Skip to Content

Vierde kind; zwangerschap voelt anders en verschillen

Vierde kind; zwangerschap voelt anders en verschillen

Als je zwanger bent van je vierde kindje is deze zwangerschap heel anders als je eerste, tweede of derde. Allereerst treed je officieel toe aan het deelgenootschap van ‘een groot gezin’. Een huishouden van 6 personen wordt namelijk zo aangeduid. Daarnaast kan het zijn dat er praktisch andere dingen nodig zijn.

Wat vooral leuk is bij een vierde zwangerschap: je kinderen kunnen meer meeleven omdat er vaak tussen de oudste en deze baby meer leeftijdsverschil zit. Ze krijgen meer van de zwangerschap mee. En zelf ben je als moeder ook een stuk relaxter.. je weet welke echo’s er aankomen bijvoorbeeld.

Daarnaast weet je ook welke keuzes je wilt maken tot borst- of flesvoeding. Iedere zwangerschap is anders. Er zijn praktische dingen die je kunt regelen als je een vierde verwacht.

Waarom een viertal me geweldig lijkt

Zelf ben ik moeder van 3 kinderen, in de leeftijd van 5 tot 1 jaar. Denkend waarom een gezin met vier kinderen me geweldig lijkt, kom ik op:

 • Nog meer gezelligheid in huis. Ieder kind heeft een eigen karakter en dat verrijkt je gezin vind ik. En ze hebben altijd iemand om mee te spelen, zeker als er een even getal is
 • Nog een keer het hele ritueel van zwanger zijn meemaken.
 • Je krijgt nog meer liefde in huis erbij
 • Als je al kinderen hebt, dan past de vierde zich gemakkelijk aan. Het is minder een overgang als van 1 naar 2 kinderen. Zelf heb je ook een ritme en schema wat je aanhoudt en waar het vierde kindje in mee draait.
 • Al het speelgoed, de babyspullen en kleding is al aanwezig.
 • Het uitstellen van het lege nest is ook een reden. Als de jongste naar school gaat, heb je nog een vierde kindje waar je heerlijk 1 op 1 tijd mee kunt doorbrengen.

Wat is er praktisch anders?

Wil je met het hele gezin van 6 personen met de auto weg? Dan is er een andere auto nodig als met vijf personen. Op de achterbank passen 3 kinderen, dus je kunt voor een auto kiezen met meer zitplaatsen of je rijdt in twee auto’s.

Waar je voor kiest, is afhankelijk van je budget en ook wat je zelf het fijnst vindt. De volgende gezinsauto’s zijn door de ANWB getest op ruimte, veiligheid en comfort voor grote gezinnen.

Gezinsauto die geschikt is voor 6 personen

 • Kia Carens. Een gezinsauto die geschikt is voor 6 personen (en ook voor gezinnen van 7 personen) is de Kia Carens. Ook al is het één van de goedkoopste auto’s voor grote gezinnen, hij is wel veilig, biedt comfort en rijdt prettig. Als je de achterste stoelen niet nodig hebt, heb je veel ruimte. Ideaal voor de weekboodschappen of het vervoeren van een fiets.
 • Citroën Grand C4 SpaceTourer. De Citroën Grand C4 Space Tourer is een gezinsauto die ook voor lange afstanden uitermate geschikt is. Een zee van ruimte biedt deze auto. Maar liefst 7 zitplaatsen, 5 deuren en relatief gezien de meeste zitruimte t.o.v. andere auto’s uit deze vergelijking. De laatste rij (derde rij) is minder geschikt voor volwassenen of pubers met lange benen. Wat de derde rij wel heeft is aparte ventilatie. De auto is vriendelijk geprijsd als je kijkt naar het zitcomfort, rijgemak en de ruimte die hij biedt.
 • Peugeot Rifter. Dat een gezinsauto geen oubollig uiterlijk hoeft te hebben, bewijst de Peugeot Rifter wel. Deze Peugeot is gemaakt om outdooractiviteiten mee te ondernemen, zo kan er een kano op het dak mee vervoerd worden. Deze auto is geschikt voor 7 personen.
 • Opel Zafira. Vroeger zag je de Opel Zafira al veel bij grotere gezinnen. De laatste rij stoelen klap je naar beneden als je ze niet nodig hebt, dan heb je extra kofferbakruimte. Als je ze wel nodig hebt, kun je ze omhoog trekken en voor 7 personen zitruimte creëren. Volgens de ANWB-test is deze auto naast betrouwbaar, zuinig en comfortabel ook in de wegenbelasting voordelig. Gemiddeld verbruikt deze auto wel meer olie als bij de andere auto’s uit de test.
 • Skoda Kodiaq SUV. Een andere grote en ‘hoge’ auto is de Skoda Kodiaq SUV. Deze 7-persoons auto is sportief, efficiënt en biedt voldoende ruimte om met 7 mensen afstanden af te leggen. De laatste rij biedt niet veel beenruime en dit maakt de auto daarom minder comfortabel voor langere afstanden.
 • Dacia Lodgy. De goedkoopste auto is de Dacia Lodgy. Door de smart Seats zorg je snel voor een auto die geschikt is om 5 of 7 personen in te vervoeren. Het is ook een auto die veel ruimte biedt om spullen in te vervoeren als je de 6e en 7e zitplaats niet nodig hebt.
 • Fiat 500L Living. Gek van Italiaanse auto’s? De grote broer van de Fiat 500 is de Fiat 500L Living. Met het mooie uiterlijk van de Fiat 500 maar wel met alle ruimte, zitcomfort en technologie die nodig is om 7 mensen te vervoeren. En ook nog zuinig in het rijden. ☺

Voor nog meer auto’s uit de test kun je hier kijken.

Gedeelde kamer of verbouwing?

Veel huizen hebben wel vier slaapkamers. Als er een vierde kindje geboren wordt kun je ervoor kiezen om de baby geen eigen kamer te geven.

Meestal krijgt de baby dan een gedeelde kamer met een oudere broer of zus. Of er is een kleine gezinsverhuizing. Dat de baby wel een eigen kamer krijgt, maar de oudere broers/zussen bij elkaar op de kamer gaan slapen.

Er zijn ook ouders die kiezen voor een verbouwing. Door het plaatsen van een dakkapel bijvoorbeeld, waardoor er op de zolder twee slaapkamers gemaakt kunnen worden. Of door een aanbouw aan de benedenverdieping en dat de ouders daar gaan slapen.

Of als je zelf een grote ouderslaapkamer hebt, een stuk van deze slaapkamer om te laten bouwen tot slaapkamer van één van de kinderen.

Veel ruimte is niet nodig, een stapelbed is erg handig omdat je zo twee slaapplaatsen creëert. Het is ook fijn als je een stapelbed met lade hebt, om zo meteen spulletjes in op te bergen.

Boodschappen worden duurder

Met een groter gezin heb je meer boodschappen nodig. Vaak gaat je inkomen niet omhoog als er een kindje bijkomt, al krijg je wel kinderbijslag om kleding en andere benodigdheden te kunnen kopen.

Wat kan helpen om boodschappen voor een groot gezin te doen? Hier wat tips van moeders die ik sprak met een groot gezin:

 • Bepaal je weekbudget en houd je hieraan vast
 • Geen frisdrank doordeweeks, maar wel in het weekend
 • Doe je boodschappen online. Zo houd je grip op je uitgaven en het wordt bezorgd. Scheelt je veel tijd.
 • Vaste eet- en drinkmomenten
 • Het kan helpen als je vaste dingen eet. Zo vertelde een moeder dat ze elke maandag aardappels met gesmolten kaas aten en op zondag soep met brood. Iedereen wist zo waar hij qua eten aan toe was.
 • Aanbiedingen bepalen wat je eet. Is de kip in de aanbieding, dan kun je nasi koken en met gehakt bijvoorbeeld macaroni.
 • Koop cadeautjes ook in de aanbiedingen en spaar het hele jaar door al voor de verjaardagen.

Andere kraamtijd

Het kan zijn dat je kraamtijd heel anders is. Bij de oudste kreeg je al veel cadeautjes voor dat de baby geboren was. En de beschuit met muisjes waren met alle kraamvisite bijna niet aan te slepen. Vaak zie je dat het bezoek minder wordt bij een tweede of derde kindje. Zo is dat ook bij een vierde kindje.

Veel ouders kiezen voor een kraamfeest en nodigen dan iedereen uit. Doe waar je jezelf het meest prettig bij voelt! Qua kraamzorg kan het zijn dat er twee kraamverzorgsters komen, al is dat niet altijd het geval.

Hoe is een zwangerschap bij een vierde kindje?

Vooropgesteld dat geen zwangerschap hetzelfde is, omschrijven veel vrouwen de vierde zwangerschap als zwaarder.

Dit omdat ze vaak al ouder waren toen ze hun vierde kindje kregen. Of omdat ze merkten dat het veel energie kosten. Bij een vierde kindje is er minder ruimte om zelf bij te slapen of een middagdutje te doen.

De ontsluiting bij een vierde kindje kan sneller verlopen. Dit kan voor een weeënstorm zorgen en een snellere geboorte. Er is geen garantie dat dit bij iedereen zo gaat. Maar wat wel zo is: je lichaam heeft al eerder bevallingen doorstaan en is daarom wel bekend hiermee.

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter