Pakjesavond kan je natuurlijk gezellig vieren met familie en vrienden en dan zoveel mogelijk cadeautjes uitpakken. Er zijn echter ook andere ideeën voor een gezellige pakjesavond. Het is immers bij uitstek een feest om met elkaar thuis te vieren. Zin in een keer een andere invulling dan anders? Er zijn talloze ideeën om Sinterklaas te vieren. Zowel met jonge als met oudere kinderen!

Sinterklaas op bezoek

Voor veel kinderen is het een groot, spannend feest als Sinterklaas zelf op bezoek komt. Uiteraard met een grote zak met cadeautjes. Op schoot bij de Goedheiligman of lekker gek doen met de pieten. Of veilig wegkruipen bij mama op schoot en op afstandje toekijken uiteraard. Een bezoekje van de Sint moet je vaak al wel op tijd regelen, want de beste man zit vaak al vroeg vol met reserveringen. Maar het is echt wel veel leuker dan alleen maar cadeautjes uitpakken!

Lees ook: Sinterklaas bezoek thuis; tips voor huren maar ook bezoek zelf

Een persoonlijke Sint boodschap via film

Nu leven we natuurlijk in een tijd met veel maatregelen en kan je niet meer zomaar iedereen uitnodigen die je maar wilt. Maar ook voor kinderen die erg bang zijn voor Sinterklaas kan dit een fijnere optie zijn: Sinterklaas zijn boodschap laten uitspreken via een filmpje! Er zijn bedrijven die een video (cd) voor je maken waarop ze een persoonlijke boodschap laten brengen door Sint voor je kinderen.

Natuurlijk heb jij die boodschap aan ze doorgemaild. Maar misschien kan je ook wel een Sinterklaas vinden die je zelf even op kunt nemen als hij zijn boodschap uitspreekt of met wie je live kunt zoomen op Sinterklaasavond! Minder spannend, Corona proof, maar wel ontzettend leuk!

Lootjes trekken met cadeautje, surprise en/of gedicht

Heel traditioneel, maar daarom juist zo leuk: lootjes trekken met de grote kinderen. Als het sprookje van Sinterklaas verklapt is, dan kan je gaan kiezen voor deze vorm. Trek ruim van tevoren lootjes, wie voor wie cadeautjes koopt. Uiteraard spreek je een bedrag af en overleg je goed met elkaar wat er verwacht wordt en voor wanneer het af moet zijn. Doen jullie het met een surprise en moet er ook een gedicht bij? Surprises zijn soms een dingetje om te verzinnen.

Maar gelukkig hebben we sites als Pinterest, waarop heel veel ideetjes te vinden zijn! En vergeet ook YouTube niet met al zijn voorbeeldfilmpjes. Speel je het met iets oudere kinderen, die dus nog wel jong zijn, dan kan je ervoor kiezen om 1 cadeautje in dit spel te betrekken. De rest koop je gewoon zelf en staat in de grote zak van Sinterklaas te wachten om ook uitgepakt te worden. Het geld voor dat ene cadeautje kan je contant aan de kinderen geven, zodat ze hiervan het kunnen kopen en zo ook eenvoudig door hebben hoeveel geld ze nog over hebben voor iets extra’s ofzo.

Sinterklaasspel

Er zijn meerdere sinterklaasspellen op de markt. Wij hebben hier een variant van een dobbelspel. De grote dobbelsteen heeft op ieder vlak een opdracht staan. Zoals “geef een cadeautje weg” of “iedereen geeft een cadeautje door naar links”. Iedereen heeft leuke cadeautjes gekocht (weer afspreken voor hoeveel) en deze liggen ingepakt op tafel. Eerst wordt het spel gespeeld en pas nadat het spel afgelopen is (dat is na een bepaalde afgesproken tijd) mag iedereen de cadeautjes houden die hij heeft liggen op dat moment.

En dan maar uitpakken en kijken wat je gekregen hebt. Kan behoorlijk grappig zijn. Vaak maak je je toch een voorstelling van een pakje en aas je op juist dat pakje. Zo heeft iedereen zijn favorieten. En dan kom je er uiteindelijk achter dat het iets heel anders was… Naast zo’n dobbelspel met alleen de speciale dobbelsteen heb je ook een kaartspel met een dobbelsteen, die eigenlijk op dezelfde manier werkt maar met meer verschillende opdrachten.

Er zijn zelfs bordspelen die je kan gebruiken om pakjesavond te vieren. Of maak zelf een leuk spel. Hang op een groot karton (zodat iedereen weet waar hij aan toe is) de opdrachten op die bij een cijfer horen en spelen maar!

Speurtocht of escape room

Leuk voor veel leeftijden: een speurtocht door het huis! Er zijn speurtochten te koop die je zo kunt gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook zelf gaan verzinnen. Verzin een ‘probleem’ en probeer die met de kinderen op te lossen. Je kan iemand vragen die als piet of Sint fungeert en met de kinderen kan bellen ondertussen om de opdrachten door te geven.

Sint is bijvoorbeeld zijn pakjes kwijt en de kinderen moeten aan de hand van de opdrachten de pakjes zien te vinden! Je kunt het voor groten een stuk moeilijker maken en er een soort escape room idee van maken. Met puzzels die opgelost moeten worden en andere moeilijkere opdrachten, waar logisch over nagedacht moet worden.

De pakjes origineel verstoppen

Heb je het geluk dat het mooi weer is op 5 december (of wanneer jij het vieren wilt)? Dan kan het ook heel leuk zijn om de pakjes eens op een hele andere plek te verstoppen. Zo verplaats je dus het speuren naar buiten, wat heerlijk kan zijn in december! Ergens buiten in de tuin onder een struik of boom, bijvoorbeeld. Of schakel de buren in of dichtbij wonende vrienden of familie en laat de pakjes zogenaamd verkeerd bezorgen. Laat iemand opbellen met de mededeling dat piet een foutje heeft gemaakt en probeer de kinderen via aanwijzingen de pakjes te laten vinden!

Film van Sinterklaas

Begin de middag met een lekkere film van Sinterklaas om alvast in de stemming te komen en daarna staat er opeens ergens een zak met cadeautjes klaar… Er zijn heel veel Sinterklaasfilms te vinden. Kleine tip: bekijk van tevoren even of het wel een film is die bij je kind past. Ik ben ooit bij een Sinterklaasfilm geweest waar iets zieligs in voor kwam en daar werd mijn zoontje heel droevig van. Dat was uiteraard niet helemaal de bedoeling… Meer films vind je hier.

Lekker bakken voor pakjesavond

Of kom in de stemming door met de kids pepernoten of ander Sinterklaaslekkers te maken. En dan kan je er natuurlijk lekker van eten als de avond echt begonnen is. Veel kinderen vinden het heerlijk om te mogen helpen met bakken. En kruidnootjes zijn ook voor kinderhandjes heel eenvoudig om te maken!

Hebben jullie al plannen voor Pakjesavond?

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: