Skip to Content

De verschillen tussen de eerste en tweede zwangerschap

De verschillen tussen de eerste en tweede zwangerschap

Gefeliciteerd! Je bent voor de tweede keer zwanger. Je bent vast benieuwd wat er anders zal zijn tussen de eerste en tweede zwangerschap, want anders las je dit blog niet. Ik hoop dat het goed met je gaat tijdens deze zwangerschap.

Wat zijn nu de verschillen tussen de eerste en tweede zwangerschap? Je komt er nu achter. Door of dit blog te lezen of door het allemaal zelf mee te maken 😊.

Lichamelijk

Waar moet je beginnen? Een zwangerschap is een zwangerschap, zou je denken. Maar in de realiteit is dat toch wel anders kwam ik achter. Want lichamelijk vond ik het wel een stapje zwaarder.

Buikspieren

Mijn buikspieren waren uiteraard wat al uitgerekt door de eerste zwangerschap. Waardoor het dragen van de baby vanaf zes maanden toch pijnlijker werd bij mijn banden. Naarmate de dag vorderde moest ik soms echt even liggen om mijn spieren rust te geven, want het voelde soms net alsof mijn spieren in brand stonden.

Gelukkig werd het minder als ik lag, want mijn buik kon zelf even liggen op de bank.

Je kunt ook een buikband dragen om je buik wat te ontlasten als je staat of loopt. Probeer dit zo min mogelijk te doen. Want hoewel jij je buikspieren ontlast, zullen ze ook minder hard voor je gaan werken waardoor ze minder sterk zullen zijn.

Bekkenbodem

Hopelijk ben je tijdens je eerste zwangerschap bevallen van een gezond kindje. Dit kan door een vaginale bevalling of keizersnede.

Is jouw baby op een natuurlijke manier geboren dan is hij of zij door het geboortekanaal gegaan. Dit kan een kleine aanslag zijn geweest op je bekkenbodem. Dit kun je merken doordat je urine verliest.

Tijdens de zwangerschap wordt je bekkenbodem sowieso wat losser, omdat er straks een baby doorheen moet.

(Meer) urineverlies is niet gek tijdens de tweede zwangerschap. Je kunt al wel je bekkenbodem trainen door oefeningen te doen tijdens de zwangerschap. En houd deze oefeningen vol na de bevalling. Lees hier meer over zwangerschapsincontinentie.

Vermoeider

Je bent tijdens een tweede zwangerschap meer vermoeid. Dat komt mede doordat je al een kleintje hebt rondlopen die aandacht van je vraagt. Misschien moet je hem nog wel verschonen en optillen op de commode.

Bovendien slurpen dreumessen, peuters, kleuters en/of kinderen gewoon heel veel energie. En dat nog eens bovenop het feit dat jij zwanger bent, zorgt ervoor dat je vermoeider bent dan tijdens de eerste zwangerschap.

Bekijk eens als je nog werkt of het een optie voor jou is om eerder met verlof te gaan. In plaats van vier weken voor de uitgerekende datum, zes weken. En laat de opvang van jouw kindje vooral doorlopen tijdens jouw verlof.

De kinderopvangtoeslag wordt gewoon doorbetaald. En ik kan je verzekeren, de uren dat je alleen thuis bent terwijl jouw kindje op het kinderdagverblijf of bij de gastouder zit, zijn onbetaalbaar.

Grotere buik

Je kunt eerder met je buik pronken, want deze is sneller zichtbaar tijdens de tweede zwangerschap. Dit komt omdat je buikspieren al eerder zijn uitgerekt door de eerste bewoonster van jouw buik.

Symptomen

Er valt weinig te zeggen over de symptomen van een tweede zwangerschap. Deze kunnen namelijk totaal verschillend zijn ten opzichte van de eerste zwangerschap. Maar het kan ook maar net zijn dat ze gelijk zijn. Waarschijnlijk zul je ze wel eerder herkennen, omdat je sommige symptomen al eens eerder hebt meegemaakt.

Het nieuwe is eraf

Bij een tweede zwangerschap ben je bekender met dit fenomeen. Het zorgt ervoor dat jij je lijf beter kent tijdens een zwangerschap en minder onzeker bent. Het werkt ook de andere kant op. Je weet wat je te wachten staat en je staat er minder onbevangen in. Je weet ook wat er mogelijk fout kan gaan.

Tegelijkertijd weet je ook wat je moet doen als je voelt dat er iets niet klopt. En je weet ook dat een krampje er af en toe bij hoort en dat dit niet meteen hoeft te duiden op weeën.

Een tweede

Het lijkt ook minder bijzonder. Maar dat is natuurlijk niet zo, dat weet je ook wel. Elke zwangerschap is een geschenk. Maar het nieuwe is er wel vanaf. Want je weet al over het algemeen hoe het zal gaan.

De eerste keer trappelen in je buik, heb je al eens gevoeld bij de eerste. Je groeiende buik, dat heb je ook al eens meegemaakt. Ik ging ook niet meer speciaal naar een zwangerschapscursus, want die had ik al gevolgd tijdens de eerste zwangerschap.

Anderen

Voor anderen is een tweede zwangerschap ook minder bijzonder. Althans, ik kreeg minder kaartjes met daarop: ‘Gefeliciteerd met de zwangerschap’. Minder appjes met de vraag hoe het gaat etc. En meestal vindt er geen tweede babyshower plaats.

Alles verloopt rustiger of juist sneller

Hè?! Wat bedoelt ze daar nou mee? Ik was zelf rustiger tijdens de tweede zwangerschap. En tegelijkertijd vlogen de weken voorbij. Voor ik het wist lag ik voor de twintigwekenecho bij de verloskundige. Terwijl het voor mijn gevoel eeuwen leek te duren voordat ik die twintig weken had gehaald bij de eerste.

Babyspulletjes

Zo lagen de kleertjes niet met twintig weken al netjes gestreken in de kast, maar was dit een klusje voor tijdens het verlof. En moest ik nog wat pakken luiers inslaan terwijl deze met de zwangerschap van de eerste spruit al in grote getalen aanwezig waren.

Zelfs bijna zoveel dat onze eerste dochter bijna een winkel kon beginnen in luiers. Daar leer je ook weer van voor de tweede 😊.

Er loopt een klein mensje om je heen

Het grootste verschil is natuurlijk wel dat er een klein mensje om je heen loopt. Hij of zij wil eten, slapen, spelen, knuffelen, een schone luier en lekker kroelen. En als moeder wil je alles meemaken wat hij of zij doet. Je volgt de ontwikkelingen op de voet.

Daarom sta je dit keer niet elke moment stil bij de ontwikkeling van je tweede zwangerschap.

Maar geloof mij. Het blijft een wonder. Elke grote stap van je zwangerschap maak je wel bewust mee. Zoals de eerste keer het getrappel, de eerste keer dat je partner de kleine kan voelen en het warme gevoel dat er een baby in je buik groeit.

Bevalling

Je weet hoe het is om te bevallen. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken. Want het kan zomaar zijn dat je eerste bevalling erg heftig is verlopen.

Misschien wel zo heftig, dat je tegen deze bevalling opziet.

Ontsluiting

Bij een tweede kan je twee centimeter ontsluiting hebben voordat de weeën zich aandienen. De baarmoederhals is al een keer verweekt, waardoor deze nu ook sneller soepel zal worden.

Elke bevalling is anders

Ik kan je vertellen dat elke bevalling op zichzelf staat. Of je bevalling makkelijker wordt, dat kan niemand je vertellen. Als je bij de eerste via de natuurlijke weg bent bevallen, dan weet je in ieder geval wel zeker dat er al een baby door het geboortekanaal is gegaan. Dit betekent dat de weg in ieder geval al vrij is gemaakt.

Een tweede bevalling duurt meestal minder lang als de eerste. Doordat je in grove lijnen weet wat je te wachten staat, ben je vaak ook meer ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je sneller ontsluit.

Bevalplan

Je weet waar je de vorige keer tegenaan bent gelopen en mogelijk kan je dit een beetje sturen door je wensen op te schrijven in jouw bevalplan. Bijvoorbeeld dat je graag op de hoogte gehouden wilt worden als er ingrepen gedaan worden.

In mijn geval moest er op het einde ingegrepen worden door de gynaecoloog en gebeurde er opeens van alles. Ik raakte de controle kwijt en er werd niet tegen mij gesproken, terwijl het wel om mij ging. Schrijf dan op dat je wilt dat er met je gecommuniceerd blijft worden.

De liefde

De twijfel of ik wel net zoveel van mijn tweede kindje ging houden was aanwezig. Hoe kon ik net zoveel van iemand houden als van mijn eerste kind? Dat is toch onmogelijk? Het tegendeel werd bewezen.

Toen eenmaal ons tweede meisje op mijn borst lag, voelde ik een explosie aan van liefde vrijkomen. Ik kreeg nog meer liefde in mijn lichaam die ik mocht schenken aan dit prachtige meisje.

Vul aan

Lieve medemoeder, welke verschillen ervaar jij tussen de eerste en tweede zwangerschap? Wat valt jou het meest op?

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker