Skip to Content

Paprika recepten om te maken met kinderen

Paprika recepten om te maken met kinderen

Mijn dochter June en ik  bezochten de workshop Koken met Kids van Tijd voor Paprika in restaurant LEUK te Bussum – het meest kindvriendelijke restaurant van Nederland.

Televisiechef Hugo Kennis hielp de kinderen bij het maken van twee heerlijke gerechten en gaf tussen de bedrijven door ook tips aan de aanwezige ouders. Verder kregen we natuurlijk van alles te horen over paprika’s: waar komen ze vandaan en hoe hoog wordt zo’n paprikaplant eigenlijk?

Restaurant LEUK

Paprika recepten om te maken met kinderen - Mamaliefde

We lopen hand in hand de Bussumse Kapelstraat in. June, gezegend met een aanzienlijk beter geografisch vermogen dan ik, ziet direct waar we naartoe moeten. Restaurant LEUK (het meest kindvriendelijke restaurant op nummer 32-34) valt goed op met zijn grote, felgekleurde logo.

We stappen naar binnen, klaar voor deze kookworkshop met paprika in de hoofdrol. Televisiekok Hugo Kennis (o.a. bekend van Smaakpupillen op 24Kitchen) zal onze kinderen een aantal gerechten met paprika laten maken.

Spelen in de kelder onder het restaurant

LEUK doet zijn naam eer aan. De hartelijke eigenaar geeft de kinderen direct het gevoel écht welkom te zijn. Niet alleen in het restaurant zelf, maar ook in de ruime speelkelder beneden mogen ze zichzelf zijn.

Op honderd vierkante meter vind je X-boxen, PlayStation en Wii, maar ook een geweldige krijtwand en speelkeukentje – favoriet onder de kinderen, als ik June mag geloven. Heel prettig vind ik dat er altijd toezicht is. Dat maakt dus ook dat je als ouders nog even kan natafelen.

Na een halve paprika-smoothie (banaan, mango en paprika) verdwijnt ze dan ook naar beneden, terwijl ik kennismaak met de aanwezige pers.

Paprika en chocola?

Terwijl ik net in gesprek ben over recepten met één van de foodbloggers, wandelt Hugo langs. Hij vangt nog net op hoe ik toch een beetje gegeneerd toegeef een voorliefde te hebben voor recepten waarin veel chocola verwerkt zit. Hij haakt aan: ‘Je kan paprika ook met chocola combineren, is echt heel lekker!’

En hij lepelt zo een receptje voor me op. Heel simpel (roosteren in de oven met een laagje suiker en dan dippen in de gesmolten chocola) en eerlijk gezegd lijkt het me oprecht heerlijk. Die gaan we eens uitproberen!

Paprika met streepjes

Rond half 3 haalt hij de kinderen terug. We gaan beginnen. Onder het genot van een verfrissende limonade, vertelt boer Erik over paprikateelt. Waar komen ze vandaan, hoe hoog wordt een paprikaplant en hoeveel vitamine C bevat deze vrucht eigenlijk?

Zijn interactieve verhaal houdt de aandacht vast en je ziet de verwondering wanneer ze beseffen dat de paprikaplant maar liefst twee deuren hoog kan worden (vier meter dus). Hij laat ook verschillende soorten zien: de zoete oranje en rode puntpaprika, groene, gele, oranje en rode blokpaprika’s én een heel bijzondere variant.

Er is namelijk sinds kort een gestreepte rood-gele op de markt.

Vegetable Scoop

Hij geeft het woord aan Hugo, die alle kinderen voorziet van een paprika. Ze mogen deze uithollen met een Vegetable Scoop: de speciale tool waarmee je in een handomdraai paprika’s kan opensnijden en schoonmaken.

June kiest natuurlijk voor de gestreepte, zoals de meeste kinderen. Het recept is eigenlijk vrij simpel: met een scherp mes snijdt Hugo een grote ring van de schoongemaakte paprika’s (zo’n twee centimeter breed). De kinderen mogen zelf hun eitje breken op de rand van de pan en peper en zout naar smaak toevoegen.

Pasta in je paprika

Terwijl de eitjes op zacht vuur bakken, gaat hij verder met het volgende onderdeel van de workshop: paprika’s vullen. Opnieuw komt de Vegetable Scoop van pas, want ze mogen hun paprika opleuken met gezichtjes.

Niet veel later komt eigenaar Bennie den Haan van LEUK aan met borden vol pasta bolognese. Fantastische combinatie natuurlijk! Want waarom paprika verwerken in je pastagerecht als je het ook andersom kunt doen? Halverwege het vullen, mochten we het eitje proeven en ook dat smaakte goed.

Soep, muffin en pannenkoek

Paprika recepten om te maken met kinderen - Mamaliefde

De kinderen mochten weer gaan spelen en wij namen plaats op het terras. Na de verwennerij die we voorgeschoteld kregen van onze zonen en dochters, mochten we hier opnieuw van alles proeven: een heerlijk kopje paprikasoep, een minimuffin met onder andere spek, champignon en (verrassend!) paprika.

Maar ook paprikapannenkoek, rijk gevuld met geitenkaas en spinazie. Dat gaf Hugo ons meteen mee: wil je pannenkoeken iets gezonder maken, pureer dan twee paprika’s en meng die door het beslag.

Je kan ze daarna alsnog beleggen met suiker, stroop, jam of wat dan ook, maar je voegt ongemerkt toch wat vitamines toe.

Heel veel quality time

Aan het eind van de middag reden June en ik voldaan weer richting huis mét een hoofd vol kennis, tassen vol paprika’s en heel leuke goodies en goedgevulde buiken. Dat we uiteindelijk drie uur over de terugrit deden, mocht de pret niet drukken. Zo vaak hebben we de kans niet om echt even één-op-één te kletsen, dus stil was het in elk geval niet.

Merel van Berkel