Skip to Content

Sinterklaas intocht tips Nederland

Sinterklaas intocht tips Nederland

Afgelopen weekend was de grote nationale intocht van Sinterklaas. Via social media zag ik ook heel veel foto’s verschijnen van kinderen die naar een lokale intocht zijn geweest. Zo leuk om al die foto’s te zien.

De intocht hier in de stad is altijd een week later. Wel zo fijn want dan kan je rustig naar de landelijke intocht kijken, en hoef je je niet te haasten.

Intocht Sinterklaas

De intocht wordt groots gevierd met een boot waarop de goedheiligman te zien is en meerdere kleinere bootjes vol Pieten. Maar bijvoorbeeld ook de kinderen van scouting. De kades staan dan helemaal volgepakt met kinderen.

Twee jaar geleden, onze dochter was toen een half jaar. Leek het ons een ‘leuk’ idee om naar de intocht te kijken. Niet dus, in ieder geval niet met een baby. Of tenminste niet daar langs de kade waarin je helemaal verdrongen wordt. Van een afstandje hebben we toch het een en ander kunnen zien.

Vorig jaar lag ik hoogzwanger te zijn. Het aanbod van mijn broertje om onze dochter mee te nemen naar de intocht in Groningen, inclusief logeerpartijtje was meer dan welkom.

Een week later, onze zoon was een paar dagen oud, heb ik manlief eropuit gestuurd om samen met dochter te gaan kijken zodat ik even rust had. Dit jaar gaan we weer gezellig met het hele gezin. Ondanks dat veel van jullie al een intocht hebben gezien leek het me leuk om tips te delen voor de intocht.

Locatie

In de inleiding stipte ik het al kort aan. Op de locatie waar de goedheiligman aan vaste wal gaat, mits hij met een boot aankomt, zal het erg druk zijn. Alle kinderen zullen daar het liefste willen staan, samen met hun ouders, broertjes en zusjes in wandelwagens en enorme rugzakken.

Levensgevaarlijk dus ook voor je enkels. Door op een veilige plek te staan langs de route die de boot aflegt kan je toch de boot zien.

Over het algemeen legt de goedheiligman nog een (korte) route af per paard of lopend. Grote kans dat je het tegen het einde van de route een stuk rustiger is geworden. Zo waren wij gaan winkelen en kwamen we, toen we terug naar de auto liepen, de optocht tegen en konden er toch even foto’s gemaakt worden.

Kleding

Bij de intocht kan het flink koud zijn, afgelopen weekend was het zelfs mistig en regenachtig. Het is dan fijn om je kinderen lekker dik aan te kleden. Onze kinderen trek ik daarom ‘gewone’ kleding aan die ze normaliter ook zouden dragen met een winterjas.

De pietenpakjes koop ik in een zeer ruime maat zodat ze over de kleding aan kunnen. Voordeel is ook dat als je kind besluit dat het klaar is met de verkleedkleding er gewone kleding onder zit.

Snoepgoed

Grote kans dat de Pieten hun kans grijpen om je kinderen te overladen met kruidnoten en snoepgoed. Dat hoort er tenslotte bij in deze periode van het jaar.

Bij de Action heb ik alvast speciale strooizakjes gekocht. Hier zit een handvat aan. Je kan er ook boterhamzakjes voor gebruiken. Dat hoeft niet te betekenen dat je inhalig bent. Maar zorgt er wel voor dat de jaszakken of kragen van je kinderen minder kruimels bevatten na afloop van de intocht.

De zakjes kunnen ze vervolgens inleveren en af en toe wat uit snoepen. Heb je ook een voorraadje voor in de schoen ;-)

Buttons

Niet alleen handig voor tijdens de intocht, maar ook als je de Sint uitnodigt voor een bezoekje.

Bij de Action of Kruidvat kocht ik handige buttons die ze zelf mogen inkleuren en waar je hun naam op kan zetten. Zo kan de Sint spieken hoe je kinderen heten. De meeste kinderen hebben dit niet door en zullen zich afvragen waarom de Sint toch zoveel weet?

Foto’s

Het ligt voor de hand, maar natuurlijk zorg je ervoor dat je de avond van tevoren het geheugenkaartje wist en reservebatterijen / volle accu klaarlegt om mee te nemen.

Zo weet je zeker dat je dit in een mooi verslag kan vastleggen.

Heb jij nog een ultieme tip voor de intocht?

Floortje
  1. Miranda says:

    Handige tip die van de strooizakjes. Hier in het dorp bij de intocht deelt Piet alles uit in boterhamzakjes.. scheelt ook weer.

  2. Daantje says:

    Haha, ik was dus iemand die dacht dat die strooizakjes inhaligheid waren ;) <Maarja, die strooizakjes kende ik dus helemaal niet, en ik kon geen andere reden verzinnen waarom iemand dat zou kopen. Maar ik ben dus zelf al jaaaren niet meer naar een intocht geweest en ik vond ook dat er veel meer snoep was dan toen ik zelf nog in sinterklaas geloofde. ;) Dus ik vind het nu al niet inhalig meer ;)

  3. Kimberley says:

    Leuk! Ik wilde ze allebei een t-shirt aandoen met daarop hun naam. Maar het ging onwijs hard regenen. Dus wij hadden ook gewoon de ‘normale’ kleding aan :)

Comments are closed.