Skip to Content

Grootste gezin ter wereld, Nederland en Engeland

Grootste gezin ter wereld, Nederland en Engeland

Als moeder van vier zoons wordt me zo af en toe al toegeworpen dat ik een groot gezin heb. Nu vind ik dat zelf behoorlijk overdreven en natuurlijk valt die vier volledig weg tegen de extreme aantallen van de grootste gezinnen ter wereld die zo af en toe ook opduiken.

Toen ik nog maar net moeder was heb ik verhalen gelezen over grote gezinnen in een tijdschrift.

Ik vond het prachtig om te zien, ook al ging het toen ‘maar’ over gezinnen met 7 kinderen! Dus dook ik eens de wereld in van de grootste gezinnen ter wereld en stel er graag een aantal aan je voor!

Wist je trouwens dat verhoudingsgewijs Urk het dorp is met het grootste aantal grote gezinnen? Maar liefst 28% van de gezinnen heeft daar 3 kinderen of meer, terwijl dat landelijk rond de 5% ligt…

Het grootste gezin uit Nederland: 17 kinderen

Of het officieel het grootste gezin is van ons land weet ik natuurlijk niet, maar overal komt deze familie naar voren als grootste gezin: familie Flietstra uit Castricum.

Maar liefst 17 kinderen lopen hier rond te springen. Om precies te zijn: 8 meisjes en 9 jongens. Tussen deze 17 kinderen zitten een aantal tweelingen.

Overigens is het ondertussen geen jong gezin meer en lopen er ook kleinkinderen rond. Een mooi gezin wat streeft naar harmonie en respect. Je kunt kennis maken met deze familie op hun eigen site. Zelf stellen ze dan ook dat ze een gewoon gezin zijn, alleen iets groter…

16 kinderen bij familie Blokland

Bijna net zo groot is de familie Blokland. Zij waren in 2011 op televisie in het programma ‘Je zal het maar zijn’, dus of het bij 16 is gebleven is nog maar de vraag.

Het enthousiaste gezin is blij met ieder kindje dat er komt en een kind meer zou nog zomaar kunnen. De kinderen slapen in een grote slaapzaal en als ze ouder worden krijgen ze meer hun eigen ruimte, om het maar even zo te noemen.

Natuurlijk moet er heel veel eten gekookt worden, gewassen worden en wat al niet meer. Waar ik dan mijn petje voor afneem is dat ze ook nog gewoon zelf hun brood bakken… Waar halen ze de tijd vandaan?

In deze aflevering vertelt één van de zoons over zijn leven en is daar gewoon behoorlijk positief over. Ook hier staat de liefde bovenaan en dat is toch ook het belangrijkste wat je de kind(eren) moet bieden!

22 kinderen bij familie Radford

Grootste gezin ter wereld, Nederland en Engeland - Mamaliefde

De familie Radford gaat nog verder. Het is ondertussen al een paar keer in het nieuws gekomen: moeder bevalt van (zoveelste) kind. Om het jaar erna weer het bericht te lezen over dezelfde moeder! De oudste zoon Christopher is 31, terwijl de jongste net 3 maanden oud is! (2020) Een groot gezin dus, die genieten van de kinderen.

Moeder was nog erg jong toen de eerste geboren is (ze was pas 14). Inmiddels valt ze natuurlijk juist onder de oudere moeders met haar 45 jaar. Op Facebook kun je meegenieten met dit grote gezin.

Inmiddels zijn er trouwens ook hier kleinkinderen. Het gezin woont in de UK, en bestaat uit 11 jongens en 11 meisjes. 1 van de kindjes is doodgeboren. Het jongetje Alfie Thomas heeft het in 2016 niet gehaald.

Grootste gezin ter wereld: 94 kinderen!

Oké, het is natuurlijk niet helemaal fair om dit te vergelijken met de voorgaande gezinnen. Natuurlijk kan een vrouw geen 94 kinderen baren. Maar er is toch wel echt sprake van een gezin. In India woont dit gezin en het woont ook echt bij elkaar.

Ze wonen namelijk echt onder 1 dak, met de kleinkinderen en alles wat er bij komt kijken. Misschien moet je eerder spreken over een gemeenschap in plaats van een gezin, alleen is deze gemeenschap ontstaan door 1 man… 39 vrouwen zijn er als moeder bij betrokken.

Dan zijn 94 kinderen opeens helemaal niet zo moeilijk meer om te bereiken! Nu stammen deze aantallen (het complete ‘gezin’ telt 181 personen!) al van een aantal jaren geleden, dus waarschijnlijk is de familie nu nog groter

! Maar je kunt wel kennismaken met dit aparte fenomeen via een filmpje. Kijk maar eens hoe groot het gebouw is en hoe het er aan toe gaat. Eerlijk is eerlijk: hier is weinig gezinsleven meer aan, als je het mij vraagt.

En toch: 69 kinderen van 1 vrouw!

Ik denk dat dit voorbeeld dan toch wel de span kroont. Op internet kwam ik tegen dat er een Russisch gezin was, van boer Feodor Vassilyev, waarbij de eerste vrouw 69 kinderen kreeg. Onmogelijk, zou je denken, maar ze was ‘maar’ 27 keer zwanger (dat vind ik al een knappe prestatie). Ze kreeg 16 tweelingen, 7 drielingen en 4 vierlingen!

Een snel rekensommetje leert dan dus dat ze helemaal geen eenlingen kreeg. Het gezin leefde in de achttiende eeuw. Vraag ik me meteen af hoeveel van de kinderen het ook gehaald zullen hebben, want de kindersterfte was toen immers nog veel groter. Volgens Wikipedia overleefden er 67!

Wauw… In ieder geval staat deze vrouw in het Guinesbook of Records. Ook al zijn er verder geen namen bekend.

Nu wordt er trouwens gesproken over zijn eerste vrouw, dus misschien had deze beste man nog wel meer kinderen? Ja dus! Alleen al zijn tweede vrouw zorgde voor een groot gezin. Zij zou ook nog eens 18 kinderen gehad hebben.

Namelijk 6 tweelingen en 2 drielingen. Alles bij elkaar was deze man dus vader van 87 kinderen!

Meer grote gezinnen?

Vind je het leuk om grote gezinnen te ‘bekijken’? Op televisie was er het programma ‘Een huis vol’. Een serie over gezinnen met heel veel (meer dan 10) kinderen. Dit zijn hele diverse gezinnen waarvan het grootste gezin 12 kinderen had. Je kunt deze nog terugkijken bij NPO Start.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)