Volgende week vrijdag is het alweer pakjesavond. Ligt bij jullie de zolder, kast of de ruimte onder het bed al vol met cadeautjes? Misschien ook al nagedacht over het inpakken? Als het gaat om Sinterklaascadeautjes houdt ik het over het algemeen zo eenvoudig mogelijk. Zeker jonge kinderen vinden het al bijzonder om een cadeautje uit te pakken. Lintjes, ditjes en datjes malen ze niet om. Daarom heb ik drie grote rollen met pepernotenpapier gekocht bij de lidl. Het valt me op dat de meeste rollen sinterklaaspapier erg kort zijn en van slechte kwaliteit. Hier kan ik echt goed mee inpakken en ik doe er veel langer mee dan ik dacht. Dat is wel erg fijn. Met de cadeautjes voor volwassenen kan je natuurlijk wel uitpakken. Daarom leek het me leuk om wat inspiratie te delen voor het inpakken van cadeautjes. Voor Sinterklaas, maar zeker ook geschikt voor de kerstdagen of voor een van de vele swaps die er georganiseerd worden, zoals de mamaswap of blogswap. In het verslag van Flavourites deelde ik al een diy envelop om zelf te maken. Hieronder volgt nog meer inspiratie.

Voor een jongen of meisje

Simpel maar heel doeltreffend; eenvoudig papiertje met drie kaarsjes met een hartje erop zodat alle aandacht daarnaar uit gaat. Als de jarige daar niet blij van wordt. Of wat dacht je van de verjaardagstaart met washi tape. Deze cadeautjes zijn erg eenvoudig maar geven een leuke touch aan een cadeautje dat bestemd is voor een jongen of meisje. Voor een jongen gebruik je washitape in snelwegvorm, eventueel met een klein autootje erop geplakt als het een grote doos is. Voor het meisje een lint met wat kralen. Met beide decoraties kan er na afloop gespeeld worden. Zo kan het lintje met kralen gebruikt worden als ketting voor een beer.

Voor hem en haar, mama of papa

Natuurlijk mogen cadeautjes speciaal voor mama en papa niet ontbreken. Dit idee is tevens geschikt voor moederdag, vaderdag of valentijnsdag. Voor mama creatief met hartjes. Door het buitenste papier in te knippen. Bij papa gebruiken we kosteloos materiaal. Zoals de pringlesbussen en wat knoopjes in combinatie met een papieren stropdas. Als dan niet duidelijk is voor wie dit bedoeld is…

Slinger feestje

Met slingers kan je een cadeautje ook heel mooi versieren. Op de rechterfoto met cirkels (maar kunnen ook andere figuurtjes zijn) geknipt uit verfmonsters. Op het tweede is er gebruik gemaakt van washitape in verschillende breedtes.

Creatief met lint

Met lint en touw kan je ook heel veel bereiken. Zoals een weefwerkje maken met verschillende kleuren, soorten en breedtes lint.

Ingewikkeld met touw

Voor veel cadeautjes wordt touw gebruikt. Daar kan je natuurlijk een kruislings een mooi strik meemaken. En dat afwerken met pompons die je van touw maakt. Hint; met een vork of tussen twee stoelpoten kan je heel snel een pompon maken.Of een complex spidernet ervan maken. Heb je gelijk een soort mini surprise voor sinterklaas. En dan snel de schaar verstoppen!

Voor de reiziger

Voor iemand die nauwelijks thuis is en het liefste het hele jaar onderweg is; deze cadeautjes ingepakt in een speciaal landkaartpapier.

Krantenpapier

Zelf ga ik dit jaar de sinterklaascadeautjes inpakken met krantenpapier. Klinkt misschien gek, dat doen we echter allemaal. Omdat het bij de cadeautjes niet gaat om de waarde, maar om het geven. Dit is een traditie die we nu al een paar jaar binnen de familie gebruiken. Met krantenpapier kan je deze mooie roosjes vouwen. Of inpakken en met vrolijke kleurtjes afmaken. Misschien dat ik dat wel ga doen.

Creatief met taal

Bij Sinterklaas horen natuurlijk gedichten. Die kan je apart bij een surprise stoppen, of gebruiken om het cadeautje mee in te pakken. Helemaal creatief ben je als je van het gedicht een kruiswoordpuzzel maakt. Of eentje waarbij de naam van de ontvanger over blijft. Dan is dat gelijk je surprise.

In een theedoek

Waarom zou je papier gebruiken als je ook creatief kan zijn met bijvoorbeeld een theedoek?

Cadeaukaart

Voor een cadeaukaart kan je heel eenvoudig deze envelopjes vouwen. Of zoals ze hier gebruikt worden voor een koekje. In een fotolijstje is ook wel erg origineel. Is de kans wat kleiner dat je het over het hoofd ziet in de berg cadeautjes. Als je echt niet weet wat te geven kan je natuurlijk altijd een cadeaukaartje geven met een bepaald tegoed. Je kan hier in de winkel speciale envelopjes of doosjes voor kopen. Ze zijn echter heel eenvoudig zelf te maken. Bijvoorbeeld van een oude, stevige, landkaart of wc-rollen die je versiert met washitape. Een variant op het inpakken dat ik heb gedaan voor de adventskalender.

Geldcadeautjes

Voor als de jarige heel erg graag geld wil ontvangen.

Huwelijkscadeautje

Moet je een cadeautje voor een bruiloft inpakken? Dan is dit echt een schitterend cadeautje voor man en vrouw.

Tutorials voor boxes

Met deze tutorials kan je heel eenvoudig zelf een box maken voor een kleinigheidje.

In de kerstsferen

Deze twee cadeautjes zijn volledig in het thema van de kerst. Bij de een is er ruim gebruik gemaakt van stervormige confetti en een leuk vintage hangertje. Lijkt me stiekem best veel werk. Het tweede cadeautje is erg kunstig versierd als rendier.

Lees ook

Linda van Aken