Skip to Content

TV-programma’s over grote gezinnen

TV-programma’s over grote gezinnen

Als moeder is het natuurlijk altijd leuk om eens een inkijkje te krijgen hoe het er bij andere gezinnen aan toe gaat, en dan niet “the perfect picture on social media” maar het ‘echte’ leven. Gelukkig zijn er meerdere Nederlandse en Amerikaanse tv-programma’s en series waar je uit kan kiezen.

Ter vermaak, inspiratie hoe andere moeders dingen organiseren, of misschien zelfs opgelucht te zijn als je zelf maar twee of drie kinderen hebt en te zien dat het dan allemaal nog best wel meevalt.

Een huis vol

Het meest populaire en bekendste programma is misschien toch wel een Huis Vol van de KRO-NCRV. “Een huis vol” is een Nederlandse docusoap die de kijkers meeneemt in het opmerkelijke leven van grotere gezinnen in Nederland. Ieder jaar worden er vier verschillende grote families gevolgd. Deze families variëren in grootte van zes tot maar liefst dertien kinderen, met soms zelfs kleinkinderen in de mix. En iedere familie ook een andere achtergrond.

Sinds 2011 is dit programma een jaarlijkse traditie geworden rond de jaarwisseling, waarbij telkens nieuwe gezinnen in de schijnwerpers staan. In 2020 werd de uitzendperiode uitgebreid naar de zomer als gevolg van de coronapandemie.

Het succes van “Een huis vol” werd in 2021 beloond met een welverdiende nominatie voor de prestigieuze Gouden Televizier-Ring.

Volle Bak bij de Baumgards

De familie Baumgard, één van de families die eerder te zien waren in het KRO-NCRV-programma “Een Huis Vol,” stapt nu zelf in de spotlights met een geheel nieuwe realityserie op TLC. In het programma “Volle Bak Bij De Baumgards” krijgen kijkers een kijkje in het dagelijks leven van moeder Samantha, vader Eugene, dertien kinderen en één kleinkind. Dit alles speelt zich af in een bescheiden rijtjeshuis in Den Haag.

De serie werpt een fascinerende blik op de dynamiek en uitdagingen van een groot gezin, en onderzoekt de rol van familie in het leven van elk gezinslid. Bovendien krijgen kijkers inzicht in hoe praktische zaken worden geregeld wanneer je met zo’n grote groep onder één dak woont.

Deze serie is te bekijken op TLC en Discovery+.

19 kids and counting… & Counting On

“19 Kids and Counting,” voorheen bekend als “17 Kids and Counting” en “18 Kids and Counting,” was een Amerikaanse reality-tv-serie die zeven jaar lang werd uitgezonden op TLC voordat deze in 2015 werd geannuleerd nadat onthuld werd dat de oudste zoon seksueel misbruik had gepleegd.

De show volgde de Duggar-familie, bestaande uit ouders Michelle en Jim Bob Duggar en hun 19 kinderen, van wie de namen allemaal beginnen met de letter “J.” De serie toonde het leven van deze vrome baptistenfamilie en benadrukte waarden als zuiverheid, bescheidenheid en hun geloof in God. De Duggars praktiseerden geen anticonceptie en lieten naar eigen zeggen God bepalen hoeveel kinderen ze zouden krijgen. De kinderen kregen thuisonderwijs en hadden beperkte toegang tot amusement.

De show werd geassocieerd met de Quiverfull-beweging, die streng gezinsleven, mannelijke hiërarchieën en onderdanige rollen voor vrouwen promootte. Hoewel de Duggars beweerden niet officieel met de beweging verbonden te zijn, waren er enkele aanwijzingen voor hun betrokkenheid.

Counting On

Een spin-off van voorgaande serie is Counting On waarin de families van de kinderen en dus de kleinkinderen centraal staan. Echter werd deze ook geannuleerd in 2021 vanwege de arrestatie van Josh Duggar wegens kinderpornografie.

Outdaughtered

“OutDaughtered” is een Amerikaanse realityserie op TLC, die het leven volgt van Adam en Danielle Busby, ouders van de enige geregistreerde Amerikaanse meisjesvijfling. De serie, gestart in 2016, laat zien hoe het gezin omgaat met de uitdagingen van onvruchtbaarheid, de vijfling die na 28 weken wordt geboren en gezondheidsproblemen zoals Hazel’s oogaandoening en Danielle’s ziekte.

Naast de unieke dynamiek van het opvoeden van vijflingen, wordt ook de openhartige strijd van Adam met postpartumdepressie belicht of hoe zij de quarantaine hebben overleefd. “OutDaughtered” biedt een ontroerende kijk op de liefde, veerkracht en dagelijkse uitdagingen van dit bijzondere gezin. Na een jaar rust volgde er in 2023 een negende seizoen met Adam en Danielle als executive producers.

Doubling down with the Derico’s

Slapeloze nachten, ruzie tussen broers en zussen en een woonkamer vol speelgoed dat je teen stoot is de norm voor elk gezin met kinderen. Vergroot dat met 11, met een drieling op komst, en je hebt de Derricos, die het leven vieren en de hindernissen en het drama ervan elke dag met open armen omarmen. En hoewel hun omvang uniek is, is hun verhaal universeel herkenbaar.

Sweet Home Sextuplets

“Sweet Home Sextuplets” is een ontroerende Amerikaanse realityserie op TLC met Eric en Courtney Waldrop in de hoofdrol. Ze zijn de trotse ouders van zowel een tweeling als een zeldzame zesling in Alabama. De serie, die voor het eerst werd uitgezonden in 2018, werpt een blik op het hectische leven van dit bijzondere gezin.

Het gezin Waldrop bestaat uit Eric en Courtney, hun oudste zoon Saylor, de tweelingjongens Bridge en Wales, en de zes schattige zeslingen met de namen Blu, Layke, Rawlings, Rayne, Tag en Rivers. Het verhaal van hun gezin begon met de uitdaging van onvruchtbaarheid, maar uiteindelijk werden Eric en Courtney gezegend met zowel een tweeling als een zesling dankzij vruchtbaarheidsmedicijnen. De serie bestaat uit drie seizoenen en geeft een kijkje in hun opmerkelijke reis als ouders en de bijzondere band die ze delen met hun grote gezin.

John & Kate plus eight

“Jon & Kate Plus 8,” later bekend als “Kate Plus 8” is een Amerikaanse reality-tv-serie die liep van 4 april 2007 tot 24 juli 2017. De show draaide om Kate Gosselin, Jon Gosselin, en hun acht kinderen. Na het succes van twee uur durende specials over Kate Gosselin en haar toenmalige echtgenoot Jon, “Surviving Sextuplets and Twins” en “One Year Later,” werden de eerste twee seizoenen uitgezonden op Discovery Health Channel voordat ze werden overgebracht naar TLC.

Tijdens de looptijd was de serie één van de best beoordeelde programma’s van het netwerk, met een recordaantal van 9,8 miljoen kijkers voor de première van het vijfde seizoen. Na de scheiding van de Gosselins in 2009 werd de laatste aflevering van “Jon & Kate Plus 8” uitgezonden op 23 november 2009, en de serie werd later omgedoopt tot “Kate Plus 8” in 2010, waarbij de focus meer op Kate als een gescheiden moeder lag die de kinderen opvoedde.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)