Skip to Content

Gedeelde slaapkamer voor kinderen; tips inrichten oa met hoogslaper, kast en bureau

Gedeelde slaapkamer voor kinderen; tips inrichten oa met hoogslaper, kast en bureau

Ieder kind een eigen slaapkamer is vaak het uitgangspunt bij gezinnen. Toch kunnen er redenen zijn waarom dit niet gebeurt. Vaak is het door gebrek hebben aan slaapkamers, maar zeer zeker kan het ook een wens van de kinderen zijn om juist wel samen een kamer te mogen delen.

Hoe dan ook: een gedeelde kinderkamer inrichten voor 2 of meer kinderen vraagt om creatieve en praktische oplossingen. Want je kunt echt wel iets heel leuks maken voor de kids!

Welk bed kies je?

Een slaapkamer is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om te slapen. Er moet dus in ieder geval plek zijn voor genoeg slaapplaatsen. Afhankelijk van de ruimte die je hebt kun je kiezen voor ieder een eigen bed, een tweepersoonsbed of een stapelbed.

Het grote voordeel van een eigen bed is dat je in de kamer dan een soort tweedeling kan maken, zodat ieder kind wel zijn eigen hoekje heeft. Maar een stapelbed scheelt natuurlijk weer heel veel ruimte, waardoor er meer plek overblijft voor andere dingen in de kamer. Of gewoon meer speelruimte.

Een eigen plekje

Kies je voor een eigen plekje voor ieder kind dan kun je dit op meer manieren aangeven. Je zou kunnen kiezen voor verschillende vloerbedekkingen (qua kleur). Of door de muren anders te verven. Of je hangt een mooi gordijn op die ze zowel kunnen openhouden als dicht kunnen doen.

Dan kunnen ze zelf bepalen of ze samen willen zijn of toch een beetje apart. Werkt misschien niet helemaal bij kleine kinderen, maar zeker wel als ze al iets ouder zijn. Je kunt ook kiezen voor een kamerscherm.

Zorg dan wel dat het een stevig ding is, die je niet zomaar omgooit/trekt. Nadeel is hierbij wel dat je deze niet zo snel kunt verplaatsen. Een gordijn is daarbij handiger.

Een eigen kast

Wat zeker wel een aanrader is, is beide kinderen hun eigen opbergplekken te geven. Dit kan een kast zijn, maar je kunt natuurlijk ook met bakken werken, die je onder het bed kunt schuiven als je om ruimte verlegen zit. Hierin kunnen ze dan hun eigen spulletjes bewaren en hoeven ze niet in het speelgoed van de ander te gaan spitten.

Ook voor de kleding is het fijn als ze duidelijk kunnen zien waar hun eigen kleding ligt. Ook voor jouzelf, natuurlijk. Kastruimte of andere opbergruimte is dan ook zeker fijn. Daarnaast hebben twee kinderen nu eenmaal meer spullen dan één alleen.

Kies voor slimme inrichting

Zoals gezegd is veel opbergruimte ideaal. Als je dit slim doet houd je wel ruimte over om te spelen en kun je toch veel kwijt. Zoals gezegd kun je werken met bakken onder de bedden. Maar er is natuurlijk nog meer winst te behalen hierin.

Krijgen beiden een eigen bed? Als ze oud genoeg zijn is het kiezen voor twee hoogslapers helemaal zo gek nog niet. Je kunt dan onder het bed immers andere dingen zetten.

Of het bed zelf heeft al standaard een bank of iets dergelijks eronder zitten. Of je maakt dit zelf. Maar je kunt ook onder 1 van de bedden nog meer vrolijke kastjes zetten.

Zeker leuk als je zelf handig bent om dingen te maken, maar zaken als IKEA zijn uiteraard ook goud waard hierin. Daar kun je vast nog meer ruimtebespaarideeën opdoen.

Tafel of bureau

Een plek om aan te kunnen spelen, werken of tekenen is een waardevolle aanvulling. Ook dit kun je onder een stapelbed kwijt. Maar een verloren hoekje in de slaapkamer kan ook prima dienstdoen.

Zorg dat ze ook allebei tegelijk dit kunnen doen, zodat ze daar geen ruzie over hoeven te maken. Een ruimer tafeltje en twee stoeltjes en je bent al een heel eind op streek.

Hebben beiden een stapelbed, dan kun je ook heel leuk kijken of je niet onder dat bed voor ieder een eigen plekje kunt maken. Dus met een tafeltje en stoeltje en een bankje. Zo hebben ze echt hun eigen wereldje, waar de ander dan dus even niks mee te maken heeft.

Wie mag er spelen?

Zijn de kinderen groter? Dan kun je natuurlijk het probleem krijgen dat ze allebei met hun vriendjes op hun slaapkamer willen spelen. Nu kan dat prima goed gaan, maar het wordt er niet alleen erg vol, soms willen kinderen ook gewoon alleen met hun vriendjes spelen…

Het is dan ook fijn dat, als de één de slaapkamer inpikt, de ander ergens anders in huis een fijne plek heeft om echt te spelen. Natuurlijk kan dat gewoon in de huiskamer zijn, als daar dan ook een fijne speelplek met speelgoed is.

Speelmuren…

Maak van de muren een leuk onderdeel van de gedeelde slaapkamer. Je kunt er een krijtbord van maken, een groot bord ophangen waar ze iets op kunnen plakken of prikken of bijvoorbeeld LEGO-platen! Schijnt te werken…

Teken een circuit waardoor ze met de autootjes over de muren kunnen rijden. Of geef het iets glads, waardoor ze er met herbruikbare plakplaatjes hun verhalen kunnen vertellen.

Geef ze inspraak

Zeker als de gedeelde kamer niet hun eigen idee is, moet je ze natuurlijk wel enthousiast krijgen. Laat ze dan ook zelf mogen kiezen welke kleur ze bijvoorbeeld willen hebben of welke meubeltjes.

Zeker als ze iets ouder zijn kunnen ze heel leuke ideeën hebben, die alleen maar leuk zijn om te proberen te verwezenlijken. Of laat ze voorbeelden zien zodat je een beetje idee krijgt van wat ze leuk vinden.

Meegroeien

Wil je langer van alles kunnen genieten, dan is het handig om spullen te kopen die ook over een aantal jaar nog dienst kunnen doen. Een hoogslaper kan prima heel lang mee en kan ook gecombineerd worden met een bureau als ze eenmaal huiswerk gaan maken.

Kies je voor spullen die ieder voor zich heeft, dan heb je er ook iets aan als ze uiteindelijk toch wel een eigen slaapkamer krijgen (of willen). Overigens hoef je dan niet meteen een stapelbed af te schrijven!

Mijn eigen oudste jongens sliepen ook op een stapelbed en die bedden konden we ook gebruiken als twee losse bedden. Die doen nog steeds dienst, trouwens… (en dat is dus al ruim 20 jaar!). Dus dat kan eveneens een puntje zijn om naar te kijken als je een stapelbed gaat kopen!

Voorbeelden gedeelde slaapkamers

Op zoek naar wat voorbeelden van slaapkamers die gedeeld worden; bekijk dan onderstaande kamers.

https://nl.pinterest.com/pin/600808406550459002/
https://nl.pinterest.com/pin/231513237085318637/
https://nl.pinterest.com/pin/11822017762948861/

Meer inspiratie van gedeelde kinderkamers vind je hier.

Wil Cats
Volg me via: