Skip to Content

Van Delft Pepernoten review; welke smaken zijn er?

Van Delft Pepernoten review; welke smaken zijn er?

Als je het hebt over pepernoten (of oké, kruidnoten) dan zijn de pepernoten van Van Delft enorm populair. Je koopt ze onder andere bij de AH. Naast het ‘standaard’ assortiment met de originele kruidnoten en onder andere de truffel- en chocoladesmaken, heb je nog veel meer smaken.

In totaal zijn er maar liefst 50 smaken en ieder jaar komen er smaken bij of verdwijnen er weer. Er zijn ook een aantal limited editions; zo heb je dit jaar de roze ruby chocoladekruidnoten als limited edition.

Het voordeel van in het westen wonen is dat er een aantal vestigingen van ‘De Pepernotenfabriek’ in de buurt zijn. Dus stapten we in de tram richting Den Haag om een aantal smaakjes uit te zoeken om het begin van het Sinterklaasseizoen goed te starten.

Waar komen pepernoten vandaan?

De Van Delft pepernotenfabriek; de grootste van Nederland en Europa zegt hierover het volgende: “Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd krijgen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt zijn van deegresten van peper- en kruidkoek.

Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten.

De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.” Dat verklaart dus ook waarom pepernoot en kruidnoot zo vaak door elkaar gehaald worden.

In de 19e eeuw staat de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken. Het strooien van pepernoten is een traditie die in de 19e eeuw ontstaat. In die jaren komt Sinterklaas voor het eerst bij mensen thuis.

Het strooien van de pepernoten zou symbool staan voor vruchtbaarheid. Voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid. Tegenwoordig is Sinterklaas een erg populair en typisch Nederlands volksfeest dat staat voor warmte, gezelligheid, familie, lekkernijen en cadeautjes.

Van Delft pepernoten

Van Delft Biscuits in Harderwijk, is Nederlands grootste en oudste pepernotenfabrikant en bakt al 140 jaar kruidnoten.

Vooral in de zomer is er geen sprake van vakantie, maar wordt hier heel hard gewerkt zodat ze op tijd klaar zijn voor het seizoen dat op 1 september begint als de kruidnoten weer te koop zijn in de winkel. De piek loopt tot en met november.

Wist je dat er jaarlijks 7 miljard pepernoten worden gegeten?

Daarvan wordt maar liefst 75% gebakken in de fabriek in Harderwijk. Ze bakken de kruidnoten die je in de supermarkt kan kopen, maar ook voor de 35 tijdelijke winkels, ook wel bekend als de ‘pepernotenfabriek’.

De uitdaging; om kruidnoten niet alleen in deze periode van het jaar te verkopen maar het hele jaar door en in het buitenland als ‘peppernuts’; het populairste Nederlandse bonbonnetje / koekje.

Pepernotenfabriek

Als je in de winkel komt van de Van Delft Pepernotenfabriek kijk je je ogen uit. Het is geen grote winkel, maar je hebt een enorme wand vol met diverse smaakjes in alle kleuren van de regenboog.

Op de tafel liggen er ook wat kruidnoten uit de nieuwe smaken die je kan proeven, zodat je een beetje weet wat je koopt. Want heel goedkoop zijn ze niet. Bij aankoop van meerdere zakjes kruidnoten krijg je een extra zak met de kruidnoten originals.

Afhankelijk van het aantal zakjes wordt de zak groter tot 1 kg bij 5 zakken. Samen met dochterlief ging ik naar de Kruidnotenfabriek in het centrum van Den Haag. Dan konden we ze proeven terwijl we keken naar het Sinterklaasjournaal. Het was stiekem nog best moeilijk om uit het feest van kleurtjes en smaakjes een aantal te kiezen.

Op goed geluk zochten we niet alleen voor onszelf, maar ook voor broer en papa een smaakje uit, plus de feestkruidnoten die we vanwege de vrolijke kleurtjes niet konden laten staan. Daar kregen we gratis een kilogramzak kruidnoten bij.

Nieuwe smaken

Van Delft Pepernoten review; welke smaken zijn er? - Mamaliefde

Dit jaar zijn er maar liefst 13 nieuwe smaken; van gin tonic tot tompouce en alles daar tussen in, zoals straciatella. In de winkel kan je er een aantal proeven en we hebben de tompouce meegenomen naar huis.

De nieuwe smaken zijn:

 • Aardbei witte chocolade
 • Coffee cream liqueur
 • Crème brûlée
 • Gin-tonic
 • Hazelnoot melkchocolade
 • Kokos pure chocolade
 • Peanutbutter crunch
 • Pure chocolade zeezout
 • Raspberry cheesecake
 • Speculaas
 • Stracciatella
 • Toffee crunch
 • Truffel-tiramisu

De aardbei witte chocolade hebben we meegenomen en stiekem ben ik ook wel erg nieuwsgierig naar de crème brûlée, gin-tonic en straciatella.

Overige smaken

Van Delft Pepernoten review; welke smaken zijn er? - Mamaliefde

Nieuwsgierig naar welke smaken er nog meer zijn? Op deze ‘menukaart’ vind je een compleet overzicht met alle smaken gesorteerd op ‘soort’; zoals koek en snoep met smaken zoals tompouce en appeltaart of stroopwafel. Of ambachtelijk zoals anijs kaneel en gember kaneel en frisse smaken zoals lemon cheececake en limoncello.

Stiekem staan hier nog veel meer op die ik graag zou willen proberen; zoals de pina colada, stroopwafel en ook over truffel hoor ik meer goede ervaringen. In het verleden waren er ook smaken zoals ‘zure matten’ en ‘drop’ of ‘nasi’ en ‘sweet chili’.

Ook als je geen gluten mag of lactose intolerant bent hebben ze geschikte kruidnoten!

Smakentest

Van Delft Pepernoten review; welke smaken zijn er? - Mamaliefde

Natuurlijk volgde er een ‘heuse’ smakentest met de smaakjes die we meenamen; cappuccino (vanwege de koffiesmaak voor papa die ons werd geadviseerd door de medewerker), tompouce voor dochter (want roze), appeltaart voor zoonlief (want fan van appel) en voor mezelf aardbei witte chocolade en dan nog de feestelijke kleurtjes.

Ze werden netjes ‘uitgestald’, niet teveel want je zit al snel vol. Met een paar zakjes kan je dus prima een paar weken vooruit. Het oordeel van de jury:

 • Cappuccino; echte kenmerkende koffiesmaak. Vooraf wilde dochter dit eigenlijk niet eten, maar besloot er toch één te proeven en dat werden er snel meer. Ze vonden hem prima.
 • Feestelijke kruidnoten; deze zijn heerlijk crunchy in vrolijke kleurtjes en echt lekker. Niet zozeer heel erg zoet. Heeft wel wat weg van de M&M’s met in plaats van een pinda een kruidnoot als hart.
 • Aardbei witte chocolade; ik vind witte chocolade met aardbei altijd erg lekker, maar deze was mij eerlijk gezegd iets te zoet. Een hapje was voor mij meer dan voldoende. De kinderen vonden hem erg lekker.
 • Tompouce; manlief herkende de tompouce niet en dacht dat het iets meer richting framboos / aardbei ging, maar wel zachter qua smaak dan de aardbei witte chocolade. De kinderen vonden deze ook erg lekker.
 • Appeltaart; smaakt vooral heel erg naar kaneel die sterk overheersend is en minder naar appel. Dit was blijkbaar de minst favoriete want hiervan bleef er een paar liggen op de schaal.

Kende jij deze pepernoten al en welke smaakjes heb jij al geprobeerd?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)