Skip to Content

Waarom voorlezen voor peuters, kleuters en kinderen belangrijk is

Waarom voorlezen voor peuters, kleuters en kinderen belangrijk is

Wist je dat je al kan gaan voorlezen als je kind een maand oud is? Een baby begrijpt dan nog niets van de inhoud maar luistert wel graag naar een bekende stem. Als je kiest voor korte verhaaltjes en regelmatig iets voorleest, wordt het een moment van rust op de dag en ook een gewoonte voor later, als de verhaaltjes wel betekenis gaan krijgen.

Voor een peuter is het anders dan een baby. Een peuter kan al meedoen aan het voorlezen en het heeft grote voordelen voor de latere ontwikkeling. Als een peuter en later een kleuter met regelmaat wordt voorgelezen, ontwikkelt deze daardoor een beter taalgevoel, leert sneller verbanden leggen en krijgt ook meer sociale vaardigheden.

Daarvan profiteert een kind niet alleen op school maar gedurende het gehele leven.

Waar moet je aan denken bij het voorlezen van peuters en kleuters?

  1. Herhaling is belangrijk. Het is beslist niet nodig om iedere keer een nieuw boekje te kopen of uit de bibliotheek te halen. Juist door herhaling leert een peuter nieuwe woorden en ziet deze ook verbanden. Er zullen favoriete boekjes zijn die met gejuich worden ontvangen en die je eindeloos moet voorlezen.
  2. De fantasie wordt geprikkeld. Als je regelmatig voorleest en herhaalt, zal je merken dat de fantasie van het kind geprikkeld wordt. De peuter zal er zelf ook dingen bij gaan verzinnen die niet in het herhaalde boekje voorkomen. Daardoor wordt de creativiteit bevorderd.
  3. Sociale vaardigheden ontwikkelen. De goede boekjes zijn geschreven om te passen bij de belevingswereld van de peuter. Dat kan zowel in een dierenwereld zijn als bij oudere kinderen. Hierdoor leert een kind al luisterend om zich te verplaatsen in anderen. Dat is later een noodzaak om sociale vaardigheden te ontwikkelen teneinde om te gaan met anderen.
  4. Concentratievermogen. Bij een goede boekenkeus zal het kind de aandacht bij het boek willen houden om niets te missen. Het is vooral voor kinderen die snel zijn afgeleid dus een goede oefening om zich volledig te moeten concentreren op het boek.
  5. Versterking van de band met het kind. Voorlezen is een moment van rust op vaak hectische dagen. Op zo’n moment wordt er niet alleen concentratie van jouw kind gevraagd maar ook van jou. Die complete aandacht voelt het kind aan waardoor het waardevolle periodes worden die de band sterker maken.
  6. Voorbereiding op komende gebeurtenissen. Door de juiste boeken te kiezen, kan je de peuter/kleuter ook voorbereiden op belangrijke veranderingen. Komt er binnenkort bijvoorbeeld een zusje of een broertje? Ook de komst van een huisdier kan je vast voorbereiden. Minder prettige zaken kunnen uiteraard ook op deze manier worden verzacht. Verder kun je bijvoorbeeld vast een vakantie voorbereiden, door een kinderboek over het vakantieland of over vakantie in het algemeen voor te lezen.

Hoe kies je de juiste boeken om uit voor te lezen?

Er zijn enorm veel boekjes die zijn bedoeld om voor te lezen aan jonge kinderen. Maar hoe kies je nu de juiste boeken om het voorlezen boeiend en gezellig te houden?

  • Laat een kind ook zelf kiezen. Als jij jouw kind meeneemt naar de winkel of de bibliotheek kan deze zelf ook een keuze maken. Daardoor leer jij -net als door de reacties tijdens het lezen- wat jouw kind leuk vindt. Vaak zijn de omslag en de plaatsjes daarbij doorslaggevend.
  • Een goed boek heeft plaatjes. Op deze jonge leeftijd zegt ook een plaatje vaak al meer dan de tekst. Plaatjes zijn ook goed als de aandacht even lijkt te verslappen. Dan kan je weer interesse in het boek oproepen met een plaatje. Geen enkel kind op die leeftijd kan de verleiding weerstaan om op jouw vraag welk geluid een koe of een trein maakt een juist antwoord te geven.
  • Een boek met rijmpjes. Een jong kind houdt van rijmpjes omdat deze grappig klinken. Zeker bij een herhaling zal een kind het rijmpje graag afmaken. Zo is het eenvoudiger om woorden te onthouden. Denk bijvoorbeeld aan de boeken van Dick Bruna.
  • Afwisseling is belangrijk (ook voor jou). Herhaling is een goed idee als het gaat om voorlezen aan peuters en kleuters. Maar afwisseling houdt het voor jou ook leuk en is vaak spannend voor een kind. Een serie met dezelfde hoofdpersoon is dan helemaal top.

Onze tips voor peuters en kleuters

Hieronder geven we een aantal tips voor voorleesboeken voor peuters en kleuters.

Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten

Waarom voorlezen voor peuters, kleuters en kinderen belangrijk is - Mamaliefde

Zeker weten dat jouw peuter voortdurend zit te giechelen als je dit verhaal voorleest. Dit is een komisch verhaal op rijm over Beer, die echt heel nodig naar de wc moet. Het is een prima boek als je bezig bent met de zindelijkheidstraining, maar ook daarna blijft het nog leuk.

Nog even achter mijn oortjes kriebelen – Jorg Muhle

Waarom voorlezen voor peuters, kleuters en kinderen belangrijk is - Mamaliefde

Nog even achter mijn oortjes kriebelen is een lief boekje waarin aandacht wordt besteed aan het slaapritueel. Het is een interactief boek, waardoor je kind echt in het verhaaltje getrokken wordt. Tandjes poetsen, pyjamaatje aan, en natuurlijk nog even achter de oortjes kriebelen.

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Waarom voorlezen voor peuters, kleuters en kinderen belangrijk is - Mamaliefde

Sommige vaders en moeders kiezen dit boek liever niet, omdat het een beetje afgezaagd lijkt. Maar wat blijkt? De kids zijn er nog steeds even dol op als 50 jaar geleden. Een klassieker die leuk is voor alle peuters en kleuters.

Op zoek naar meer van dit soort klassiekers voor kleuters en wat oudere kinderen? Kijk dan ook eens naar deze 5 kinderboeken die leuk blijven.

Floortje