Skip to Content

Wat te doen met een groep kinderen?

Wat te doen met een groep kinderen?

Of je nu op zoek bent naar activiteiten voor een kinderfeestje of om te doen op een familiedag met alle neefjes en nichtjes, je wilt in ieder geval dat de kinderen het leuk vinden. Maar wat kun je nu eens doen? Een groep kinderen vermaken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, want er is natuurlijk meer dan genoeg te doen. Zorg voor hulp van genoeg andere volwassenen en maak er een gezellige dag van!

Knutselfestijn met de kinderen

Knutselen vinden veel kinderen leuk. Je kunt heel veel inspiratie van internet afplukken. Pinterest is een heerlijk platform om inspiratie op te doen of uiteraard YouTube. Dan heb je er meteen een uitleg bij in de vorm van een filmpje. Zorg ervoor dat het knutselwerk past bij de leeftijd en vaardigheden van de kinderen.

Van tevoren al dozen, potjes, wc-rollen en dat soort zaken sparen is een goed idee. Natuurlijk zorg je ook voor leuke knutselmaterialen die het allemaal net even meer afmaken. Glitters, chenilledraad, gekleurd papier en lijm, zijn zo een paar voorbeelden. Het is wel handig als er genoeg helpende handen zijn als je met een grote groep kinderen bent!

Tip: zorg voor een afneembaar tafelzeil!

Naar de speeltuin

Is er in de buurt een speeltuin? Uiteraard een goed plan om lekker met de kinderen naar toe te gaan. Heb je het geluk dat er een speeltuinvereniging zit? Met clubgebouw en al? En is de groep kinderen echt groot?

Misschien is er dan wel een mogelijkheid om het gebouwtje en misschien wel de hele speeltuin af te huren. Dat maakt het allemaal nog even leuker en overzichtelijker!

Een speurtocht maken en lopen

Speurtochten zijn altijd leuk. Is de groep heel groot of zitten er grote leeftijdsverschillen tussen de kinderen? Dan zou je kunnen overwegen om de groep te splitsen en de ene groep de tocht te laten uitzetten en de andere groep hem te laten lopen.

In het geval van leeftijdsverschillen zetten de groten dan de tocht uit voor de kleintjes. Je kunt de tocht leuker maken door er ook opdrachten in te verwerken.

Of laat de tocht echt ergens heen leiden. Naar een schat, een speeltuin of naar de plek waar jullie gaan eten. Je kunt de tocht op meerdere manieren uitzetten:

  • Met stoepkrijt pijltjes zetten. Werkt natuurlijk alleen als de tocht direct gelopen wordt.
  • Met lintjes of andere herkenningstekens die je aan bomen hangt enzo.
  • Aan de hand van foto’s. Herkennen de kinderen de foto dan moeten ze daar kijken wat ze nu moeten doen. Welke richting ze op moeten of geef ze een opdracht.
  • Met GPS.
  • Aan de hand van opdrachten die gegeven worden via WhatsApp. De kinderen hebben gedaan wat ze moeten doen en appen (of bellen) dan opnieuw met de ‘opdrachtgever’. Het leukste hierbij is als ze niet weten met wie ze appen. Maak er iets mysterieus van en laat ze zogenaamd een klus doen voor die persoon. Dat kan heel uiteenlopend zijn. De boef opzoeken voor de politie of de maffia wil dat je iets voor ze doet… Een wetenschapper die bepaalde dingen verzameld of bewijzen en ga zo maar door.

Zwemmen

Hoe oud is iedereen en kunnen ze allemaal zwemmen? Indien mogelijk: op naar het zwembad. Zorg voor genoeg oplettende ogen en neem lekkers mee. Of ga in het zwembad zelf iets kopen natuurlijk. Zwemmen is altijd leuk en als je een overdekt zwembad hebt, dan ben je ook niet afhankelijk van het weer. 

Balspelen

Een toernooitje met verschillende balspelen zal zeker door de actieve kids heerlijk gevonden worden. Kies voor meerdere balspelen, zodat iedereen het leuk vindt én het niet zo is dat bijvoorbeeld de voetballers in het voordeel zijn omdat zij dus hun eigen sport uit kunnen oefenen.

Daarnaast is het ook lekker afwisselend. Maak kleine teams en zorg voor diverse velden. Hoe groot je die maakt zal afhangen van de ruimte die je hebt. Je zou kunnen denken aan:

  • Voetbal
  • Basketbal
  • Volleybal
  • Tennis of badminton (oké, dat is geen balsport…maar past prima)
  • Flag football 

Schminken, verkleden, filmen

Geef de kinderen de kans om geschminkt te worden of mooi opgemaakt en voor een grote kist met verkleedkleren. Iedereen lekker omgetoverd tot andere personages? Laat ze dan spontaan in hun nieuwe rol stappen en met elkaar bezig zijn. Kijk maar eens wat er dan gebeurt. Dit filmen is hartstikke leuk.

Je zou ook aan een paar kinderen kunnen vragen of zij het leuk vinden om te filmen. Heb je meerdere films? Dan kan je die later gaan monteren tot een mooi geheel en krijgen de kinderen de film later uiteraard nog aangeleverd.

Filmavond

Oudere kids die als groep iets willen doen? Een filmavond gaat er altijd wel in. Gaat het om een groep kinderen van een kerk, bijvoorbeeld, dan kan je er ook een thema aanhangen waar je ook nog over in gesprek gaat. Houd het dan kort als het vooral om de gezelligheid moet gaan. Maar je brengt zo toch wel verdieping aan.

Spelletjesfestijn

Darten, sjoelen, tafelvoetbal en dat soort spellen zijn heel leuk om te doen en kan je ook eigenlijk overal doen. Zet ze op verschillende plekken in de tuin, het huis, bij je vakantiehuis (tijdens een familiereünie bijvoorbeeld) of plaats ze zowel binnen als buiten.

De kinderen kunnen dan langs alle spellen gaan en eventueel zo punten halen. Wie heeft het hoogste aantal punten? Maar om meer kinderen een kans te geven om een prijsje te winnen, kan je ook denken aan nog meer categorieën. Bij ieder onderdeel wie het record had, bijvoorbeeld. En eigenlijk is het ook wel fijn als ieder kind in ieder geval iets krijgt…

Je kunt leuke spellen huren of misschien heb je zelf nog wel iets staan (of je familie/vrienden). Het leuke bij een verhuurbedrijf is dat ze vaak geinige varianten aanbieden. Een sjoelbak met een hoek erin is echt heel leuk en vraagt om een heel andere tactiek. Misschien nog erg lastig voor kleine kinderen, maar juist voor de groten een extra geinig idee. 

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via: