Skip to Content

Tips voor lootjes trekken met kinderen

Tips voor lootjes trekken met kinderen

Lootjes trekken met Sinterklaas hoort er bij de meeste scholen vanaf groep 5 bij. Maar ook op verenigingen worden met kinderen lootjes getrokken. Hoe kan jij ervoor zorgen dat dit allemaal soepel verloopt? Hoe voorkom je stress en teleurstelling? Kortom: tips voor lootjes trekken met kinderen!

Wees duidelijk 

Allereerst is het belangrijk dat aan de kinderen goed wordt uitgelegd wat de bedoeling van alles is. Zeker als het de eerste keer is, kan het voor een kind best ingewikkeld zijn. En interessant, want je hoort nu opeens bij de ‘groten’ en je deelt met hen ‘het grote geheim’! Schrijf het eventueel voor ze op: 

  • Voor hoeveel geld koop je een cadeau?
  • Dit cadeau verstop je in een surprise.
  • Je schrijft er een mooi gedicht bij.
  • En het tijdstip waarop alles klaar moet zijn (wanneer het feest is, dus).
  • Zijn er extra eisen aan wat wel of niet mag, dan moet je dit ook even vermelden.
  • Wees ook duidelijk dat er niets over gezegd mag worden tegen de andere kinderen.

Het voordeel hiervan is dat ouders ook meteen de spelregels kennen! 

Begin op tijd

Zorg dat je op tijd lootjes ga trekken. De kinderen moeten immers wel de tijd hebben om iets te kopen en alles te maken! 

Het lootje maken

Laat de kinderen op het lootje hun naam schrijven, welke cadeautjes ze wel willen krijgen en welke hobby’s ze hebben. Zo kan er een passend geschenk gekocht worden én is er info voor het gedicht en de surprise.

Het lootje trekken

De kinderen doen de lootjes in een emmer of ander bakje. En dan even husselen en beginnen maar. Iedereen pakt er een lootje uit en moet wel even kijken wie hij of zij heeft. Heeft iemand zichzelf getrokken dan moet alles weer ingeleverd worden en begin je weer opnieuw met lootjes trekken.

Niet ruilen

Ruilen wordt niet gedaan. Iedereen houdt gewoon het lootje wat hij of zij getrokken heeft. Alleen als jij je eigen lootje trekt mag jij je mond open doen!

Online lootjes trekken

Je kunt tegenwoordig ook online lootjes trekken. Of dit haalbare kaart is voor een hele klas met leerlingen, durf ik niet te zeggen. Maar mocht je thuis of in ander verband lootjes trekken dan is het zeker de moeite waard. Je kunt dan namelijk nooit jezelf trekken. Je zit niet te emmeren met papiertjes, waarbij je nog op moet letten dat de ander niet ziet wie je hebt.

En je kunt dit trekken op ieder willekeurig moment doen, dus je hoeft niet eerst al bij elkaar te komen enkel om de lootjes trekken! Er zijn meerdere sites die dit mogelijk maken. Bijvoorbeeld:

Met enveloppen

Ik kwam bij verschillende sites ook het idee tegen van lootjes trekken met enveloppen. Voor mij een onbekende manier, maar het klinkt wel leuk. Het is een manier om zonder internet lootjes te trekken, maar wel zo dat niemand zichzelf kan trekken. Dus dat is wel fijn.

Hiervoor heb je enveloppen nodig. Op elke envelop schrijf je een naam van een deelnemer. Het lootje van iedere deelnemer doe je in de envelop met zijn eigen naam erop! Dan hussel je alles door elkaar heen (de enveloppen dus) en dan ga je de enveloppen naast elkaar leggen of op elkaar. Wel zo dat je de naam niet ziet.

Zorg ervoor dat als je de envelop opendoet en je het lootje pakt, je ook daarop de naam niet kunt zien. Dus let hierop bij het invoegen in de envelop. Nu pak je uit de bovenste (of meest linkse) envelop het lootje en die stop je in de envelop eronder (of ernaast). Het lootje daaruit stop je ook weer in de envelop eronder (of ernaast).

Zo ga je door tot alle lootjes dus in een andere envelop zitten. Zo kan niemand zichzelf hebben. En omdat je de enveloppen door elkaar geschud hebt én de namen niet kunt zien omdat alles op zijn kop ligt, weet niemand wie de ander heeft!

Surprise maken

Bij lootjes trekken op school hoort een surprise er vaak wel bij. Probeer niet alles naar je toe te trekken, want het is het feestje van je kind. Hij (zij) mag lekker meedenken en meehelpen met de surprise. En als ze ouder zijn kunnen ze het misschien wel helemaal zelf.

Maar let ook op dat het wel iets wordt… Eén van mijn kids had ooit veel tijd (met mij) in een heel leuke surprise gestopt. En kreeg zelf enkel een doosje met zaagsel erin. Dat was een behoorlijke teleurstelling! Dat kan toch voelen als een ‘ik ben het niet waard’ ofzo.

Probeer een mooie middenweg hierin te vinden. Sommige ouders maken er hele kunstwerken van omdat ze vervolgens als een soort ‘surprise museum’ worden uitgestald en bewonderd kunnen worden. Natuurlijk hartstikke leuk, maar dat niet iedereen dat voor elkaar krijgt is uiteraard ook helemaal niet erg. Het moet ook echt iets van het kind zijn. Daarom hoor je ook steeds meer scholen die er voor kiezen om een soort dobbelspel te spelen met cadeautjes.

Gedichten maken

Hetzelfde geldt voor een gedicht. Misschien is jouw zoon of dochter zelf wel heel creatief. Of kan jij rijmen en dichten, zonder je hemd op te lichten…. Je kunt ook Sinterklaasgedichten laten maken. Dat is leuker dan een standaard gedichtje van internet af te plukken. Een Sinterklaasgedicht is immers juist zo leuk omdat het over de ontvanger gaat. Liefst met een beetje humor. Een standaard gedichtje heeft dat allemaal niet!

Als je kind nog gelooft

Soms zijn er nog kinderen in groep 5 die nog in de Sint geloven. Uiteraard is het aan de ouders hoe ze dit willen aanpakken, maar bedenk wel dat je ooit toch het zal moeten vertellen en misschien is dit dan wel het juiste moment. De kans dat ook de leerkracht nu open en bloot over het echte verhaal van Sint praat, is natuurlijk heel groot.

Doe het het liefst niet in de sintperiode zelf. Als je het al eerder vertelt, kan een kind het even laten zakken en het een plekje geven. Volop in de feestvreugde zitten en dan wordt het je opeens ontnomen (want zo zou je het toch kunnen zien) is gewoon niet fijn. 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)