Skip to Content

Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak

Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak

“Mama, ik wil kleien.”, roept je zoon op woensdagmiddag. Afgelopen week had hij op de peuterspeelzaal ook al een lichtje gekerstkleid en dat was hem goed bevallen.

Natuurlijk, doen we toch even? Ik had geen idee of we nog klei in huis hadden, vast wel ergens in de kast, maar geen zin om te gaan zoeken. En omdat ik toch al in de keuken stond maakte ik meteen een voorraad klei. Ik gebruikte hiervoor dit standaard recept voor klei waarbij je niets hoeft te koken.

In totaal maakte ik drie bolletjes klei; in het wit (kleurloos), rood en groen. Dezelfde kleuren als de candy canes die we nog van vorig jaar hebben liggen.

Recept kerstklei

Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak - Mamaliefde

De ingrediënten voor deze kerstklei in kerstkleuren zijn:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram zout
  • 4 eetlepels olie (zonnebloemolie of babyolie)
  • 1 eetlepel citroensap
  • rode kleurstof & groene kleurstof
  • evt. glitters & etherische olie (voor kerstboomgeur)
  • kokend water
Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak - Mamaliefde

Je meet de droge ingrediënten af en mixt deze samen met de olie en citroensap in een grote kom. Nu heb ik zelf ook het kokend hete water toegevoegd. Dit had ik beter niet kunnen doen.

Mijn advies is om eerst de mix te verdelen over drie bakjes. Ik gebruikte de helft voor kleurloze klei en een kwart voor rood en een kwart voor groen. Als eerste kan je de kleurloze klei maken, vervolgens een deel van het kokende water kleuren en daarmee de klei maken.

Hierdoor krijgt de klei een veel egaler kleurtje en geeft dit minder snel af aan je handen (die van mij zijn nu nog groen…)

Speltips

Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak - Mamaliefde

Als eerste had hij een roller met koekjesvormpjes in zijn handen waarmee hij me achterna bleef zitten tot ik hem eindelijk een stukje klei kon geven om zich op uit te leven. Een kind heeft niet eens zoveel klei nodig, hij vermaakte zich prima. Met het oprollen, plat stampen en rollen om vervolgens weer opnieuw te beginnen. Kon ik rustig verder met de gekleurde versies!

Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak - Mamaliefde

Toen ik klaar was met kleuren maakte ik een voorbeeld van een candy cane en gaf hem een echte erbij. Daarmee ging hij gaatjes prikken en draaien en slangen rollen van de klei. Nadat hij doorhad dat je de candy cane ook kon opeten ging ik door naar de volgende suggestie.

Zelf kerstklei maken met zuurstok kleuren en smaak - Mamaliefde

Van oma hebben we vorig jaar een taartblik in dennenboomtaartvorm gekregen. Iets te groot voor hem om echt met de klei in te spelen.

Tenminste, als ik alle klei had gegeven dan waarschijnlijk wel, maar ik geef hem liever vandaag een beetje en dan van de week nog een ander deel.

Daarom dat ik hem had gevuld met koekjesvormpjes, natuurlijk wel in kerstthema. Maar goed dat toen ik eerder vandaag in de winkel stond ik ze heb laten liggen want ik had er meer dan ik dacht…

Alleen al met deze drie alternatieven was hij ruim anderhalf uur zoet. Daarna was het bedtijd. Heerlijk als ze zo helemaal in hun spel op kunnen gaan!

Linda van Aken