Skip to Content

Tips om terug in het ritme te komen na de schoolvakantie

Tips om terug in het ritme te komen na de schoolvakantie

Na 6 weken zomervakantie en heerlijk genieten, is het even wennen om weer in het schoolse ritme te komen. Veel scholen beginnen daarom met de gouden weken, en het is ook goed om thuis weer de nodige structuur aan te houden.

Daarnaast is dit natuurlijk ook nog het perfecte moment om nog optimaal te genieten van de tijd samen voordat iedereen weer naar werk & school moet. Dat is tenslotte het grote voordeel van de vakantie, dat je extra tijd hebt om samen als gezin door te brengen. Als dat er weer in zit kun je het altijd nog laten vieren. 

Laatste week van de vakantie

In de week voor de vakantie beginnen we rustig weer de standaard ‘regels’ in te voeren. Zo is het in de ochtend opstaan, ontbijten, weer wat strenger de schermtijden aanhouden en op tijd naar bed.

Tijdens de vakantie hebben we dat natuurlijk losser gelaten, en het is goed om daar op tijd weer mee te beginnen en niet pas tijdens de schoolweek.

Dan zijn er tenslotte ook andere dingen waar ze weer aan moeten wennen. Plan het laatste weekend ook niet teveel in, je wil tenslotte niet dat ze moe aan een nieuw schooljaar beginnen. Dat kost al genoeg energie.

Standaard maaltijden

Tijdens de vakantie is de kans groot dat je ‘s ochtends uitslaapt, en ‘s avonds vanwege het warme weer wat later gaat eten. Hierdoor verschuift ook het bioritme en het hongergevoel.

Waarschijnlijk herken je het zelf ook wel, dat je in de ochtend geen zin hebt om te eten, dit geldt natuurlijk ook voor de kinderen.

Ze zeggen dat je minimaal twee weken nodig hebt om een nieuw ritme aan te leren, de zomervakantie duurt zes weken, dus die standaard gewoontes zijn weer verdwenen.

Begin de dag daarom weer met ontbijten op het standaard tijdstip zodat de maag daar weer aan begint te wennen. Daarnaast heb je natuurlijk het 10-uurtje, gezond met fruit of groenten. Dan rond twaalf uur de lunch, al kun je daar natuurlijk wel wat ‘feestelijks’ van maken met tosti’s of een broodje knakworst.

En dan aan de einde van de dag het diner; grote kans dat je in de vakantie wat vaker patat of pizza hebt gegeten. Het is goed om dan weer een ‘normale’ maaltijd te nuttigen; een gezonde maaltijd met verse ingrediënten die je zelf bereidt.

Om je te helpen kun je de maaltijden van Hello Fresh bestellen, zo hoef je zelf niet de boodschappen te doen of recepten te bedenken. En om het nog makkelijker te maken krijg je met de code NPH22 ook nog eens 75 euro korting op de eerste drie boxen.

Bedtijden

Naast samen eten is het ook goed om op tijd weer naar bed te gaan. Het slapen is natuurlijk ook heel belangrijk voor je bioritme; ga weer wat vroeger naar bed zodat je in de ochtend ook weer eerder wakker wordt.

Veel kinderen zullen in het begin wat strubbelen of met smoesjes komen dat ze nog niet moe zijn of dorst hebben. Als de kinderen slapen kun je de gordijnen open doen zodat ze in de ochtend wakker worden van het daglicht.

Een aftelkalender

Veel mensen gebruiken een kalender om af te tellen naar een speciaal moment; denk bijvoorbeeld aan de adventskalender rondom Kerst of om af te tellen naar een verjaardag. Bijzondere momenten waar kinderen naar uit kijken.

Dit kun je natuurlijk ook doen tijdens de vakantie, een kalender maken die aftelt tot de school weer begint. Dit kan vanaf het begin van de vakantie, of de laatste week/weken.

Veel kinderen kijken er ook weer naar uit om weer naar school te gaan en hun vrienden weer te zien. Zo kunnen ze iedere dag een kruisje zetten en hoeven ze niet iedere dag te vragen hoe lang het nog duurt.

Schoolspullen

Het is natuurlijk ook tijd om de schoolspullen te controleren. Is de rugzak nog oké, zijn de broodtrommeltjes en bekers nog voorzien van een naam. En misschien nog wel het belangrijkste; past de gymkleding en schoenen nog wel?

Kinderen hebben tenslotte nogal eens de neiging om te groeien tijdens de vakantie en voor je het weet zijn ze er uitgegroeid. Sommige scholen doen nog aan schoolzwemmen of swim2play, dus heeft je kind ook zwemkleding nodig.

Voor de overblijf of voor de kleine lunchpauze heb je natuurlijk ook een lunchtrommel en drinkbeker nodig. Om er zeker van te zijn dat je kind niet met het zoveelste dezelfde lunchtrommeltje loopt kun je bijvoorbeeld hem personaliseren met een eigen foto of naam.

Naast de lunchtrommel zelf kun je natuurlijk ook alvast wat inspiratie opdoen voor het lunchtrommeltje, zoals wat Bentotrommeltjes.

Zorg ervoor dat alles netjes gelabeld is met stickers. Van de lunchtrommeltjes en tas, tot en met de jassen en schoenen. Zo kan je kind of de juf alles weer terugvinden.

Communicatie

Praat met de kinderen over hoe het is om weer naar school te gaan. Kijken ze er naar uit, waar hebben ze zin in. Wat hopen ze het komende jaar te gaan leren? Of waar zien ze juist tegenop?

Gaan er het komende jaar dingen veranderen? Ieder jaar heeft tenslotte zo zijn bijzonderheden; zo leren ze in groep 3 lezen en schrijven, werken ze in groep 4 met de snappet, leren ze in groep 5 vakken als topografie en geschiedenis etc.

In groep 7 en groep 8 staan de cito-toetsen centraal en de overgang naar de middelbare school.

Een aanrader is om aan het einde van de dag gezellig samen aan tafel te gaan en met elkaar te eten. Echt een momentje samen voor het hele gezin. Dit is ook het perfecte moment om met elkaar te praten, als de telefoontjes tenminste van de tafel wegblijven.

Geen idee waar over te praten; begin dan met een rondje waarbij iedereen elkaar een complimentje moet geven. Ideaal voor een positieve sfeer.

Stof herhalen

Natuurlijk is het goed om de hele vakantie te blijven lezen, is dat er toch bij ingeslopen, laat hen dan de laatste week weer een paar boeken lezen. Maar ook is het alvast goed om weer even te oefenen met wat opdrachten maken.

Een goede hulp hierbij is bijvoorbeeld het online programma van Squla waarbij kinderen met quizvragen verschillende schoolvakken kunnen oefenen en spelletjes spelen / filmpjes kijken

. Ook helpt het om samen spelletjes te spelen, al spelenderwijs leren ze een hoop. Voor veel spelletjes moet je tenslotte rekenen of of lezen.

Afsluiting van de vakantie

Vergeet ook vooral niet de vakantie op een gepaste wijze af te sluiten met het gezin. Dit kan op verschillende manieren; kies iets dat bij jullie als gezin past. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje of een gezamenlijke wandeling, samen naar het strand of iets anders om met zijn allen te doen.

Geen zin om er op uit te gaan; je kan ook samen er een gezellige dag van maken met een spelletjesmiddag. En dan afsluiten met een bbq of bij slecht weer een pizzarette of gourmetten.

Linda van Aken