Nu Sinterklaas in het land is mogen de kinderen weer hun schoentje zetten. Tijdens de intocht geeft Sinterklaas aan dat alle kinderen die avond hun schoen zetten mogen. Dat betekent dus dat je vooraf moet zorgen dat je iets in huis hebt, of alsnog snel iets regelt voor in de schoen.
Daarna is het aan alle mama’s en papa’s vrij om te doen en laten hoe het schoen zetten geregeld is. Vanaf wanneer er voor het eerst een schoentje gezet wordt. Wat er in de schoen gaat? Hoe vaak de schoen gezet mag worden? En wat er voor ‘gedaan’ moet worden.
Stiekem ben ik ook wel nieuwsgierig naar jullie meningen als het gaat om schoen zetten.
Eerste keer schoen zetten Sinterklaas
De eerste keer dat kinderen in Nederland hun schoen zetten voor Sinterklaas is een bijzondere traditie. Dit vindt plaats in de periode voorafgaand aan 5 december, de dag waarop Sinterklaas zijn cadeautjes uitdeelt.
In het eerste jaar zijn het vaak de ouders die hun schoen zetten voor hun kind, en zullen ze zich er ook niet heel veel van herinneren. Als ze iets ouder zijn rond de anderhalf / twee jaar zullen ze er al iets meer van meekrijgen, al zullen ze voornamelijk veel aandacht hebben voor het cadeaupapier of de cadeautjes.
Kinderen zetten hun schoen, vaak gevuld met een wortel voor het paard van Sinterklaas, in de hoop dat de goedheiligman langs zal komen en deze zal vullen met lekkernijen, kleine cadeautjes of chocoladeletters.
Hoe vaak schoen zetten?
Hoe vaak je je schoen mag zetten wisselt per persoon. Zo zijn er gezinnen waar de kinderen iedere dag de schoen mogen zetten, al is het natuurlijk wel de vraag of of ze dan ook echt iedere keer iets in de schoen vinden. Daartegenover staan er gezinnen waar het aantal keer dat de schoen gezet mag worden op een hand te tellen zijn en beperkt worden tot op de dag van de intocht en de dag voor 5 december.
In de meeste gezinnen wordt er echter twee tot drie keer per week de schoen gezet. En dan voornamelijk op de dinsdagavond en nog een keer in het weekend. Dit zodat ze op woensdag of zaterdag / zondag kunnen zien wat er in zit en er ook gelijk mee kunnen spelen.
Het hoeven ook geen grote cadeautjes te zijn, het gaat meer om het verrassingseffect dat ze iets lekkers of een klein cadeautje vinden. De ‘echte’ cadeautjes kunnen dan bewaard blijven voor het Sinterklaasfeest.
Aftelkalender schoenen zetten
Als Sinterklaas in het land is geeft hij aan dat alle kinderen hun schoen mogen zetten. ‘s Avonds nog even een liedje zingen voor ze naar bed gaan en dan is het afwachten of de Sint er wat indoet. Al zouden ze natuurlijk zo snel mogelijk al willen weten.
Echter omdat ze het niet altijd even goed onthouden wanneer er wel of niet een schoen gezet mag worden, tenzij ze het er op het Sinterklaasjournaal over hebben.
Mocht je toch wat meer structuur willen aanbrengen; kies dan voor een aftelkalender waarop ze een sticker kunnen plakken op de dagen dat ze een schoentje mogen zetten (en aftellen naar Pakjesavond).
Wanneer schoen zetten?
Als de Sint is langs geweest willen de kinderen natuurlijk het liefste ook met het speelgoed spelen. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk in het weekend te geven. Dan kunnen ze er de volgende ochtend de hele ochtend mee spelen. En kan jij misschien een uurtje langer blijven slapen!
Mocht er doordeweeks toch het schoentje gezet worden kan je daar altijd iets in doen dat in de zak mee kan naar school of iets van snoep dat meteen op is.
Wat gaat er in de schoen?
Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van je budget. Terugkerend cadeau bij ons de afgelopen drie jaar zijn de Sinterklaas, Piet en paard van Sinterklaas. Met dit jaar de boot erbij.
Verder kregen ze de eerste nacht vooral decoratiemateriaal. Vlaggetjes, slingers, poppetjes voor in het sinterklaashuis etc. Vanaf zondag is ons huis dus ook aangekleed in de Sinterklaassfeer. Als er iemand blijft logeren mag hij / zij natuurlijk ook altijd de schoen zetten.
De laatste keer schoen zetten krijgen ze een pyjama in de schoen. Dat is dit jaar voor het eerst, omdat onze dochter voorheen in een slaapzak sliep. Natuurlijk kon ik het niet laten om een beetje creatief te zijn en heb een shirtje geflockt. Een heel persoonlijke pyjama met een silhouet van haar hoofd er op.
Verder kunnen ze mandarijnen, een handje pepernoten, die baby boy interessanter vindt dan de pakjes en het papier, of wat nuttige cadeautjes verwachten. Zo heeft ze vorig jaar een potje in haar schoen gevonden toen ze daar mee bezig was.
Tot slot krijgen ze af en toe een speelgoedje. Per dag kijk ik hoe of wat en stem daarop af wat er in verdwijnt.
Tip: Geen grote cadeaus
Kinderschoenen zijn niet groot; het handigste is het dan ook als de cadeautjes in verhouding staan met de schoenen. Dus geen megagrote dozen waar het schoentje dan eenzaam verdwaald opstaat. Dit formaat past eerder in de zak.
Het hoeven ook geen dure cadeaus te zijn. Voor een peuter is een velletje stickers al helemaal het einde. Of voor een kleuter een nieuwe stuiterbal.
Vergeet je een keer dat de schoentjes gezet mogen worden en heb je niets in huis; een brief van de Sint doet het ook altijd erg goed.
‘Hoe’ zet je de schoen?
Misschien een rare vraag; maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. De één zet de schoen bij de open haard, worden er liedjes gezongen, tekeningen gemaakt, verlanglijstjes ingeleverd, wortels en suikerklontjes voor het paard achtergelaten.
Kortom de hele mikmak. De ander vindt gewoon de volgende dag een cadeautje in de schoen, of is de rommelpiet langs geweest.
Als we hier in huis de schoen zetten doen we dat bij de achterdeur. In principe worden alleen de kinderschoentjes gezet; eentje per kind. Daar mogen ze dan een wortel in doen, of nu peuter lekker aan het kleuren is een tekening.
We zingen ook samen een liedje en ik ben bezig om peuter Sinterklaas kapoentje aan te leren. Voorlopig houdt ze het nog op de laatste woorden van een zin.
Zo maak er een feestje van
Het hoeft niet heel overdreven, maar er mag best wel iets voor gedaan worden voordat de Sint het schoentje vult. Zo kunnen de kinderen er een wortel in doen, of een hele pot als je vergeten bent ze te halen.
Er moeten liedjes worden gezongen. Tekeningen die ze thuis maken, of op de peuterspeelzaal / school kunnen in de schoen zetten en wat de kinderen zelf allemaal nog meer verzinnen.
Pakjeshaard
De Schoorsteenpieten komen natuurlijk door de schoorsteen naar binnen om de cadeautjes te brengen. Maar de meeste moderne huizen hebben geen open haard meer. Geen probleem!
Bij de Action en de Kruidvat verkopen ze nu kartonnen pakjeshaarden. Deze zet je eenvoudig op zodat je kindje ook een open haard heeft om zijn / haar schoentjes te zetten. Ziet er toch een stuk gezelliger uit.
Om het helemaal af te maken prik je in de vlammen wat kerstlampjes (bij voorkeur op batterij) zodat er ook echt licht vanaf komt ;-) Het beste zijn wel led-lampjes te gebruiken, die worden iets minder warm.
Om het hoekje af te maken kan je er een kapstokhaakje bij maken waar de mantel van Sinterklaas aan hangt en een Pietenpakje. Samen met een kleine zak om te spelen en de staf van Sinterklaas.
Zelf een schoen maken
Creatieve kinderen? Laat dan zelf een schoen knutselen die ze kunnen gebruiken voor het schoen zetten. Dit kan je helemaal zelf bedenken. Of je begint met een kant-en-klare kleurplaat die je kan ophalen bij een supermarkt. Eerst inkleuren, dan uitknippen en in elkaar zetten.
Schoen vullen met Pietenbezoek
Een beetje dollen kan geen kwaad, zeker bij oudere kinderen. Door de pieten ‘s avonds een bezoekje te laten brengen en bijvoorbeeld de schoenen ondersteboven achter te laten.
Aan elkaar te knopen. Verstoppen misschien. Of iets anders waardoor het een extra verrassing is als de kinderen de volgende ochtend beneden komen.
Speelgoedpiet
Caitlyn kreeg bezoek van de Speelgoedpiet. Die vond haar speelgoed wel heel erg leuk. Zo werd er met de blokken gespeeld en er een bouwwerk van gemaakt. De puzzel werd gemaakt.
Natuurlijk liet de Speelgoedpiet ook een briefje achter en een cadeautje zodat de jongedame verder kon spelen naast het schoen zetten.
Snoeppiet
Pieten houden heel erg van snoepen, het liefst eten ze de pepernoten zelf op. Zo zag ik een foto voorbij komen van een Piet die voornamelijk heel veel kruimels rond de schoentjes had achtergelaten.
Ook lag er nog een lege verpakking van een chocoladeletter, die was hij vast vergeten om in de prullenbak te doen. Maar goed dat er achter het gordijn nog een andere chocoladeletter was verstopt.
Speurtochtpiet
Als de schoen gezet wordt in het weekend kun je er natuurlijk iets heel erg leuks van maken. Hebben je kinderen ook even wat te doen in plaats van uitpakken en snoepen. Kan jij weer tien minuten langer in je bed blijven liggen!
Zo kwam in huize Poldermama de Speurtochtpiet voorbij. Deze had een heuse speurtocht uitgezet met vier opdrachten die bij het juist opvolgen naar het cadeautje leidde. Ik vond dit echt een heel erg leuk idee en ga dit zeker onthouden.
Verdrietpiet
Dit jaar heeft het Rommelpietje een gezicht gekregen in het Sinterklaasjournaal. Het is namelijk het verdrietige Pietje die op zoek is naar haar knuffel die ze vorig jaar in Nederland heeft laten liggen. Overal wordt gezocht: achter kasten, onder de bank, in de speelgoedkist. Alleen jammer dat ze het niet even opruimt… De mama van Féline was wel een beetje verdrietig toen ze dit zag, gelukkig was haar dochter zo lief om te troosten.
Vergeetachtig Pietje
Hier in huis werd er een bezoek afgelegd door het vergeetachtige Pietje als we mogen schoenen zetten. Die had netjes de schoentjes gevuld met een chocoladesint en een schoentje met een cadeautje.
Het andere cadeautje lag echter nog met schaar en plakband en papier op de tafel. Was ze vast vergeten om in te pakken… Ik hoorde ergens anders ook al dat Piet midden in de nacht koffie had gedronken en de mok had laten staan.
Precisie strooien
Jaja, Pieten strooien tegenwoordig niet zomaar meer kruidnoten in het rond. Nee, ze hebben een speciale cursus precisiestrooien gevolg!
In plaats van schoenen vol of een handje in de kamer doen ze nu netjes letters of vormpjes neerleggen met de pepernoten. Dat was een idee van Pietje Precies natuurlijk.
Andere leuke ideeën voor schoen zetten
- Schoenen verstoppen / ergens anders neerzetten
- Schoen mee inpakken
- Hongerige Piet laten langskomen
- Speurtocht naar cadeautjes
- Rommelpiet is langs geweest
- Dankjewel-kaartje / briefje van de Sint.
- Vriendenboekjes invullen als Piet zijnde.
- Speelpiet die zelf al met speelgoed aan het spelen is.
- Hier en daar op weg naar de schoentjes stro en wat aarde gestrooid. Met een hoefijzer afdrukken in de aarde gemaakt en een nat cadeautje dat Americo in de gang heeft achter gelaten.
Hoe vaak mogen jullie kinderen hun schoen zetten en wat vinden jullie kinderen?
Sinterklaas
- Waarom Sinterklaas vieren?
- Waar woont Sinterklaas?
- Hoe oud is Sinterklaas?
- Het paard van Sinterklaas
- Sinterklaas België
- Sinterklaas aftelkalender
- Aftelkalender maken kind
- Sinterklaasjournaal 2023
- Sinterklaasintocht tips
- Sinterklaasintocht 2023
- Sinterklaas vieren ideeën
- Sinterklaas met pubers
- Zo overleef je Sinterklaas?
- Zwanger met Sinterklaas & Kerst
- Sinterklaasliedjes zingen
- Geheim van Sinterklaas vertellen
- Geheim van Sinterklaas contract
- Sinterklaas decoratie & versiering
Sinterklaas schoen zetten
Sinterklaas cadeau & surprise
- Hoeveel cadeaus Sinterklaas?
- 4 cadeautjes regel
- Wel of geen Sinterklaas cadeautjes
- Verlanglijstje maken
- Bol.com speelgoedboek Sinterklaas
- Goedkope Sinterklaas cadeau ideeën
- Goedkope Sinterklaas cadeautjes
- Duurzame Sinterklaas cadeautjes
- Herinnering cadeau geven
- Surprise maken
- Kant en klare surprises
- Surprise cadeau ideeën
- Sinterklaas gedicht voorbeelden
- Sinterklaas gedicht maken
- Sint Swap
- Cadeau inpakken
- Cadeautjes verstoppen
Sinterklaas activiteiten
- Sinterklaas spelletjes thuis & klas
- Pietengym spelletjes
- Pepernoten spelletjes
- Sinterklaas speelgoed
- Huispiet komt logeren
- Pepernotenpong
- Sinterklaas Bingo
- Sinterklaas verkleedkleding
- Sinterklaas knutselen
- Open haard knutselen
- Pieten muts & mijter knutselen
- Stoomboot knutselen
- Sinterklaas kleurplaten
- Sinterklaas krijtstift raamtekening
- Sinterklaas uitjes
- Sinterklaas voorstellingen
- Zapp Sinterklaasfeest
- Pietentraining Maritiem Museum
- Sinterklaasweekend arrangement
- Weekend van Sinterklaas Landal
- Weekend van Sinterklaas Center Parcs
Sinterklaas media
Sinterklaas zoetigheid
- De perfecte uitgaansoutfit voor elke gelegenheid - 4 November 2024
- 4 tips voor moeders die slecht slapen - 3 November 2024
- 10 Tips om pubers te leren hun eigen rommel op te ruimen - 3 November 2024
Leuk om te lezen :)! Hier zetten Zoon en dochter op zaterdag de schoen en kunnen dan op zondag heerlijk spelen met wat ze hebben gekregen! Ook komt de sint lang bij de opvang en nog eens opschool en bij mijn man op het werk! De grote kadoos bewaren we voor 5 december en vieren het dan met de famillie!! Een druk gebeuren maar wel erg gezellig!!
Hier mogen ze elke Zaterdag de schoen zetten en misschien één keer tussendoor. Ze krijgen er dan een kleinigheidje in en wat lekkers. Ze maken vaak een tekening en zingen luidkeels.
Hier wordt er eens in de week de schoen gezet. Daar komen dan twee kleine kadootjes in. Tot nu toe een prinsessentas en een kroon voor mijn dochter. En een raceauto en mooie set pennen voor mijn zoon. De schoenkadootjes zijn bij ons vaak onder de 5 euro. Ze zingen bij de openhaard, zetten hun schoentjes en gaan naar bed. De volgende dag is er een kadootje in hun schoen. Alleen vaak zet ik de schoenen op een andere plek, gewoon om te dollen ;)
Wij mochten vroeger eens per week de schoen zetten, op zaterdagavond. Dat deden we bij de achterdeur, een open haard hadden we niet. Bij het schoenzetten zongen we een of meerdere liedjes, vaak deden we een tekening of een wortel in de schoen.
Dit jaar is ons meisje 8 mnd en mag ze bij ons 1x de schoen zetten.. Meer voor ons denk ik haha..
Leuk om te lezen hoe jij erover nadenkt.
Bij ons is het heel anders gegaan.
De oudste (nu 15) mocht elke dag zijn schoen zetten en daar zat in wat hij wilde hebben. Soms wat kleins, soms wat groots, soms snoep. Ik heb hem 1x iets nuttigs gegeven, sokken en ondanks dat hij braaf “dank u Sinterklaasje zong” was hij toch erg verdrietig ervan.
Tessa (nu 6) mocht vanaf 1 jaar elke dag haar schoen zetten en de oudste moest dus ook zijn schoen zetten. Geen nuttige dingen, gewoon wat zij willen hebben.
Ik kreeg vroeger altijd nuttige dingen van mijn ouders en opa en oma en echt nooit iets dat ik wilde, dat zal wel de grondslag zijn van mijn gedrag nu.
Dit jaar was er in het Sinterklaasjournaal een verhaal over een kalender en enkel omdat het in het Sinterklaasjournaal was en dus de hele school het zo doet, mogen ze nu 3x per week hun schoen zetten. Op woensdag, vrijdag en zaterdag.
Van mij hadden ze elke dag hun schoen mogen zetten.
Tessa heeft het Intertoys boek doorgespit en alles wat ze wilde omcirkeld. Gisteren zijn we achter de pc gaan zitten en hebben daar een verlanglijstje van gemaakt.
Ik heb gezegd dat ik dat lijstje naar Sinterklaas, de kerstman en iedereen die op haar verjaardag komt zal mailen. Ze is in februari jarig.
Vervolgens heb ik 80% aangevinkt en gekocht.
De oudste heb ik uit laten zoeken wat hij hebben wil en hij zet de tabbladen open en ik heb daar voor het zelfde bedrag gekocht als voor Tes.
Het meest grappige vind ik dat Rick (oudste) sokken heeft uitgekozen, onderbroeken en een portemonnee en Tessa tussen het speelgoed een dekbedovertrek, potloden, een spelletje en nog wat nuttige dingen heeft gezet.