Sinterklaas is weer in het land en knutselen met de kinderen zal nu dan ook vaak iets te maken hebben met deze kindervriend. De stoomboot is daarbij een echte hit. Hoe kun je een stoomboot knutselen?

Eierendoos als stoomboot

Een heel bekende is de boot die gemaakt wordt van een eierendoos. Met een keukenrol, die je op 1 van de punten zet, boots je de stoompijp na. Natuurlijk laat jij je kind alles in prachtige kleuren verven. Met een draadje met vlaggetjes maak je de boot compleet. Uiteraard is het leuk om ook Sint en Piet erop te zetten. Maak deze figuren van wc-rollen, die je op de andere punten kunt zetten. Zo blijven ze goed staan.

Nog een leuk voorbeeld van een eierendoosboot, maar nu dus met Sint en Piet. Hoe vrolijk maak jij dit tweetal? Zoals je op dit voorbeeld ziet, kan je de stoom ook nabootsen door een pluk watten uit de keukenrol te laten komen!

Een stoomboot van een pak vla

Allereerst omwikkel je het pak vla met karton. Het pak heeft op zich een mooie vorm om te volgen en om zo een echte boot te krijgen. Houd het karton aan 1 kant iets hoger, zodat het pak vla het dek is, en het karton de reling. Met stukjes wc- of keukenrol boots je de stoompijpen na. Ook nu maak je natuurlijk een vlaggetjeslijn om het geheel feestelijker te maken.

Een half pak vla

Je kunt ook het pak vla in de lengte doormidden snijden, zoals je op de foto ziet. Het pak beplak je met een mooi kleurtje papier of je verft het. Vervolgens kun je de boot die nu is ontstaan gaan vullen met de stoompijp (keukenrol) en met andere kleine doosjes en dergelijke bijvoorbeeld de stuurhut maken.

Een stoomboot om in te spelen

Houd je wel van groot en veel speelplezier voor je kinderen? Knutsel dan een levensgrote boot, zodat het niet alleen een knutselwerk is, maar meteen een gave speelplek. Ga op zoek naar heel grote dozen en maak zo de boot, zoals je op het voorbeeld kunt zien. Voorzie de boot van pakjes en de kinderen kunnen uren Sint en Pietje spelen. Andere leuke attributen die je erbij kunt doen zijn jute zakken, het grote boek van Sinterklaas, de staf van de Sint en uiteraard verkleedkleren.

De boot nog mooier maken maakt het alleen maar nog leuker. Op het vorige voorbeeld kon je goed zien hoe je de boot zou kunnen maken. Bij deze foto kun je zien hoe het eruit komt te zien als je het net even meer versiert.

Bouwen met steentjes

Misschien geen knutselwerk, maar wel heel leuk en uitdagend om te maken: een boot gebouwd van de Kapla-steentjes (of platte bouwblokken). Misschien heb je wel kleine sintjes en pietjes ergens liggen en anders zijn ze vast wel ergens te koop. Hartstikke leuk om bijvoorbeeld neer te zetten op een soort seizoenstafeltje of op een speciaal ‘sint-plekje’ op de kast.

De kamers van de stoomboot

Dit is wel een heel originele manier om de stoomboot te maken, maar wat is het leuk! Zo zie je alle vertrekken van de boot en wat daar gebeurt. Een werkje om bijvoorbeeld met alle kinderen te doen. Zodat ieder kind (en jij zelf?) 1 of meerdere vertrekken maakt en daarna wordt het bij elkaar geplakt op een vel karton of misschien heb je een prikbord hangen waar je ze op kunt prikken. Als het echt stevig hangt en je hebt kleine sint en pietjes in huis, dan zou je het zelfs als een soort poppenkast kunnen gebruiken!

Kamertjes van de stoomboot

Hetzelfde idee, alleen zijn het nu geen echte kamertjes, maar worden deze ruimten getekend. Een werkje waar je kind(eren) langer mee bezig kunnen zijn en heel geschikt voor kinderen die graag tekenen. Maak van karton het silhouet van de stoomboot. Zorg dat deze groot genoeg is om de vellen papier te kunnen ‘herbergen’. Hang dit silhouet op een mooie plek in de kamer of bijvoorbeeld in de slaapkamer van je kind. Je kunt kiezen voor een gewone vlaggenlijn, of je gebruikt net als op de foto een lichtjessnoer. Dat maakt het wel meteen heel gezellig! Maak het geheel nog echter door onder de boot nog voor blauwe golfjes te zorgen.

Stoomboot op papier

Teken de boot op papier en laat je kind het met propjes crêpepapier opvullen. Kies vrolijke kleurtjes en uiteraard hang je hem lekker in het zicht op. Lekker gezellig en juist heel leuk te doen voor de kleintjes.

Stoomboot met Duplo

Lekker bouwen en samen een mooie stoomboot maken met de grote duplostenen. Natuurlijk mag die blijven staan, zodat de kinderen heerlijk kunnen spelen. Je kunt het combineren met de Playmobil Sint zoals op de afbeelding. Of met andere speelgoedsint en -pietjes.

Karton is alles

Niet of plak twee stukjes karton (in de vorm van een boot) aan elkaar. In het midden van het geheel plaats je een stoompijp. Hier is een buis gebruikt, maar een keukenrol voldoet ook prima. Doordat de onderkant daardoor uit elkaar gaat staan, blijft de boot staan. Je niet dan ook alleen de zijkanten aan elkaar!

Natuurlijk mag je kind voordat het aan elkaar gemaakt is, het karton eerst mooi maken. Met stippen, zoals hier, of hij /zij tekent er echte patrijspoortjes op en een naam. Sint en Piet kun je op dezelfde manier maken zoals hier op de foto staat. Of maak ze van wc-rolletjes en zet ze eveneens tussen de vellen karton in. Let wel op dat je vellen karton dan groot genoeg zijn, zodat er ruimte is voor 3 rollen. Ook nu mag de vlaggenlijn niet ontbreken.

Timmeren

Heb je een hamertje tik voor je zoon of dochter? Ook daar kun je heel leuk een stoomboot van maken! En die laat je uiteraard tijdens de Sinterklaasperiode lekker op jullie schoorsteenmantel staan…

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)