krijgt 1 cadeautje. We vieren het niet. Ze snapt het allemaal nog niet. Vind inderdaad al die foto’s met hoeveelheid cadeautjes een beetje overdreven..

 7. Marij says:

  Bij het werk van man mochten wij iets voor een bepaald bedrag uitkiezen. Het werd een ballenbak die je makkelijk binnen en buiten kan opzetten dat is tenminste iets totaal anders dan wat ze al heeft. Eigenlijk speelt Eline voornamelijk nog met dezelfde dingen en de rest ligt vaak op de grond. Bij ons thuis stopten ze wel eens iets in de kast om vervolgens later opnieuw in te pakken en te geven. Dan wisten wij echt niet dat we dat al eerder gekregen hadden. Dat gaan we zeker ook bij Eline doen. En we kopen ook vaak iets tweedehands wat we ook weer verkopen wanneer ze er niet meer naar om kijkt. Eigenlijk denk ik ook eerder dat kinderen te veel speelgoed hebben. Ze krijgen het hele jaar door ook van alles (ook van anderen) en weet je het belangrijkste blijft dat ze een fijn thuis hebben en veel liefde ontvangen. Dat zit volgens mij heel goed bij jullie!

 8. Laura says:

  Ze krijgen van ons 3 cadeautjes om mee te spelen per kindje. Daarnaast krijgen ze nog gezamelijke cadeau`s. Denk aan een zakje strijkkralen omdat die kleur op was en een aantal tubes verf omdat die ook ver op is. Daarnaast geven we een gezinsactiviteit. We schrijven op een kaart dat ze met papa en mama naar de bioscoop mogen en daarna ergens wat gaan eten. Afgelopen woensdag zijn we bij mijn opa en oma geweest waar ze ook al een aantal cadeau`s hebben gekregen.
  Verder zijn we met 9 personen op pakjesavond dus er word wel een flinke zak cadeau`s hier afgeleverd. Voor de volwassenen hebben we afgesproken niks te doen, maar ik heb stiekem toch voor iedereen 1 ding gekocht. ;-)
  Met kerst hebben we ook cadeau`s onder de kerstboom, maar dit jaar ligt er iets heel anders onder wat geen speelgoed is. Ik ben echt benieuwd hoe ze daar op gaan reageren. Daarnaast krijgen ze wat kleinere dingetjes, doen we met 7 personen surprise op kerstavond, zijn we eerste kerstdag bij mijn vader te gast waar ze cadeau`s krijgen en krijgen ze ook een kleinigheidje van mijn moeder.
  Het klopt inderdaad wat je zegt: wij hadden vorig jaar ook geen geld voor sinterklaascadeau`s en dat stak wel. Ik voelde me echt geen fijne moeder, was heel bang dat de kinderen zouden denken dat ze niet lief waren geweest, zeker als je hoort en ziet hoeveel anderen krijgen. We hebben toen van iemand een doos cadeau`s opgestuurd gekregen, anoniem en dat was heel erg bijzonder. Ik weet nog steeds niet wie het was, maar ik krijg er nog steeds tranen van in mijn ogen. Zo lief en ik was zo ontzettend dankbaar. Dat is waar de decembermaand om draait, denken aan een ander.

 9. Marguerita says:

  Wij hebben het afgelopen weekend bij mijn familie gevierd, iedereen kocht 1 cadeau voor een afgesproken bedrag voor zijn eigen kinderen en opa en oma deden er nog iets bij. Met de schoonfamilie doen we kerst, alleen voor de kids dit jaar, maar dat betekent dat ik 8 cadeautjes moet inslaan en dat de kinderen er minimaal 6 zullen krijgen.
  Pakjesavond is echt een traditie die we thuis met ons gezin vieren. Ik heb er veel goede herinnerinen aan van vroeger en weet dat het uitpakken het mooiste is van alles. De kinderen worden dus overladen met cadeaus, waaronder ook een boek, ondergoed, haarborstel, leggings, iets voor op hun kamer… Voor mijn man en mij zitten er 2 kleine cadeautjes in de zak, het draait om de kids. Ik heb me dit jaar overigens wel erg ingehouden in vergelijking met vorige jaren en we hebben maar 1x per week thuis de schoen gezet. De Video van Sint kondigt bij ons dit jaar voor het eerst aan waar de pakjes staan, vorig jaar werd er tijdens het kijken van deze film op de deur gebonst en hebben de buren het mooi geregeld voor ons.

 10. Anke Boonen says:

  Hier krijgen ze thuis ieder 1 groot cadeau en daarbij wat kleine cadeautjes. Totaal 4 pp. Dat maakt toch een zak vol? en idd hier een schoen zet kalender. Met uiteindelijk ook 1 x per week de schoen gezet. Dit vinden ze prima en er wordt ook niet om gevraagd. Is zo ook al druk met sint van de buurt vereniging en dan komt er nog een kinderfeestje tussendoor.

 11. Maike says:

  Precies dat van het spelen met een grote doos! Ons zoontje (20 maanden) heeft ook al teveel speelgoed. En waar speelt hij het liefste mee? Bakjes, dozen en deksels. En wat wilde zoonlief het liefste in de schoen? Chocola ;). Ik kan me er totaal niet druk om maken wat anderen doen. Met pakjesavond krijgt hij van ons Duplo: 2 dozen en van mijn ouders ook een doos. Genoeg! En kan hij nog heel lang mee spelen.

Comments are closed.