Skip to Content

Vrijmarkt koningsdag voor kinderen; van koopjes tot geld verdienen

Vrijmarkt koningsdag voor kinderen; van koopjes tot geld verdienen

Wat zijn nu interessante koopjes / investeringen op de Koningsdag Vrijmarkt? Interessant omdat je zo voor weinig geld een bepaalde collectie kan uitbreiden, of misschien wel goedkoop nieuw speelgoed kan introduceren en vervolgens voor verjaardag / Sinterklaas cadeautjes vragen. 

Als verkoper is dit lijstje ook interessant omdat je dan kan bedenken wat je meeneemt naar de Vrijmarkt en wat je misschien toch beter thuis kan laten liggen.

Voor baby’s

Voor baby’s is het altijd lastig, veel speelgoed wordt in de mond gestopt. Speelgoed zoals knuffels en stoffen speelgoed zal ik dus niet snel tweedehands aanschaffen. Zelfs niet als het gewassen is en er schoon uitziet.

Plastic speelgoed kun je schoonmaken met biotex, dat werkt ontsmettend maar laat geen chemische resten achter zoals chloor. In verband met de veiligheid zal ik ook niet snel een maxi cosi kopen, tenzij je buren op het kleedje staan en je zeker weet dat ze nooit een ongeluk hebben gehad.

 • Voor baby’s kun je wel gaan voor houten speelgoed dat er heel uitziet. Dit kun je prima met een vochtige doek en desinfectiemiddel schoonmaken.
 • Ook absoluut een aanrader is baby Duplo. Dit is niet meer in de winkel te koop maar als je ergens een box of tas tegenkomt: niet twijfelen maar meenemen.
 • Fisher Price-speelgoed; Zoals de musthave kassa of vormenstoof. Deze gaan met een beetje gemak meerdere generaties mee.
 • Een buggy; Daar betaal je al snel veel geld voor, een kleine opklapbare paraplubuggy is erg handig voor op vakantie. Kun je de mooie grote wagen thuis laten.

Verder zou ik me vooral richten op speelgoed voor de daaropvolgende dreumesfase. Baby’s hebben tenslotte niet veel speelgoed nodig.

Dreumesen

Voor dreumesen valt er een hoop te halen op de Vrijmarkt. Vooral modulair speelgoed dat uit series bestaat, is zeer geschikt om op de Vrijmarkt te kopen. Zeker als aanvulling op een huidige collectie.

Veel plastic speelgoed met kleinere onderdelen (maar wel groot genoeg om niet in de mond te passen) kan ook prima in de wasmachine of vaatwasser voor ze ermee gaan spelen.

Denk bijvoorbeeld eens aan;

 • Duplo; met name grondplaten, treinbanen, dieren(tuinen) en grote hoeveelheden blokken zijn een kleine investering waard. Hiermee kun je snel veel geld besparen.
 • Little People; Dit plastic speelgoed van Fisher Price gaat al jaren mee. Met name grote spelen zoals een dierentuin, woonhuis, racebaan zijn een aanrader of juist pakketten met veel poppetjes en accessoires om mee te spelen. Let er wel op dat je ook echt Little People uitzoekt en niet Little Tikes (de voorloper) tenzij je fan bent van retrospeelgoed. Deze poppetjes zijn echter niet compatibel met de nieuwe serie, al maakt dat voor de meeste dreumesen niets uit.
 • Houten puzzels; De prijs van een houten puzzel kan al snel flink oplopen. Op een Vrijmarkt kom je er genoeg tegen rond de 50 cent / 1 euro. Let erop dat ze compleet zijn, ook met knopjes bij bepaalde legpuzzels en probeer ze te zoeken in verschillende moeilijkheidsgraad. Dus legpuzzels met vier of vijf stukjes, grotere legpuzzels, puzzels met vier stukjes en zo oplopend. Houten puzzels zijn zeker duurzamer dan kartonnen puzzels.
 • Kartonnen leesboekjes; mits ze heel zijn en schoon. Vaak koop je er vier voor een euro of nog minder. Dat zijn dan ideale boekjes voor achterin de auto, of om in bed te lezen en het niet erg is als ze gescheurd worden. Is ook prima afleidingsmateriaal zodat jij vervolgens rustig verder kan kijken op de Vrijmarkt. Boekjes met flapjes en interactie scoren altijd heel hoog. Karakters als Jip en Janneke, Kikker, Dikkie Dik zijn ook een aanrader.
 • Toettoet-auto’s of zoefzoef-dieren; Ik vraag me af of je dit speelgoed van Vtech al veel te vinden zal zijn, omdat het nog niet zo heel lang bestaat. Maar als je dit tegenkomt voor een gunstige prijs is dit echt wel een aanrader.

Voor peuters

Een groot deel van het eerder genoemde speelgoed bij dreumesen is zeker ook nog interessant voor peuters.

 • Poppen; en dan met name kwalitatieve poppen zoals Baby Annabel en Baby Born (wel even verdiepen in de diverse uitvoeringen en waarde) zijn de moeite waard. Zo kocht ik ooit een Baby Annabel met complete uitzet voor slechts 7,50!!! Terwijl enkel de pop nieuw het 8-voudige kost. Controleer zeker ook even of ze het wel doen.
 • Poppenwagen; naast de poppen en andere accessoires kun je met een beetje geluk ook een mooie poppenwagen scoren. Deze nemen vrij veel ruimte in, dus zullen ze sneller weg doen.
 • Buitenspeelgoed; Oké, niet alleen voor de peuters is dit een aanrader, maar een leuke bal, een doeltje, aquaplay of een step / loopfiets, paar rolschaatsen zijn.
 • Prentenboeken; Op deze leeftijd scoren prentenboeken erg goed; om voor te lezen of zelf te lezen.
 • Chuggington of Thomas de Trein treinbaan, of gewoon de standaard houten treinbaan zijn echte aanraders op de Vrijmarkt.

Voor kleuters

 • Barbies; Voor de meisjes zijn Barbies een echte aanrader. Zeker als je een klein voorraadje kan overnemen met meerdere tienerpoppen en accessoires. Let wel op of de ledematen nog compleet zijn en er niet op getekend is.
 • Complete spelletjes zijn ook altijd wel een succes, denk bijvoorbeeld aan de oranje bakjes met mini loco (hebben ze trouwens ook voor peuters) of de wat duurdere gezelschapsspellen. Het is dan wel altijd de vraag of het heel is.

Voor schoolgaande kinderen

 • Boeken; Voorleesboeken, voor thuis of om mee te nemen op vakantie.
 • Computerspelletjes; en dan met name de populaire series (waar ik nog niet zo in thuis ben).
 • K’nex; Dit hebben we zelfs al in huis liggen. We kwamen ooit een grote bak tegen voor vijf euro die we gewoon niet konden laten staan ook al spelen ze er nu nog niet mee.
 • Lego; ook hiervoor geldt dat als het wordt aangeboden in grote boxen dit echt een koopje is. Hiervoor moet je vaak al wel heel vroeg zijn.
 • Playmobil; Als je kind fan is van Playmobil kun je met een beetje geluk hier wel wat leuke sets tegenkomen.

Voor de mama’s

 • (Kinder)kleding; Wat vaak ook heel populair schijnt te zijn is kinderkleding. Let dan vooral op bij kraampjes die de kleding aan rekken hebben hangen, of in dozen gesorteerd op maat en geslacht. Dan weet je in welke doos je moet zitten. Misschien zijn er ook wel gunstige combinatieaanbiedingen.
 • Boeketreeksen; Om eerlijk te zijn vind ik er zelf niet veel aan, maar ze zijn wel ideaal om voor weinig te kopen en mee te nemen op vakantie en daar achter te laten. Scheelt je weer ruimte in de koffer voor souvenirs ;-)

Tips voor koopjesjagers

Tot slot nog de volgende tips;

 1. Afdingen; Normaliter niet gewenst in Nederland, maar op de Vrijmarkt mag het. Sterker nog, de meeste verkopers houden er rekening mee in het bedenken van de vraagprijs. Voordat je vraagt wat de prijs is of begint met afdingen, bedenk je wat voor jezelf een redelijk bedrag is, dan heb je een idee hoever je wilt gaan. Word er niet genoeg gezakt, loop dan gewoon weg. Grote kans dat je een volgend kleedje precies hetzelfde tegenkomt voor een lagere prijs. Soms wordt er dan alsnog gezakt met de prijs. Houd het wel fair als je koopt bij kinderen!
 2. Ga vroeg; Hoe vroeger je komt des te groter de kans is dat je pareltjes tegenkomt die anderen nog niet voor je weggekaapt hebben.
 3. Ga laat; Precies het tegenovergestelde; er zijn ook genoeg verkopers die aan het begin van de dag nog de hoofdprijs vragen maar aan het einde toch zakken als ze ermee dreigen te blijven zitten, maar het niet mee willen terugnemen naar huis.
 4. Neem alleen muntjes mee; dat scheelt je niet alleen met het omwisselen, de meeste verkopers hebben niet veel wisselgeld. Maar het is dan ook makkelijker om te zakken in de prijs.
 5. Is het schoon en heel; kijk dan niet alleen naar het voorwerp dat je wilt kopen, maar ook de rest van het aanbod. Ziet het er netjes en verzorgd uit? Grote kans dat het dan ook heel is. Ziet het er allemaal net van zolder getrokken en onder het stof uit? Grote kans dat er dan nog extra kosten bijkomen voor het opknappen.

Waarvoor ga jij dit jaar op koopjesjacht?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
 1. Mariska schreef:

  Leuke tips!
  Ik ga zelf altijd op tijd en neem mijn 2 oudste kids (13 en 11) mee.
  Ze vinden het erg leuk om te snuffelen.
  Ze kijken vooral naar leuke boeken en misschien nog iets van Nerf.
  Voor mijn jongste (3 jaar) ga ik kijken voor speelgoed wat mee kan op vakantie. Dus een Barbiepop, theeserviesje, keukenspulletjes en zo. Wat je al zei, dan is het niet zo erg als ze kwijtraken of stuk gaan.
  Veel plezier!

Comments are closed.