Skip to Content

Sinterklaas intocht 2024; wanneer komt Sint aan in Nederland?

Sinterklaas intocht 2024; wanneer komt Sint aan in Nederland?

Over een paar weken is het weer zover, eerst zal de Sint te zien zijn op tv en daarna is het tijd voor de grote intocht. Veel kinderen met ouders op de kade in de hoop een glimp op te vangen van de boot of de vele Pieten.

Vrijwel overal wordt er veel werk van gemaakt om dit kinderfeest zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom ben ik aan de slag gegaan om een overzicht te maken van alle Sinterklaas intochten, inclusief de datum.

Sinterklaas intocht 2024 Nederland

Ieder jaar komt de Sint ergens anders aan, vaak is het dan een drukte van belang omdat kinderen vanuit het hele land komen. Naast de boot zijn er vaak meerdere podia met optredens zodat je vermaakt wordt.

Alles wordt ook live uitgezonden op tv wat misschien wel zo rustig is en prettig bij lage temperaturen, je bent niet alleen: maar liefst 2 miljoen kijkers kijken naar deze uitzending.

Dit jaar is de landelijke intocht in in Gorinchem. De burgemeester zal hem ontvangen op zaterdag 24 november.

De intocht van Sinterklaas in Nederland zal landelijk worden uitgezonden op de televisie. Ook dit jaar verzorgt Dieuwertje Blok de presentatie op locatie. Jeroen Kramer, één van de vaste verslaggevers van Het Sinterklaasjournaal, staat haar op de kade bij. De NTR doet verslag van de intocht in een speciale – extra lange – aflevering van Het Sinterklaasjournaal.

Almere

Op zaterdag 18 november is het weer zover. De Sintparade in Almere Centrum! Sinterklaas zal samen met zijn Pieten een parade lopen vanaf het Stationsplein naar het Forum. Op het Forum is het podiumprogramma waar kinderen kunnen meezingen en dansen met meer dan 100 Pieten!

De parade zal starten om 15.00 uur! Ook dit jaar is de Sinterklaasintocht in Almere Haven.

Hier vind je meer informatie.

Amersfoort

Sinterklaas komt op zaterdag 18 november a.s. naar Sinterklaasstad! Dan ben jij er toch ook weer bij? Zodra de pakjesboot is aangemeerd in de Eemhaven, start een vrolijk en gezellig programma met vele activiteiten in Amersfoort.

Hier vind je meer informatie.

Amsterdam

De Sint komt op zondag 19 november binnenvaren over de Amstel, stapt aan land bij het Scheepvaartmuseum om daarna op Amerigo zijn tocht door de stad voort te zetten. De intocht van Sint in Amsterdam is uitgegroeid tot de grootste intocht ter wereld met maar liefst 350.000 kinderen langs de route.

Samen met Sinterklaas komen ruim 600 Pieten mee om te klimmen, dansen, zwaaien en zingen. De koekletters zijn vervangen door chocoladeletters en er wordt ruim 4.000 kilo snoepgoed uitgedeeld…! Om dit in goede banen te leiden wordt er maar liefst gebruik gemaakt van 1200 vrijwilligers!

Hier vind je meer informatie.

Arnhem

Op zaterdag 18 november is het weer zover! De Sint en zijn Pieten komen na een lange reis met de boot aan in Arnhem. Aan de Rijnkade, ter hoogte van het Provinciehuis stappen de Sint en zijn Pieten om 13.00 uur aan vaste wal.

Hierna volgt de intocht in de stad. Ook dit jaar eindigt de stoet op de Korenmarkt, waarna Sint-Nicolaas met zijn gevolg te voet verder zal gaan naar de Historische Kelders aan de Oude Oeverstraat. Daar logeert hij samen met zijn Pieten tot 3 december.

Meer informatie vind je Hier.

Assen

Sinterklaas komt dit jaar op zaterdag 18 november op de kop van de vaart aan in Assen. De Sint gaat met zijn gevolg een fantastische route door het centrum van Assen lopen samen met Amerigo en zijn Pieten.

Meer informatie vind je Hier.

Breda

Sinterklaasintocht op zaterdag 18 november van 13.30. Er zijn twee podia met onder andere een optreden van Kabouter Plop.

Hier vind je meer informatie.

Delft

Zaterdagmiddag 25 november zullen Sinterklaas en zijn Pieten weer met de boot aankomen in de binnenstad van Delft.

Meer informatie vind je hier.

Den Bosch

De intocht in Den Bosch is dit jaar op zondag 19 november. Rond de klok van 12.00 uur meert hij met zijn boot vol Pieten aan bij de Citadel. Hij wordt verwelkomd door de luide kanonschoten van de Schutterij van ’s-Hertogenbosch, een lokale traditie.

Meer informatie vind je Hier.

Lees ook: Den Bosch; Wat te doen? Tips, bezienswaardigheden en uitjes voor dagje weg met kinderen.

Den Haag

Natuurlijk is het ook feest in Den Haag, daar komt de Sint aan op zaterdag 18 november in de haven van Scheveningen. Langs de kade verzamelen zich ruim 35.000 ouders en kinderen om Sinterklaas met de ‘Pakjesboot 070’ aan te zien komen.

In het gebied rond de haven lopen Pieten rond die strooigoed uitdelen aan de wachtende kinderen. In de haven is een groot podium waarop artiesten het publiek in de stemming brengen en oude en nieuwe Sinterklaasliedjes zingen met de kinderen.

Daarna volgt een rijtoer van meer dan 1 kilometer lang. Met onder andere praalwagens, Sint en hofhouding te paard, sponsorwagens, muziekkorpsen, historische brandweerwagens, dansgroepen, ezeltjes, bussen, oldtimers en nog veel meer spektakel dat ongeveer drie uur duurt langs diverse winkelstraten en eindigt in het centrum van Den Haag.

Langs de route staan nog eens 135.000 kinderen te wachten en is het dus extra druk. Van deze intocht zal een liveblog bijgehouden worden en is te volgen via TV West.

Meer informatie vind je Hier.

Eindhoven

De intocht van Sinterklaas in Eindhoven gaat over het Eindhovensch Kanaal op zaterdag 18 november met extra lage boten die onder de vorig jaar aangelegde brug in Tongelre kunnen door varen.

Na de intocht over het Eindhovensch Kanaal gaan Sinterklaas en zijn Pieten nog naar het 18 Septemberplein voor een aanvullend programma.

Meer informatie vind je Hier.

Emmen

Ook in Emmen zal Sinterklaas op 18 november aankomen op het Marktplein!

Meer informatie vind je hier.

Enschede

Op zaterdag 18 november zet Sinterklaas weer voet aan wal in Enschede. Samen met zijn Pieten vaart hij de haven binnen en bezoekt hij de binnenstad. Een week later, op zondag 24 november, organiseert de Sint een gezellige voorstelling in het Wilminktheater.

Hier vind je meer informatie.

Groningen

De intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 november om 13.00 uur en wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. Aankomst is om 13.30 uur bij Roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven in Groningen.

Meer informatie vind je Hier.

Lees ook: Bellen met Sinterklaas app

Haarlem

Op zondag 179november zal de Sint aan de kade van het Spaarne aanleggen. De pakjesboot komt vanuit de richting van Heemstede aangevaren. Het zal ook dit jaar weer gezellig worden met vele zingende, dansende en reuzevrolijke Pieten.

Nadat de Sint voet aan land heeft gezet stapt hij op de rug van Amerigo om een rondrit door de stad te maken. Aangekomen op de Grote Markt wacht hem een enorm ontvangst met de burgemeester als één van de gespannen wachtende Sint-fans.

Meer informatie vind je Hier.

Hoorn

Op zaterdag 18 november zal menig kinderhart sneller kloppen. De Sint is in aantocht! Sinterklaas en zijn Pieten arriveren in de haven van Hoorn, waar hij Pakjesboot 16 vakkundig zal aanmeren om de enthousiaste bezoekers te begroeten.

Daarna zal de Sint op zijn paard de route vervolgen door de binnenstad. Op verschillende plekken in de stad worden een korte stops ingelast en zijn er gezellige activiteiten op de Roode Steen. De intocht eindigt in de Noorderkerk voor een groot afsluitend Sinterklaasfeest.

Meer informatie vind je hier.

Leeuwarden

Op zaterdag 18 november komt Sinterklaas ook naar Leeuwarden toe. Rond 12.00 uur komen ze aan in de Prinsentuin.

Meer informatie vind je Hier.

Leiden

Sinterklaas komt op zaterdag 25 november aan op de Beestenmarkt in Leiden. Daarna volgt een rondrit en middagprogramma op de Hooglandse Kerkgracht.

Meer informatie vind je hier.

Lelystad

De intocht in Lelystad is op zaterdag 18 november, van de precieze planning is nog niet veel bekend. Hij zal in ieder geval weer aankomen in de haven van Bataviahaven.

Meer informatie vind je later Hier.

Maastricht

Voor de Sinterklaasintocht in Maastricht moet je er vroeg bij zijn. Daar komt hij namelijk op zaterdag 18 november al om 11 uur aan en is daarmee de eerste intocht.

Hij komt aan op de aanlegsteiger van rederij Stiphout aan de Maaspromenade en zal daar verwelkomd worden door de burgemeester. Rond half twaalf begint de rondrit door de stad.

Meer informatie vind je Hier.

Middelburg

Op zaterdag 18 november brengt de pakjesboot Sinterklaas weer naar Middelburg. Samen met zijn Pieten zet Sinterklaas rond 13.00 uur voet aan wal bij de punt (gedenknaald aan de Rouaansekaai) en wordt hij welkom geheten door burgemeester Harald Bergmann.

Meer informatie vind je Hier.

Nijmegen

Zaterdag 18 november is het zover: de aankomst van de Sint per stoomboot aan de Waalkade in Nijmegen. Na het programma op de Waalkade vervolgt de Sint zijn tocht door het centrum van Nijmegen.

Hier vind je meer informatie.

Rotterdam

In Rotterdam vind de intocht plaats op zaterdag 18 november, tegelijk met de landelijke intocht. Ook hier is het een drukte van belang. De Sint komt aan per boot op het Willemsplein waar er een grote show georganiseerd wordt. In de binnenstad zijn er meerdere activiteiten te doen zoals je Pietendiploma halen. Na de route met diverse stops eindigt hij om 15.25 uur met een show op het Grotekerkplein.

Meer informatie vind je Hier.

Tilburg

Sinterklaasintocht op zondag 19 november, de boot komt aan bij de Piushaven ter hoogte van de voormalige Harense Smid.

Hier vind je meer informatie.

Utrecht

Op zondag 19 november komt Sinterklaas weer aan in Utrecht. Dit grote feest wordt door ruim 35.000 enthousiaste bezoekers meegevierd. Hiermee is de intocht van Sinterklaas één van de grootste evenementen in Utrecht. 

De intocht bestaat uit vijf onderdelen: de start ledig Erf, de vaartocht door de Oude Gracht, de aankomst op de Weerdsluis, de optocht door de stad en het kinderevenement op het Domplein.

Meer informatie vind je Hier.

Zaanstad

Zaterdag 18 november omstreeks 12.00 uur hoopt de stoomboot aan de steiger aan de Notenlaan in het Vissershop aan te meren. Na een rondrit door een stuk van Zaandam komt Sinterklaas met zijn Pieten naar de Burcht in Zaandam voor een groots feest. Om 16.00 uur is het fotomoment met Sinterklaas.

Hier vind je meer informatie.

Zwolle

Kom op zaterdag 18 november om 14.00 uur naar het Rodetorenplein. De boot komt om 14.30 uur aan, dan een parade door de stad en een feest op het Grote Kerkplein. Neem je tekening mee en misschien krijg jij ook een paar pepernoten.

Meer informatie vind je Hier.

Linda van Aken
  1. johan en priscilla bottelier-saive. says:

    de mooiste intocht is die,in de volendammer haven,alwaar op zondag 13-11-2016,sávonds,om half zes,de sint en 125 zwarte pieten,hun entree maken.

Comments are closed.