Skip to Content

Koningsspelen 2024; Van lied, ontbijt en spelletjes tot datum, thema en feestpakket

Koningsspelen 2024; Van lied, ontbijt en spelletjes tot datum, thema en feestpakket

Als je kind op school zit kan je er niet om heen, de Koningsspelen. Grote kans dat je al door de juf gevraagd bent om bij een spelletje te staan of een groepje te begeleiden op deze dag. Want stiekem is er best veel hulp bij nodig.

Het initiatief is bedacht door de Koning zelf, die groot fan is van sport en het belangrijk vind dat de kinderen meer bewegen en wordt georganiseerd door de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation. Daarnaast draait het ook om samen plezier hebben.

Tijdens de Koningsspelen staat alles in het teken van sport en spel. Niet alleen dus voor de Koning en zijn familie om tijdens de wandeling zaklopen of andere spelen. Maar voor alle kinderen van Nederland, in totaal doen er 1,2 miljoen kinderen mee!

De dag begint met een Koningsdagontbijt, vervolgens wordt het lied gedanst van Kinderen voor Kinderen en daarna natuurlijk de spelen zelf. Vaak zijn de kinderen dan in de middag vrij en hebben ze lekker vroeg weekend.

Wat zijn de Koningsspelen

Ieder jaar wordt in Nederland de Koningsspelen georganiseerd op de laatste vrijdag voor Koningsdag. De Koningsspelen zijn een sportief feest voor kinderen op basisscholen, waarbij het belang van gezond eten en actief bewegen centraal staat.

Sinds de eerste editie in 2013 zijn de Koningsspelen uitgegroeid tot een groot evenement, waarbij ruim 1,2 miljoen kinderen uit ruim 6.000 scholen in Nederland en Caribisch Nederland samen sporten en plezier maken.

Het doel van de Koningsspelen is om kinderen te laten zien dat gezond eten en actief bewegen leuk en belangrijk is, en om ze te stimuleren om ook buiten schooltijd te blijven bewegen.

Elk jaar staat er een ander thema centraal, zoals sportiviteit, respect, samenwerken en gezondheid. De Koningsspelen worden georganiseerd door de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en verschillende partners uit het bedrijfsleven.

De Koningsspelen zijn niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het plezier van kinderen, maar ook voor de saamhorigheid en verbinding tussen scholen, buurtbewoners en bedrijven.

Datum & Thema Koningsspelen 2024

De Koningsspelen worden altijd georganiseerd op de vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Op de meeste scholen zal dit vrijdag 21 april zijn.

Het thema van de Koningsspelen 2024 is ‘Ontdek’. Met het thema ‘Ontdek!’ worden kinderen uitgedaagd om nieuwe dingen op het gebied van bewegen en gezonde voeding uit te proberen. Ontdekken maakt kinderen nieuwsgierig, helpt met het ontwikkelen van nieuwe skills en is bovenal heel erg leuk.

Meer informatie over de Koningsspelen vind je hier.

Doe-, sport- en feestpakket

Op de website van de Koningsspelen vind je hier naast de filmpjes gratis het doe-pakket downloaden. Hier vind je onder andere een aftelkalender, maar ook een kroontje en vlieger om samen met de kinderen te knutselen.

Alle scholen die deelnemen aan de Koningsspelen krijgen half april een sport- en feestpakket toegestuurd. Niet alleen de scholen in Nederland, maar ook de Nederlandse scholen in het buitenland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Dit is een goed gevulde sporttas met daarin sportartikelen die gebruikt kunnen worden voor de spelen, of daarna tijdens de gymles of het buiten spelen. De inhoud voor dit jaar is:

  • Parachutespel met ballen
  • American Football
  • Volleybal
  • Estafettestokjes
  • Springtouw
  • Elastiek
  • Stoepkrijt
  • Frisbee
  • Kleine ballen
  • Ballenpomp

Ontbijt Koningsspelen

Voorafgaand aan de Koningsspelen ontvangen alle basisschoolkinderen het Koningsontbijt. Een goed ontbijt is tenslotte een goed begin van de dag. “Het Koningsontbijt is voor ons een mooi moment om basisschoolkinderen én ouders op leuke wijze kennis te laten maken met een gezonde en voedzame start van de dag.

Wat is er leuker dan samen met je klasgenootjes te ontbijten en daarna de hele dag te sporten?”, volgens Colette Cloosterman-van Eerd, als CCO verantwoordelijk voor Formule en Innovatie en mede-eigenaar van Jumbo.

Dit jaar is dit ontbijt voor kinderen ook door kinderen samengesteld. Jumbo’s Raad van Kinderen meegedacht met het Koningsontbijt dat voldoet aan de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en bestaat dit jaar uit onder andere volkoren en glutenvrij brood, speltwafels, melk, smeerkaas, fruitspread, oranje gekookte eieren, halvarine, halvajam, appelstroop, appeltjes, komkommer, snoeptomaatjes en een waterkan om kinderen te stimuleren water te drinken.

Koningsdaglied Kinderen voor Kinderen

Natuurlijk mag het officiële Koningsspelenlied niet ontbreken. Ook dit jaar weer gezongen door Kinderen voor Kinderen, compleet met een dansje die de kinderen op school oefenen om daarna met zijn allen te dansen. Het lied van dit jaar heet Zigzag en swingt weer lekker zodat je niet stil kan blijven staan. Het dansje is zeer goed te doen.

Koningsspelen spelletjes

Het doel van de Koningsspelen is om kinderen op een leuke manier te stimuleren om te bewegen en gezond te leven. Tijdens de Koningsspelen worden er verschillende sport- en spelactiviteiten georganiseerd op scholen door heel Nederland.

Er zijn veel verschillende spelletjes die tijdens de Koningsspelen gespeeld kunnen worden. Zo worden er vaak estafettes georganiseerd, waarbij kinderen in teams zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen.

Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld ballonnen tussen hun benen klemmen, zaklopen of met een lepel een ei balanceren. Ook worden er vaak spellen gespeeld waarbij kinderen moeten samenwerken, zoals touwtrekken of een hindernisbaan.

Naast de traditionele spellen worden er ook steeds meer moderne spellen georganiseerd tijdens de Koningsspelen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld meedoen aan een dance battle of een potje laser tag spelen. Ook zijn er vaak clinics van verschillende sporten, zoals voetbal, hockey of tennis, waarbij kinderen de kans krijgen om deze sporten uit te proberen.

Lees ook: Koningsspelen spelletjes en activiteiten

Koningsdag memory

35 Koningsspelen spelletjes en activiteiten; tips wat te doen thuis of op school

Zijn jullie kinderen er al klaar voor?

Linda van Aken