Skip to Content

Middelste kind sterft uit; voordelen en nadelen met omgaan

Middelste kind sterft uit; voordelen en nadelen met omgaan

Ja, het middelste kind. Een titel die niet elk kind draagt. Er is al veel geschreven over het oudste en jongste kind. Dit artikel is helemaal gewijdt aan het middelste kind. In een gezin is er niet altijd een middelste kind.

Het gezin moet bestaan uit een oneven aantal kinderen. Ik gok dat gezinnen van drie kinderen het meest voorkomen als het om het oneven aantal kinderen gaat.

Wat maakt deze “middeninkinderen” nou uniek ten opzichte van hun broers, zussen, broertjes of zusjes? En welke gelijkenissen hebben ze met andere middelste kinderen?

Karaktereigenschappen

Waar herken je een middelste kind aan?

Creatief

Middelste kinderen zijn vaak creatief. Ze voelen zich ook vrij en dat komt ten goede van hun creativiteit. Kinderen krijgen meer de vrijheid. Zo mocht onze middelste al veel eerder met de Lego spelen dan onze oudste. We beschermden onze eerste dochter veel meer en hielden haar kleiner.

Creatief zijn is ook een manier om op te vallen. Zo kan onze dochter ontzettend ‘out of the box’ knutselen en krijgt ze hierdoor aandacht. Daarnaast is ze ontzettend muzikaal ingesteld. Ze zingt al snel liedjes mee (fonetisch 😊).

Ze mocht laatst in de kring als 5-jarige zichzelf een compliment geven. Het compliment was: “Ik kan heel goed Engels zingen.” Dat is toch fantastisch!

Voelen minder druk

Middelste kinderen voelen minder druk van hun ouders. De verwachtingen van de ouders zijn lager. Bij de oudste leggen de ouders de lat hoger, omdat voor hen opvoeden nieuw is.

Middelste kinderen mogen bijvoorbeeld eerder snoep eten. Althans dat was in ons geval zo. Zo werkt het ook door op school. Onze middelste dochter is nu bezig om haar veters te leren strikken.

En als het niet lukt deze herfstvakantie, dan is dat ook oké. Bij mijn oudste dacht ik: Oh, een jongen in haar klas heeft zijn strikdiploma behaald. Nu moet onze dochter het ook leren, ze kan niet achterblijven.

De lat wordt lager gelegd of eigenlijk realistischer, omdat ouders de verwachtingen hebben bijgesteld na de ervaringen van het opvoeden van de oudste.

Vrij

Middelste kinderen voelen zich vrijer, omdat de oudste vaak al de weg gebaand heeft. Zij heeft de grenzen opgezocht en ouders hebben aangegeven hoever ze mag gaan. Dit betekent dat de middelste deze strijd niet aan hoeft te gaan met haar ouders.

Jaloers

Onderzoek van de Universteit van Stanford wijst uit dat het middelste kind het meest jaloers is. Ik denk dat dit komt, doordat het bij de oudste allemaal nieuw is. De jongste genereert aandacht, doordat hij het schattige, jonge broertje is. De middelste heeft in die zin niet iets speciaals.

Nu herken ik dit niet bij ons. Ik vind elk kind uniek en onze dochter is de minst jaloerse van ons trio.

Niet alles is meer nieuw

Bij een tweede kind is niet alles meer nieuw. Het is minder spannend als je kind gaat staan dan dat het bij de eerste was. En dat is af en toe best sneu. Onze dochter is nu met haar zwemdiploma bezig en ook dat riedeltje kennen we wel.

Het neemt niet weg, dat mijn hart telkens weer een sprongetje maakt als ze een kleur/bad verder mag.

Gelukkig maakt elk kind ook dingen mee die de oudste niet heeft meegemaakt. Zo gaat onze middelste de eerste dansvoorstelling geven en gaan we genieten van haar pianospel.

Harmonie

Onze middelste dochter zorgt graag voor harmonie. Zowel binnen het gezin, als op school, alsmede met haar vriendinnetjes. Ze houdt niet van ruzie en is soms zelfs conflictvermijdend.

Middelste kinderen staan hier bekend om. Ze hebben moeite om ‘nee’ te zeggen en cijferen zichzelf sneller weg.

Sociaal sterk

Sociaal gezien zijn middelste kinderen het sterkst ontwikkeld ten opzichte van hun broers en zussen. Door de lagere druk vanuit ouders hebben ze meer ruimte om contacten aan te gaan.

Zij zorgen graag voor harmonie en dat maakt dat ze goed in de klas liggen. Het aangaan van contact gaat op een natuurlijke manier.

School

School vinden middelste kinderen minder belangrijk. De oudste voelt zich verantwoordelijk en wil zijn best doen op school. Onze dochter heeft het gezellig op school en doet wat er van haar gevraagd wordt, maar hoeft niet per se alle vragen goed te beantwoorden van zichzelf.

De lat heeft zijzelf niet zo hoog gelegd. Waardoor er ook meer ruimte is voor het sociale aspect.

Teamplayers

Doordat middelste kinderen de harmonie willen bewaren, voelen zij zich als een vis in het water in een groep. Ze kunnen goed samenwerken en luisteren naar de ander. Zij leggen hun mening er niet dik bovenop, maar willen wel graag gehoord worden. Ze kunnen goed overweg met allerlei verschillende karakters.

Doener

Middelste kinderen zijn vaak doeners in plaats van denkers. Wanneer onze dochter de luiers voor haar broertje moet pakken, komt ze erachter dat deze te hoog liggen. Dan kijkt ze om zich heen, pakt een stoel en klimt hier bovenop. Zij doet.

Onze oudste dochter zou om zich heen kijken. Ze ziet de stoel staan en denkt:

  • Mag ik die stoel wel gebruiken?
  • Van wie is die stoel?
  • Zal mama het wel goed vinden als ik op de stoel ga staan?
  • Is het niet gevaarlijk?
  • Moet ik mijn sloffen uittrekken als ik erop ga staan?

En ondertussen heeft onze middelste dochter de luiers al wel vijf keer gepakt 😊.

Flexibel

Middelste kinderen zijn flexibel. Ze laveren mee met de groep en kunnen zich goed aanpassen. Ze weet hoe ze er mee moet omgaan als er aandacht verdeeld moet worden.

Dit betekent niet dat middelste kinderen geen mening hebben of deze niet uiten. Ze kunnen heel goed hun mening geven tegenover hun broer of zusje. Ze laten zich niet ondersneeuwen. Ze kunnen een hoop hebben, maar er is een grens. En als je die grens hebt bereikt, dan kom je er ook niet overheen.

Ben je wel echt het middelste kind?

Hoewel je in theorie echt het middelste kind bent, kan het zo zijn dat jij je niet het middelste kind voelt. Dit heeft te maken met hoeveel tijd er tussen zit wanneer je broer, broertje, zus of zusje geboren zijn.

(Heel irritant dat wij er geen verzamelnaam voor hebben zoals in het Engels: siblings.)

Zit er meer dan drie jaar tussen, dan kan jouw kind ook het gevoel ervaren van de oudste of jongste.

Dag van het middelste kind

Op 12 augustus vieren we de dag van het middelste kind. Het blijkt maar weer dat er echt overal dagen voor zijn. Elke dag is wel: ‘de dag van……..’

Desalniettemin staat hij al genoteerd in mijn agenda voor het komende jaar. Wat een middelste kind zijn blijft uniek!

Meer lees je hier.

Anita Schokker