Kerst is voorbij. Je hebt al even genoten van je kerstboom en misschien vraag je je af wat je nu eigenlijk met die kerstboom aan moet. Laat je hem staan en zo ja, tot wanneer dan eigenlijk? En die kerststal? Is het nog logisch als die ook nog even blijft staan?
Als de kerstperiode over is
Eigenlijk zou je je boom pas weg moeten halen als de kerstperiode over is…en dat is niet na de twee kerstdagen. De kerstperiode duurt goed beschouwd namelijk tot 6 januari, als het Driekoningen is. Dat geldt natuurlijk ook voor je kerststalletje. En dat is vrij logisch, want wedden dat er in jouw kerststal ook die drie wijzen (of drie koningen) staan?
Hoe is je boom?
Natuurlijk is het vooral je eigen voorkeur die bepaalt of je direct na de kerst je boom en stalletje weghaalt of dat je het allemaal nog even laat staan. Het zal ook afhangen van de boom die je hebt. Heb je een echte boom, zonder kluit en staat hij al iets langer, dan kan het zomaar zo zijn dat het hoog tijd wordt om hem weg te halen en begint hij al behoorlijk kaal te worden.
Heb je een boom met kluit? Die kan het al langer uithouden, uiteraard. En met een kunstboom kan je vanzelfsprekend jezelf helemaal uitleven. Dan kan je hem rustig van eind november tot half januari laten staan, als je dat zou willen.
Lees ook: Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen?
Na oud en nieuw
Om me heen zie ik toch vooral dat de boom blijft staan tot na oud en nieuw. Dit zal alles te maken hebben met de beleving van de mensen. Kerst en oud en nieuw worden gezien als ‘de feestdagen’ in de winter. En daar hoort die boom bij.
Driekoningen leeft voor niet-gelovigen vaak al helemaal niet. Maar ook bij veel kerken stelt Driekoningen niet zo heel veel (meer) voor en wordt het verwerkt in de preek bij de eerste zondag na oud en nieuw. Dat je dan ook niet de behoefte hebt om die boom nog langer te laten staan, is dan ook eigenlijk niet zo vreemd.
En zijn er regels met neerzetten?
In Nederland is het vrij gewoon om in ieder geval niet voor Sinterklaas de boom neer te zetten. Mensen hebben toch al het gevoel dat ‘ons’ gezellige pakjesfeest in het gedrang komt.
Eerst al door de kerstman die steeds meer oprukte en inmiddels is daar de hele pietendiscussie ook nog bij gekomen. Maar ook nu geldt natuurlijk dat je zelf bepaalt wanneer jij je boom wilt neerzetten. Daar heeft een ander eigenlijk helemaal niks mee te maken.
Steeds vroeger
De tendens is trouwens dat steeds meer mensen al eind november met de kerstversiering in de weer gaan. Dit zou door de coronapandemie nog eens extra zijn gebeurd.
Mensen waren op zoek naar meer gezelligheid en afleiding en vonden het fijn om dan hun huis alvast in de mooie kerstsfeer te brengen. Veel mensen zouden zich fijner voelen als het huis mooi verlicht is en versierd.
Daarnaast roept de kerstsfeer ook iets van ‘vrede’ op en misschien heb je wel extra dierbare herinneringen aan kerst waardoor je het fijn vindt om die zo naar boven te halen.
Hoelang kan een kerstboom staan?
Wil je wel graag een echte boom en wil je niet maar 1 week genieten van die boom? Dan is het zaak om even op te letten hoe je met je boom omgaat zodat je zo lang mogelijk van de boom gebruik kunt maken. In principe zou een goede boom toch wel een maandje bij je moeten kunnen volhouden.
Dus vanaf Sinterklaas tot Driekoningen zou min of meer moeten kunnen lukken. Maar dan moet je wel goed voor je boom zorgen! Koop dan ook een boom die er nog echt mooi uitziet.
Een boom die dan al sporen laat zien van uitdroging, bijvoorbeeld, die laat je uiteraard liggen waar het ligt. Door met je hand even langs de takken te gaan kan je checken of de boom al veel naalden verliest. Doet het dat? Dan moet je die ook niet hebben. Zitten er veel insecten bij de boom? Ook dat schijnt geen goed teken te zijn.
Heb je een mooie boom uitgekozen dan let je op de volgende zaken:
- Zorg dat de boom zonder ‘kleerscheuren’ thuiskomt. Moet je extra sjorren en duwen? Dat komt de boom uiteraard niet ten goede.
- Geef je de boom voldoende water. Geen water betekent achteruitgang! Check dit dus iedere dag en besef dat zeker de eerste dag de boom waarschijnlijk extra water opslurpt. Pas wel op met dat water als je kinderen of huisdieren hebt. De naalden zijn giftig én het water waar ze inkomen ook! Zorg dus dat de huisdieren niet bij het water kunnen, want zij drinken van ieder water wat zij tegenkomen.
- Even de stam inkorten is een goed idee omdat de boom dan beter kan drinken. Zorg dat er heel snel ook water voor de boom is en zaag de boom niet in een bepaalde vorm. Maak ook geen gat in de stam. Dit verslechtert allemaal de opname van water.
- Kies voor een koelere plek in de kamer. Voor de verwarming zal de levensduur van je boom verminderen. Een plek in de volle zon is uiteraard ook te warm.
Wat doe je met de kerstboom?
Als de boom dan eenmaal afgetuigd wordt, wat doe je er dan mee? De bomen zonder kluit kan je natuurlijk niks meer mee. Die kan je vast inleveren bij de gemeente. Veel gemeenten houden een inzameling en de kinderen vinden het dan prachtig om jouw boom mee te mogen nemen. Met kluit kan je hem echter in je tuin poten!
Ook zijn er bomen te koop die je daarna weer terug kunt brengen naar een kerstbomenboerderij en daar wordt het dan weer geplant. Heel duurzaam dus. Een kunstboom: die berg je natuurlijk netjes op en daar geniet je de komende jaren ook weer van.
Boom eruit, plant erin
Het is volgens mij een slogan die weleens wordt gebruikt door tuincentra of andere plantverkopers in januari. Het kan inderdaad heel kaal aanvoelen als de boom eenmaal weg is. Ze nemen immers toch een hoop plek in én zijn wel een echte blikvanger. Nu zal in veel huizen juist plek gemaakt zijn voor die boom.
De spullen die er eerst stonden kunnen daarna die lege plek weer innemen. Maar vind je het kaal zo? Dan zou je inderdaad kunnen overwegen om een mooie grote plant op die plek te zetten. Want natuur in huis halen is gewoon hartstikke fijn.
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
- Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen? - 8 October 2024
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024