Skip to Content

2 Of 3 kinderen; dilemma wel of geen derde kind

2 Of 3 kinderen; dilemma wel of geen derde kind

De overweging om wel of niet voor een derde kind te gaan is een ingrijpende overweging voor ouders die al twee kinderen hebben. De dynamiek van het gezin, de verdeling van aandacht en middelen, en de algehele levensstijl ondergaan aanzienlijke veranderingen bij de overgang van twee naar drie kinderen.

De vraag of een derde kind wel of niet een waardevolle toevoeging is, gaat gepaard met emotionele en praktische overwegingen. In dit artikel zullen we ingaan op de impact ervan op het gezinsleven en de persoonlijke reflecties die ouders kunnen helpen bij het nemen van deze belangrijke levensbeslissing.

Derde kind makkelijker?

Vaak hoor je dat de derde het gemakkelijkst is. Nu is dat wat kort door de bocht, omdat veel afhangt van de karaktertjes van ieder kind op zich. Toch zal doorgaans de derde inderdaad makkelijker zijn.

Dit komt zowel door jou, jij bent zoveel handiger in de dingen geworden. Waar je bij de oudste onzeker was, weet je nu heel goed hoe of wat. Dat geeft jou rust en daarmee straal je rust uit naar je kindje.

Maar andersom leert je derde ook vanzelf dat hij wel eens wachten moet op iets, omdat er meer kinderen rondlopen! Waar je bij de oudste alleen met hem of haar bezig was, moet je nu immers je aandacht verdelen.

En je hebt opeens twee hulpjes rondlopen die best weleens even het kleine broertje of zusje kunnen vermaken of snel even voor mama iets kunnen pakken, zodat mama even de baby kan voeden.

Financiële voordelen

Kost een derde kind meer geld? Je hebt een mondje meer te voeden en een lijfje wat aangekleed moet worden. Maar in verhouding kost de derde minder geld dan nummer één.

  • Kleding: Als je geluk hebt kun je de kleding doorgeven aan nummer drie wanneer zij hetzelfde geslacht hebben. Wanneer je neutrale kleuren rompers koopt, dan kunnen deze sowieso door.
  • Voeding: Of je nou een pan boerenkool kookt voor vier of vijf man, dat maakt niet zoveel uit in kosten. Zorg er voor dat je maaltijden goed op elkaar afstemt. Bijvoorbeeld bij erwtensoep heb je een wortel nodig, maak de volgende dag dan wortelsalade met de overige wortels. En kook natuurlijk extra veel snert om in te vriezen. Jammie!
  • Kinderkamer: De uitzet voor een baby heb je al. Zoals een badje, commode, maxi-cosi enzovoorts. De middelste heeft natuurlijk wel een ander bed nodig wanneer deze wordt ingenomen door haar broertje.
  • Kamer: Heb je te weinig kamers om alle drie de kinderen hun eigen kamer te geven? Een kamer delen is heel normaal en zeker ook gezellig.

Voordelen en nadelen drie kinderen

Oppas

Oppas vragen voor drie kinderen vind ik wel een dingetje. Je zadelt mensen toch met drie kinderen op, dat kost meer energie dan op één kind oppassen. Hoewel dit meer bij mij ligt dan bij de oppassers zelf. Die maken er vaak geen probleem van.

Opvoeding

Ik merk dat ik in de opvoeding van onze derde minder streng ben. Waar ik vroeger aan de meiden geen chips gaf totdat ze twee jaar waren, heeft de jongste van anderhalf zijn eerste Nibbits al achter de kiezen. Hij mag buiten spelen met zijn zussen zonder dat ik zelf continu in de tuin ben.

Ik wil wel eens de aardappels schillen in de keuken als hij in de zandbak speelt. Met andere woorden; ik zit er niet meer bovenop.

Auto

In kleinere auto’s passen drie kinderstoeltjes niet naast elkaar op de achterbank. Wil je wel drie jonge kinderen vervoeren op de achterbank dan kan je beter een andere auto kopen.

Als het een tweede auto is, waarmee jij alleen met jullie kinderen rijdt. Dan kun je één kind op de bijrijdersstoel plaatsen.

Tafelindeling

Tijdens de zwangerschap waren we al aan het discussiëren wat de tafelindeling zou zijn als de baby er zou zijn. Nou ja, eigenlijk hadden we iets langer de tijd, want de baby zou nog niet meteen sperziebonen mee-eten. Maar zijn zussen hadden al besloten dat hij toch niet mee mocht stemmen.

Eén dochter en mama aan de ene kant en één dochter, baby en papa aan de andere kant. Met de baby tussenin. Dus niet aan het hoofd! Ik heb geleerd dat degene aan het hoofd van de tafel zich dan dominant gaat gedragen.

Je raadt het al. Ja echt? Ga je dit ook weer raden? Van deze hele planning is niets terecht gekomen. Op dit moment zitten beide zussen naast elkaar en wordt onze zoon vergezeld door zijn ouders aan beide zijdes. Plannen worden niet altijd werkelijkheid, zo blijkt maar weer.

Aandacht

  • Fietsen: De aandacht moet verdeeld worden over drie kinderen in plaats van twee. Als wij op de heide gingen fietsen dan reed mijn man naast de oudste en ik naast de kleinste. Wanneer de derde ook gaat fietsen op zijn eigen fiets, dan moet er één dus alleen fietsen. Dit kun je afwisselen, maar de één-op-één aandacht is dan weg.
  • Dierentuin: In de dierentuin kun je niet meer zeggen: “Let jij op de oudste dan let ik vooral op de jongste.” Nee, want er loopt er nog eentje bij. Dat worden dus twee verantwoordelijkheden voor één ouder.
  • Aandacht verdelen gaat eerlijker: Hoe bedoel je? Wanneer ik nu een spelletje speel met de middelste dan voelt de oudste zich niet achtergesteld. De jongste krijgt op dat moment dan namelijk ook geen aandacht. Bovendien kunnen zij met elkaar spelen. Het spel thuis varieert meer, doordat er verschillende samenstellingen zijn. Leuk om te zien.

Vakantie

Vakantiehuisjes zijn vaak ingericht op 4 of 6 gezinsleden. Voor vijf bestaan er minder accommodaties. Je betaalt dus vaak voor een persoon dat er niet is. Of je moet een oppas meenemen, zodat jullie samen op pad kunnen ?

Vorig jaar waren wij op zoek naar een hotel nabij het strand. Er zijn tegenwoordig wel gezinskamers waar je kunt slapen. Al betaal je daar wel de hoofdprijs voor. Maar de blije koppies als ze zien wat er allemaal te kiezen is bij het ontbijt is onbetaalbaar.

Derde kind syndroom

Soms lees je dingen over een derde kind syndroom. Dan komen er argumenten als:

  • Minder tijd voor het kind op zich
  • Je hebt alles al 2x eerder meegemaakt, dus maakt het minder indruk
  • Je bent veel minder bezig met de zwangerschap
  • Enz.

Met andere woorden: je bent dus eigenlijk bang je kind tekort te doen. Maar is dat wel zo? Want er staan ook hele andere dingen tegenover. En dan kan je je afvragen wat nu eigenlijk erger is:

  • Jij bent als ouder relaxter omdat je veel meer ervaring als ouder hebt
  • Je oudste kindjes hebben jou al ‘gekneed’ zodat je derde opeens veel meer mag (je bent minder over beschermend)
  • De jongste zijn heeft zo zijn voordelen, want je wordt vaak toch wel verwend…
  • Je hebt niet alleen je ouders, als derde (of volgend) kindje, je hebt ook een grote broer/zus, die voor je door het vuur gaat
  • Je hebt als derde twee springlevende voorbeelden hoe je dingen moet doen
  • Veel belangrijker is het om jezelf af te vragen of je echt nog een kindje wilt. Of je nog een keer van voren af aan wilt beginnen. Want zolang er liefde voor het kind is, komt het echt wel goed!

Ervaringen met drie kinderen

Je begrijpt een uur later was mijn buik: roze, lila, bruin, blauw, groen, geel. Een kleurenpalet is er niks bij. Ik loop naar de badkamer om goed de onderkant van mijn 36 weken oude babybuik te bekijken in de spiegel.

Ondertussen zie ik de aftelkalender waarop allerlei vruchten uitbeelden hoe groot de baby is. Bijvoorbeeld naast maand 8 zie je een grote watermeloen getekend.

Ons derde wonder is zo gewenst door ons als papa en mama. En onze meiden staan helemaal te popelen. Zij kunnen niet wachten om elke maand stickers te plakken, zodat we weer een maand dichterbij de uitgerekende datum komen.

Daar is hij dan! In maart 2017 wordt ons gezin compleet. Na negen maanden vol spanning te hebben gezeten welk geslacht onze derde zou krijgen heeft hij het onthuld. Een jongen, ik kan het de eerste uren na de bevalling niet geloven. Kunnen wij ook jongens maken dan?

Het is even schakelen, omdat ik stiekem verwachtte dat deze derde ook een meisje zou zijn. Beide geslachten waren zeer welkom. We gaan de ontdekkingsreis beginnen met een gezin van vijf inclusief zoon.

De welbekende uitspraak: “die derde doe je er zo bij”. Daar krijg ik de kriebels van. Het gaf mij hoop tijdens de zwangerschap, maar de eerste weken na de bevalling vervaagde die hoop al snel. Voor mij is de overgang naar drie kinderen het grootst geweest.

Natuurlijk kan dit voor jou heel anders zijn en doe jij die derde er wel even bij. Ik hoop het echt hoor. Het moet bij sommige gezinnen natuurlijk wel zo makkelijk zijn, anders komt zo’n uitspraak de wereld niet in.

Tropenjaren

In het begin zijn het echt tropenjaren. Echt! Maar deze tijd komt nooit meer terug. Geniet ervan als de twee oudsten tegen je aanleunen aan weerszijden en de kleine op schoot hebt als je aan het voorlezen bent.

Aanschouw hoe ze samen aan het duplo-en zijn. Voor je het weet ga je die tropenjaren nog missen.

Ik kan je alles wel vertellen over de verschillen. Maar laat het niet afhangen van de praktische zaken. Er hoeft geen plaats te zijn in de auto als er maar plaats is in je hart.

Babytijd

Onze zoon was een moeilijke slaper in de nacht. Bij baby’s is het natuurlijk heel normaal dat ze in de nacht melk willen drinken. U vraagt wij draaien.

Alleen had ik het wel heel fijn gevonden dat hij mijn verzoek ook had ingewilligd: “Wil jij dan direct na de voeding weer als een roosje in slaap vallen?”

Maar nee, hij wilde liever al huilend genieten van zijn ouders. Hij had al negen maanden lang in mijn buik zijn mond gehouden.

Slapen

Toen onze oudste dochter als baby in de nacht huilde, kon ik de gemiste slaap overdag inhalen als zij sliep.

Bij de tweede kon ik ook tussen de middag slapen, omdat onze oudste dochter voor haar middagdutje het bed opzocht. Onze middelste paste haar tijden perfect aan op die van onze oudste dochter.

En dan komt nu het verschil met een derde, je raadt het al. De eerste doet geen middagdutje meer, maar moet zelfs naar school! Dat werd op het schoolplein al knikkebollend onze dochter ophalen en mijn geld inzetten op Netflix.

Meiden achter de televisie en hopende dat ik al duttend even twintig minuutjes mee kon pakken als de baby overdag sliep.

School

Onze oudste moest dus naar school worden gebracht. In totaal twee keer brengen en twee keer halen op een dag. Ik wil mijn kinderen niet alleen thuis laten dus de kleine moest mee. Dit was makkelijk op te lossen door de baby van te voren in de kinderwagen te leggen, zodat hij daar even in kon slapen.

Een continurooster helpt ook! Het is maar net wat de school hanteert, maar dat scheelt je twee keer heen en weer lopen. Natuurlijk bestaat er ook het concept: overblijven. Je kunt hier ook voor kiezen. Het creëert wat meer rust op een dag.

Kunnen we de 3 types kinderen omschrijven?

Elk kind is verschillend, gelukkig maar! Een eigen identiteit is belangrijk. Maar zijn er nou verschillen te noemen die meerdere gezinnen herkennen bij nummer 1,2 en 3?

Kind #1

Ik weet dat een kind geen cijfer is, maar ik vond dit het makkelijkst om het aan je uit te leggen. De oudste in het gezin voelt zich vaak verantwoordelijk. Zij moet het pad banen voor zichzelf en haar zusje en broertje. Zij is de eerste waarvoor de ouders regels opstellen.

De oudste volgt deze regels ook gemakkelijker op. Uit onderzoek is gebleken dat de oudste gemiddeld iets slimmer is. Ze vindt het heerlijk om te leren, maar legt gelijktijdig die lat erg hoog.

Kind #2

In ons huis is onze middelste de grappenmaakster. Uit het niets komt zij met mijn hoge laarzen aan haar voeten de kamer binnen zetten. In tegenstelling tot haar zus is zij een doener in plaats van een denker.

De oudste gaat bedenken: Hoe diep is het water, zal het warm of koud zijn, mag het wel van papa en mama? En terwijl de oudste dit denkt is onze middelste allang in het water gesprongen.

De middelste zoekt vaak haar plekje binnen het gezin en zoekt graag de strijd op.  “Mama, ik ga vanmiddag met Sarah spelen. Bij haar thuis.” Dit gaat elke week zo. Middelste kinderen zijn sociaal.

Kind #3

Het babybroertje van nu al anderhalf jaar, zal altijd “klein” blijven. Hij is de laatste in rij en wordt verwend door zijn zussen. Hij kan weinig fout doen in hun ogen. Ouders laten de teugels wat meer vieren, omdat ze hebben geleerd dat ze er niet altijd bovenop hoeven te zitten.

Onze zoon is een echte durfal. Hij klimt op banken en wanneer ik water inschenk, zit meneer alweer bovenop de tafel achter mij. Ik maak de zandbak open en ik zie hem alweer in mijn ooghoeken halverwege op de schutting staan. Hij durft risico’s te nemen en neemt die blauwe plekken voor lief.

Dit zijn ervaringen van mij en andere ouders. Het staat niet vast en kan natuurlijk enorm verschillen ten opzichte van jouw gezin. Hoe ziet het er bij jou uit?

Anita Schokker