Een groot gezin? Wat is nu eigenlijk groot? Waar vroeger meer dan tien kinderen helemaal niet zo’n uitzondering was, word je nu met vier kinderen al aangekeken waarom je dat zou doen. Er is, volgens mij, geen officiële regel hierin en het zal dan ook heel persoonlijk zijn.
Kom je op internet, dan worden toch wel vaak gezinnen van vier en meer als een groot gezin gezien. Daarnaast zijn er ook veel verschillende ideeën rondom grote gezinnen.
Iedereen is het er in ieder geval over eens dat een gezin met 20 kinderen een wel heel groot gezin is. ;-) In Nederland is de familie Blokland een van de grootste gezinnen, dat gezin bestaat maar liefst uit 16 kinderen!
Wat is een groot gezin?
Vroeger was het heel normaal. Veel kinderen hebben betekende niet alleen dat er later tenminste voor je gezorgd werd, maar er waren ook andere redenen. Voorbehoedsmiddelen waren eenvoudig weg niet zo voorhanden als nu. Om de macht van de kerk nog maar even achterwege te laten.
Veel kinderen betekende veel monden om te voeden, maar tegelijkertijd ook meer handen die het werk konden verrichten. Soms komen ze opeens voorbij. Van die oude foto’s waarop de kinderen netjes op een rijtje staan en natuurlijk op grootte.
Een hele rij en als je dan de kleine huisjes zag waarin ze woonden… Hoe deden ze dat toch? Zeker als je weet dat zoiets als wasmachines ook niet aanwezig waren. En wij maar mopperen als de wasmand weer vol ligt van ons gezinnetje met twee kindjes…
Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is in de afgelopen eeuw sterk afgenomen. Het totaal (leeftijdsspecifiek) vruchtbaarheidscijfer, een benadering van dit gemiddeld kindertal, daalde van 4,5 in 1900 naar de huidige 1,7 à 1,8. Het aantal geboorten bevindt zich daarmee al enige tijd onder het niveau waarop de bevolking zichzelf op den duur kan vervangen (ca. 2,1 kinderen per vrouw).
Wel of geen groot gezin
Gelukkig is de keuze nu vooral aan de ouders. Of er kinderen komen, hebben we nog altijd niet in de hand, maar of je er heel veel krijgt toch al wel een heel stuk meer.
Kies je voor een groot gezin, dan zul je regelmatig oplopen tegen vooroordelen en kritiek. Maar mijn persoonlijke mening is toch echt dat ieder voor zich de keuze moet maken waar hij of zij zich goed bij voelt.
Zo las ik pas de opmerking dat de kinderen geen aandacht genoeg zouden krijgen, waarbij een “groot gezin”-ouder reageerde dat ze dat zeker wel kregen en het juist beter was zo, omdat haar kinderen niet zo verwend werden als kleine prinsesjes.
Zodat haar kinderen zich later beter kunnen redden! Of dan de opmerking dat de aarde al zo vol is.
Oké, is een punt. Maar we vergeten wel dat er jonge handen nodig zijn die straks het werk moeten doen voor die steeds grotere groep ouderen! Het probleem ligt niet bij de geboortes, maar bij de steeds ouder wordende mensen!
Maar ja, ouder worden willen we allemaal… Dus mag iedereen gewoon zelf bepalen hoe groot zijn of haar gezin zal zijn? Het heeft allemaal wat en de keuze maken die bij jou past is voor iedereen het beste, lijkt mij!
Gezin met meer dan drie kinderen
Zelf heb ik vier kinderen. Wat ons opviel was dat veel dingen helemaal niet berekend zijn op meer dan drie kinderen. De gewone standaardauto, bijvoorbeeld, is toch echt een auto voor vijf personen. Maar dat is dan misschien nog een luxeprobleem.
Wat ons vooral opviel was dat veel spullen het na een kind of drie het opgaven! De kinderwagen deed het echt niet meer en ook de kinderstoel had zijn beste tijd gehad. Dus de jongste kreeg een nieuwe (tweedehandse, dat dan wel) kinderwagen, een nieuwe kinderstoel en de autostoel redde kind drie niet eens.
Misschien hadden wij pech, ofzo? Zelf was ik nummer vijf thuis en na mij zaten mijn neefjes en nichtjes ook nog gewoon in dezelfde kinderstoel als ze bij opa waren…
En dan de standaardhuizen. Meestal heeft ieder kind een eigen kamer: de meeste huizen hebben wel drie of vier slaapkamers. Bij kind vier moet je dus kiezen voor een slaapkamer delen of een extra kamertje ergens maken.
Maar is dat nu echt zo erg, een kamer delen? Welnee: ze vragen er soms zelf gewoon om! Lekker gezellig hoor. En er is vast ergens nog wel een plekje als je even alleen wil zijn.
En met zijn allen aan tafel is ook geen probleem, zelfs niet als je geen heel groot huis hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een uitschuifbare eettafel? Ideaal als er vriendjes of vriendinnetjes op bezoek komen, die kunnen dan ook gewoon aanschuiven.
Ideaal ook voor kinderfeestjes; kan iedereen tegelijk zitten, niet alleen om taart te eten, maar ook om te knutselen of iets dergelijks. Voorkomt weer geknoei op de bank. ;-)
Ook kan het handig zijn om de tafel te beschermen met een tafelzeil, je weet het tenslotte maar nooit met kinderen. Deze vind je bijvoorbeeld bij Tomasso Tables | Dé specialist in Tafels & Stoelen.
Voor- en nadelen van opgroeien in een groot gezin
Natuurlijk heeft een groot gezin zo zijn voor- en nadelen. Daarom een aantal punten waar je met een groot gezin rekening mee moet houden:
- Gezelligheid; een groot gezin zorgt ervoor dat er altijd wel wat te beleven is. Je vervelen is er zeker niet bij! Vriendjes en vriendinnetjes lopen er vaak ook nog doorheen te sprinten en vaak zie je dat er net even meer mag in dit soort gezinnen. Hoewel je ook vaak ziet, dat er wel meer strikter aan de regels gehouden wordt! Waarom? Omdat je het niet kunt veroorloven dat iedereen maar doet wat hij of zij wil: dan is de chaos immers compleet. Maar je druk maken over een vieze broek: je hebt wel wat beters te doen!
- Drukte; de andere kant is natuurlijk dat het dus altijd druk is. Of je dat een voor- of nadeel vindt, is dus helemaal aan jou zelf!
- Ervaring; natuurlijk doe je veel ervaring op. Hoewel ieder kind uniek is, zijn er toch zeker qua verzorging veel dingen hetzelfde. En dus maak jij je er minder druk over en kun je heerlijk genieten van het nieuwe kleintje in je armen!
- Samen opvoeden; zit er veel verschil in leeftijd tussen de oudste(n) en jongste(n)? Vaak vinden de grote kinderen het heerlijk om mee te moederen/vaderen. Pas wel op dat het voor de kleine leuk blijft en het niet opeens zes moeders heeft, ofzo. Maar het is wel genieten om zo lekker met elkaar te ‘tutten’.
- Later; ben je later oud, dan heb je meer aanloop van kinderen…
- Kleinkinderen; veel kinderen? Dan kun je er wel een beetje vanuit gaan dat er ook een rijtje kleinkinderen over de vloer komt. Nog meer gezelligheid en drukte! Een leeg nest? Welnee, er is altijd wel iemand die even aandacht komt vragen
- Kost veel (ook tijd); tja, veel mondjes om te voeden en veel gezichtjes om te wassen. Veel kinderen kosten uiteraard meer geld en meer tijd
- Oppas aan huis; wil je even samen er op uit? Geen probleem: grote zus of broer past wel op!
- Meer tijd voor jezelf! Klinkt raar, maar het kan wel zo werken. Doordat er zoveel kinderen rondlopen, vermaken de kids zich zelf wel. En kan jij sneller iets voor jezelf doen en hoef je niet steeds je kleine prinsesje te vermaken…
Hoeveel kinderen heb jij?
Gezin
- Gemiddeld aantal kinderen per gezin: wat is normaal?
- Records van jongste en oudste moeder
- Grootste gezin ter wereld
- Groot gezin Nederland 4 / 5 kinderen
- Zwangerschap vierde kind
- Groot gezin met meer 3 kinderen; wat verandert?
- Wel of geen derde kind?
- Middelste kind sterft uit
- Gezin 2 dochters gelukkigst
- Van 1 naar 2 kinderen
- Verschillen eerste tweede zwangerschap
- Tweede kind ervaringen
- Bonuskinderen
- Tweede leg kinderen
- Quality time met gezin
- Normen & waarden gezin
- TV-programma’s over grote gezinnen
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024