Skip to Content

Sinterklaas vieren zonder cadeautjes?

Sinterklaas vieren zonder cadeautjes?

Het is november en we zijn met z’n allen weer massaal aan het nadenken over het hoe en wat met Sinterklaas. Willen we wel of geen Sinterklaas cadeau kopen dit jaar? En als de kinderen wel cadeautjes krijgen, hoeveel dan? En wat dan? Dat zijn vragen waar veel ouders over nadenken in deze tijd van het jaar. Het blijft lastig.

Daarnaast heb je het duurzaamheidsaspect wat steeds belangrijker wordt. Je kan de tv niet aanzetten, radio aanzetten of online een nieuwssite bezoeken of je hoort en ziet over de plastic soep.

Minimaliseren en consuminderen is groter dan ooit. Op Facebook zit ik in een groep en soms zie ik daar berichten voorbij komen dat ik me afvraag of mensen niet iets te ver gaan daarin. Maar ieder zijn ding en als je daar gelukkig van wordt vooral doen!

Met de komst van de feestdagen hoor en lees ik van steeds meer ouders dat ze bewust keuzes maken. De vraag is alleen hoe ver ga je daar in?

Speelgoedfolder

Als kind vond ik dit een fantastische tijd van het jaar. We hadden thuis dan zo’n heel dikke folder van de speelgoedwinkel door de brievenbus gekregen en daar keek ik zó vaak in tot ik hem bijna uit mijn hoofd kende. Elke keer plofte ik op de bank met het boek en zette een rondje om het speelgoed dat ik graag zou willen hebben.

Nu ik zelf kinderen heb, heb ik wel mijn bedenkingen bij het kopen van speelgoed voor Sinterklaas. De kinderen hebben al heel veel speelgoed, ik vraag me af hoe goed dat is. Ze krijgen voor hun verjaardagen ook speelgoed. En daarbij, ik begin me ook zelf soms best te irriteren aan alle spullen in huis.

Minimaliseren qua cadeautjes

Ik begrijp het helemaal als je zelf probeert terughoudend te zijn qua cadeautjes en daar bewust keuzes in te maken. En dat je verzoekt aan familie om niet teveel te kopen of voorstelt om dat zelf te kopen namens hen.

Dat je bijvoorbeeld kiest voor de zogenaamde 4 cadeautjesregel waarbij je onder andere iets nuttigs, iets leuks, iets leerzaams en iets te lezen geeft. Of juist liever voor een ‘herinnering’ zoals kaartjes voor een theater, een abonnement voor de dierentuin of een museumjaarkaart.

Eigenlijk zijn het twee uitersten, want hier recht tegenover staat de populaire trend van het unboxing speelgoed wat draait om het verzamelen en het uitpakken van tig lagen met plastic en verpakkingsmateriaal.

En dat terwijl er gesproken wordt over een verbod van gebruiksvoorwerpen zoals plastic vorkjes, lolliestokjes en ballonstokjes.

Geen cadeautjes

Soms denk ik wel eens. Kunnen we ook een Sinterklaasfeest vieren zónder cadeautjes? Dan maken we er een gezellige avond van. ’s Middags bakken we samen met de kinderen lekkere koekjes die ze dan die avond op kunnen eten.

We zingen een liedje, we lezen verhaaltjes, we doen samen een spelletje. En misschien zou je dan wel een supprise en een gedicht voor iedereen kunnen maken.

Je zou ook nog kunnen bedenken dat iedereen iets leuks instudeert om op die avond te tonen. Er zijn genoeg mogelijkheden om z’n avond in te vullen.

Een kind vindt tradities fijn, maar zo’n traditie kun je natuurlijk invullen zoals je zelf wilt. Voor een kind is het voor later belangrijker dat het gezellig was thuis dan of er heel veel speelgoed was.

Waarom zou ik cadeautjes voor ze kopen? Ze hebben al zo veel speelgoed. Is het niet verstandiger om de kinderen leren bewust om te gaan met spullen? En dat we de kinderen leren dat je niet altijd alles kan krijgen wat je wil. Je zou ook nog iets kunnen bedenken dat je rond deze tijd je kinderen juist leert iets weg te geven.

Echter kwam ik ook het verhaal tegen van een gastouder die het verzoek had gekregen van meerdere vraagouders om geen cadeautjes te kopen voor de kinderen. Daar zet ik dan toch wel mijn vraagtekens bij.

Tenminste, als het gaat om religieuze redenen kan ik het begrijpen dat ze liever geen Sinterklaas of Kerst vieren. Maar dit was omdat het anders ‘teveel’ zou worden voor je kind.

Waar hebben we het nu over? Een gastouder die probeert om een leuk feest te organiseren voor de kinderen, iedereen krijgt een cadeautje en twee kinderen niet omdat hun ouders dat niet willen?

Ergens vind ik het zelfs wel een beetje ondankbaar. Ben je bang bent dat je kind overprikkeld wordt, kan je er altijd voor kiezen om een beperkt assortiment aan te bieden en de rest weg te zetten. Of het cadeautje achter te houden en al dan niet door te geven.

Maar geen cadeautje? Wat moet je kind dan wel niet denken? Dat het niet lief is geweest? Nu weet ik niet hoe oud de betreffende kindjes zijn, als baby zullen ze er nog niet heel veel van meekrijgen maar als ze ouder worden zeker wel.

En hoe doe je het dan op de basisschool? Als de hele klas een cadeautje krijgt van de Sint; ga je dan ook vragen of de school geen cadeautje koopt voor jouw kind.

Wel cadeautjes kopen

Toch is het zo dat ik zelf heel warme herinneringen heb aan Sinterklaas. Die hadden natuurlijk met de sfeer te maken, en met de leuke spanningen vooraf, en met het lekkers.

Maar dat had ook te maken met de cadeautjes die we kregen. Ik gun mijn eigen kinderen ook deze warme herinneringen. En daar horen cadeautjes dan wel bij denk ik.

Ik zou het ook sneu vinden dat mijn jongens van zes en vier jaar de dag na Sinterklaas weer naar school gaan zonder te kunnen vertellen wat ze hebben gekregen.

Alle andere kinderen in de klas hebben dan prachtige verhalen over wat zij hebben gekregen en mijn jongens zitten daar dan met een sip gezichtje tussen omdat zij niks hebben gekregen. Ik krijg al tranen in mijn ogen van de gedachten daaraan.

Vuistregel voor Sinterklaascadeautjes

Dat je wel cadeautjes koopt hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je alleen maar speelgoed koopt.

Een handige vuistregel die je kunt hanteren bij het kopen van Sinterklaascadeautjes is deze: one thing they want, one thing they need, one thing they wear en one thing they read.

Dan heb je per kind dus één cadeautje dat ze graag willen, iets wat ze nodig hebben, een kledingstuk en iets om te lezen. Zo hebben ze wel een mooie avond waarmee ze cadeautjes mogen krijgen, maar het zijn ook nuttige dingen.

Tweedehands cadeautjes

Een avond met cadeautjes is misschien wel zo gezellig. Maar je kunt er wel over nadenken hoe je aan alle cadeautjes komt.

Je kunt het voor kiezen om duurzaam in te kopen door bijvoorbeeld tweedehands spullen te kopen bij de kringloopwinkel of op Marktplaats. Die zijn vaak nog prima om nog een ronde mee te spelen, en kinderen maakt het niet uit of het nieuw is of niet, ze willen er gewoon lekker mee kunnen spelen.

En het kan zelfs ook in het voordeel van het kind zijn, want voor hetzelfde geld heb je tweedehands een groter cadeau.

En ook als je geen geld hebt kan je terecht bij initiatieven zoals de Sinterklaasbank hier.

Ruilen

Als je zelf ook niet al te duur uit wil zijn, kun je natuurlijk proberen te ruilen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met een actie van recycle-Sint. Dan wordt er op een avond een ruilmarkt gehouden.

Je neemt dan het speelgoed mee waar je eigen kinderen niet meer mee spelen. Daar wordt dan een bepaalde waarde aan gegeven, en voor dezelfde waarde mag je iets uitzoeken van wat andere mee hebben genomen.

Maar dat kun je zelf ook wat kleinschaliger doen. Toen ik even navraag deed bij andere moeders of die ook vinden dat hun kinderen te veel speelgoed hebben, merkte ik dat bijna elke moeder daar tegenaan loopt. Ik heb zelf daarom bedacht om een ruilappgroep op te zetten.

Door te ruilen is er iets uit je huis, dus de spullen stapelen zich niet op, en de kinderen hebben toch iets leuks dat voor hen nieuw is. Het past helemaal bij het consuminderen. En daarbij kun je je kinderen ook leren om iets weg te geven.

Een belevenis als cadeau

Als je een cadeau wilt geven wat de kinderen ook leuk vinden maar waarbij je niet zit met nog meer spullen in je huis, dan kun je ook een belevenis geven als cadeau.

Het cadeau voor je kind is dan dat hij binnenkort met papa of mama naar dierentuin gaat bijvoorbeeld, of een ritje in een stoomtrein.

Voor Sinterklaasavond kun je dan bijvoorbeeld een leuke collage maken met plaatjes van de belevenis, dat pak je in en doe je in de zak. Kinderen vinden het heel erg leuk om 1 op 1 met een ouder iets te doen en ze zullen zich dat later ook herinneren, eventueel met behulp van foto’s.

Kortom, mocht je toch een jute zak willen vullen dan zijn er genoeg mogelijkheden om dat bewust te doen. Op naar een gezellige Sinterklaasavond!

Geke Douw