Skip to Content

Wat is leuk om te doen met de hele familie?

Wat is leuk om te doen met de hele familie?

In het weekend of op/tijdens vakantie iets met de hele familie samen iets doen. Wel zo leuk en gezellig, toch? Maar wat kun je doen waarbij iedereen zich vermaakt? Of waar zou je heen kunnen gaan? We geven je 14 ideeën om samen met de hele familie er een leuke dag of activiteit van te maken!

Samen een spelletje spelen

Tja, hoe simpel wil je het hebben? Duik eens in je kast en tover een ouderwets bordspel op tafel. Of kijk eens rond in de winkel of online, op zoek naar een bordspel. Zoek een leuk spel wat past bij de leeftijden van je kids en je hebt een heerlijke activiteit te pakken waarbij je echt samen bezig bent.

Zijn de kinderen al wat ouder, dan is het zaak om een spel te kiezen dat ze prikkelt. Beetje spanning of goed denkwerk is daarbij een prima uitgangspunt. Nog een kleintje in het gezin, maar de rest is ouder? Dan kunnen de groten natuurlijk best eens een spel meespelen die meer bedoeld is voor de kleintjes.

Maar je kunt ook je uk een taak geven bij de moeilijke spellen. Dat hij de kaartjes uitdeelt als het nodig is, bijvoorbeeld, bij spellen als Monopoly of Catan. 

Naar het park of bos

Picknickmand mee, een bal en tennisrackets (en dergelijke), en indien van toepassing een zwembroek…Eventueel nemen de groten nog wat leesvoer mee. En dan gewoon lekker genieten van met elkaar buiten zijn. Een beetje spelen, beetje lummelen en genieten van het eten en elkaar!

Met elkaar een kunstwerk maken

Koop een groot stuk karton of canvas en geef ieder zijn eigen stukje erop. Hier mogen ze op kleuren, plakken of wat ze dan ook maar willen. Zorg voor verschillende soorten materialen die ze kunnen gebruiken en maak er iets moois van!

Speurtocht doen

Of je nu ouderwets een speurtocht uitzet met pijltjes of strikjes, werkt met foto’s om de weg aan te duiden of iets met GPS doet: een speurtocht is altijd leuk en zeker als je dan langs plekken komt die interessant zijn.

Speeltuintjes voor de kids, bijvoorbeeld. Of als je met groten gaat is horeca wel fijn om even bij te komen…Ook leuk: op zoek naar de schat met een GPS-tocht, bijvoorbeeld met Geocaching. 

Knutselen

Van dozen een zo hoog mogelijke toren bouwen en vastplakken of met elkaar een grote vrachtwagen knutselen of…nou ja, verzin zelf iets groots en leuks en geef iedereen zijn eigen taak. 

Bouwen

Bouwblokken in huis? Ga gezellig met elkaar bouwen. Maken jullie samen zo hoog mogelijk een toren of maken jullie er een wedstrijdje van? Wie maakt dan de hoogste? 

Escaperoom 

De kinderen moeten er natuurlijk wel de leeftijd voor hebben, maar iets wat leuk is om echt samen te doen is zeker een escaperoom. Je moet immers met elkaar de opdrachten tot een goed einde brengen om te kunnen ontsnappen.

Zoek een escaperoom die qua leeftijd past en neus eens een beetje rond. Want de ene escaperoom is zeker de andere niet!

Naar het strand (of een meer/zwembad)

Heel warm? Lekker aan het water vertoeven is dan heerlijk en leuk op iedere leeftijd. Uiteraard zorg je voor veiligheid en verder is het vooral genieten van elkaar. Dus weg die telefoons, maar echt met elkaar kletsen, zwemmen en spetteren en spelen. In de koude maanden is een bezoek aan het overdekte zwembad uiteraard ook leuk.

Midgetgolfen

Midgetgolf is zo’n spel wat eigenlijk ook iedere leeftijd wel te spelen is. Er zijn ook varianten, zoals glow in the dark of adventure. Dus ook daarvoor zou je even goed rond kunnen neuzen op internet welk soort je wel aanspreekt. Ga je wel vaker midgetgolfen, dan is het ook gewoon leuk voor de variatie om eens een andere te doen!

Bowlen

Nog zo’n heerlijk familie-uitje is bowlen. Tegenwoordig met de rekken langs de baan of een glijbaantje voor de bal is bowlen ook heel leuk om te doen met nog kleine kinderen erbij!

Pretparken

Er zijn pretparken die wel leuk zijn voor het hele gezin. Toverland is bijvoorbeeld leuk voor zowel de jonkies als de ouderen. Zo is er voor iedereen wel iets te doen en heeft iedereen het naar het zin.

Ga je met de hele familie, dus ook met opa en oma en al hun (klein)kinderen? Dan zou je de groten hun gang kunnen laten gaan en dat je op bepaalde tijden afspreekt en elkaar ergens te zien om iets te drinken. Zo kan iedereen doen waar hij zin in heeft en zijn jullie toch ook wel met elkaar bezig.

Kijk vooraf of het pretpark attracties heeft voor alle leeftijden, zodat iedereen het naar het zin heeft. Julianatoren, bijvoorbeeld, is voor pubers echt niet meer leuk. Terwijl sommige andere pretparken juist weinig te bieden hebben aan de kleintjes.

Naar de dierentuin

Dierentuinen zijn voor heel veel mensen een plek waar ze graag naar toe gaan. Lachen om de aapjes in Apenheul, bijvoorbeeld, of je vergapen aan de dieren in Artis of Blijdorp of… Veel grote dierentuinen hebben tegenwoordig ook een groot, overdekt speelterrein voor de kinderen. Even goed kijken op de site. Want dan wordt het allemaal nog leuker natuurlijk.

Terwijl de kinderen spelen, kunnen de groten wat drinken. En daarna weer lekker slenteren langs de dieren in het park. Of waan je in een subtropisch woud of de woestijn, bijvoorbeeld bij Burgers Bush. 

Workshop volgen

Zijn de kinderen al groter en willen jullie iets bijzonders doen met opa en oma erbij? Kijk eens of je een workshop kunt vinden die ze allemaal vast wel leuk zullen vinden. Ukelele les, bijvoorbeeld. Of iets lekkers maken. Schilderen kan eveneens een leuk idee zijn. Er is natuurlijk heel veel op dit gebied, dus er is vast ook wel iets wat jullie aanspreekt!

Uit eten

Gewoon lekker met elkaar uit eten. Veel tijd om zo bij te kletsen en als je naar een kindvriendelijk restaurant gaat, dan weet je dat je er met de kids ook echt welkom bent. En dat er vast een speelplekje voor ze is of andere kindermogelijkheden. 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)