Skip to Content

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes

De herfstvakantie zijn we begonnen met een borreluurtje en dat vonden de kinderen erg gezellig. Daarom dat we de kerstvakantie op precies dezelfde manier zijn begonnen. Met een lekkere schaal vol gezonde en iets minder gezonde hapjes. Een monkey plate, maar dan kerststijl met diverse ‘dutch bento’-achtige hapjes.

Vorig jaar had ik ook al zoiets gedaan maar dit is weer een nét iets andere insteek (dat vind je hier). Dit was meteen een voorproefje voor het gourmetten volgende week waarbij ik beloofd heb wat bijgerechten voor de kinderen te maken. Kan ik een beetje inschatten hoeveel en hoelang ik de tijd nodig heb.

De kinderen vonden het in ieder geval zeer geslaagd en wilden die avond niet meer eten, maar een ‘snoepjes’-kerstboom. Toch fijn dat ze deze groente- en fruitvariant zo waarderen! Omdat ze het zo leuk vonden deel ik graag het recept voor 2 kinderen met jullie.

Kerstbomensap

Bij de borrel serveer je trouwens een kerstbomensap, of kerstdrankje. Dit is een variant op de sangria maar dan met groene limonade en bolletjes fruit zoals watermeloen etc.

Monkey Platter

Je kunt hem in diverse stijlen opmaken, denk aan ontbijt met diverse soorten beleg of zelfs met broodjes erbij. Eéntje voor ‘s avonds bij de koffie met allerlei lekkere koekjes en hapjes. Of vol met allemaal soorten fruit. Ideaal voor thuis. Voor op school of als vier-uurtje thuis straks in de kerstvakantie, heb ik toch gekozen voor wat andere ingrediënten.

Het voordeel is dat je gewoon de kasten kunt opentrekken en kan gebruiken wat je (nog) op voorraad hebt. Een paar gehaktballetjes, cocktailworstjes, cherrytomaatjes, plakjes komkommer, blokjes kaas, schijfjes worst, partjes ei, olijven, druiven, garnalen, zilveruitjes en augurken etc.

Daarnaast heb je een tak nodig van de conifeer bij je ouders, of de buren. Hiervan knip of trek je de kleine takjes af die je gebruikt voor de opmaak. Deze leg je horizontaal neer en daartussen schik je de ingrediënten en bouwt dat dusdanig op. Als ondergrond heb ik een dienblad gebruikt met een vel bakpapier (cadeaupapier kan natuurlijk ook).

Het voordeel is dat je hapjes zoals cocktailworstjes en gehaktballen wel even kunt opwarmen. Maar als ze koud aankomen op school is het ook prima te eten. Geen gedoe met warmhoudplaten etc. En ieder kind kan pakken wat hij of zij lekker vindt dus geen ‘dat lust ik niet’ of ‘dat mag ik niet’.

Voor de afwerking heb ik uit een stroopwafel een ster gestoken. De restjes heb ik onderaan de boom neergelegd als boomstam. Vershoudfolie eroverheen en klaar is je kunstwerkje. Daar kunnen rustig tien kinderen van eten. Dus bij een klas van dertig kinderen kun je een schaal of twee bijmaken. Je houdt toch genoeg over, en je kunt natuurlijk ook variëren in de opmaak. Als je er een paar overhoudt, kun je ze hoger in de boom rangschikken.

Monkey platter met “dutch bento”-kersthapjes

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes - Mamaliefde

Grinch-kerstmannen

Voor deze kerstmannetjes heb je een druifje, plakje banaan en een cherrytomaat nodig. Je snijdt een stukje van de tomaat af, en rijgt dit met een druifje en een schijfje banaan op een stokje. Klaar! In plaats van de cherrytomaat kan je ook een aardbei gebruiken. Hiervan had ik er drie omdat alleen zoonlief van druifjes & cherrytomaatjes houdt.

Knakworstkerstbomen

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes - Mamaliefde

Men neme vier worstjes die je verwarmt (niet koken), zelf doe ik het lekker makkelijk opwarmen in de magnetron. Dan snijd je ze in drie stukken. Je snijdt echter met een diagonaal, de eerste op de helft, en vervolgens nog op 2/5e. Beide zijkanten snijd je ook schuin af en prikt het aan een satéprikker. Ik gebruik prikkers met een soort vlaggetje zodat de kinderen deze gewoon kunnen vastpakken. Naast knakworstjes kan je dit ook maken met reepjes komkommer.

Babybel-kerstmannen

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes - Mamaliefde

Voor deze kerstmannen haal je de helft van de verpakking van de babybel eraf. Vervolgens steek je uit de wax een cirkel en gebruikt deze voor de neus. Met een decoratiestift teken je de ogen, baard en puntje van de muts en klaar.

Ontbijtkoekkerstbomen

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes - Mamaliefde

Dit zag ik op de peuterspeelzaal voorbij komen; plakjes ontbijtkoek die met decoratiestift waren versierd. Nu koos ik er echter eerst nog voor om er kerstbomen uit te steken voor ik ze ging versieren.

Sneeuwpopmarsmallows

Kerst monkey platter met hartige en zoete hapjes - Mamaliefde

Deze sneeuwpoppen heb ik gemaakt van twee marsmallows op een satéprikker. Op de onderste heb ik drie knoopjes getekend en de bovenste twee oogjes, een neusje en een mond. Je zou het natuurlijk kunnen afmaken met iets van een olijf als hoedje.

Cervelaatengeltjes

Met een koekjesvorm heb ik engeltjes gestoken uit de cervelaat. In dit geval twee engeltjes per plakje cervelaat voor op brood. Je kan natuurlijk ook dikkere plakjes gebruiken. Die heb ik echter bewaard voor Kerst.

Kaas-sneeuwsterren

Hetzelfde heb ik gedaan met een sneeuwstervorm uit plakjes kaas. Wederom uit twee plakken twee sterren per keer. Het grote blok kaas voor wat dikkere vormpjes bewaar ik voor volgende week.

Komkommersterren

De komkommer heb ik in plakjes gesneden en hier vervolgens sterren uitgestoken. Zowel de sterren als de schijfjes komkommer passen prima op de monkey plate.

Appelsterren

Dezelfde methode heb ik gebruikt bij de appel; met een koekjesvorm hier sterren uitgestoken en de middelste met het klokkenhuis achter gehouden.

Mandarijnpartjes

Nu nog heel simpel, maar voor het kerstdiner wil ik daar een mondje en oogje op tekenen zodat het een soort halve maantjes worden.

Chocoladekerstkransjes

En natuurlijk mag er iets van chocolade niet ontbreken. Nu had ik er drie opgelegd; voor de kinderen één en voor mezelf. Maar die waren als eerste op ;-)

Niet op de foto.

Paprika-engeltjes

Als je de paprika in vier stukken snijdt, kan je dit ook een beetje plat buigen om hier figuurtjes uit te drukken. Dit ga ik dan ook zeker doen voor het kerstdiner.

Toverstokjes

Met bessen of witte en rode druiven kan je een lang stokje vol prikken, met aan het einde een ster uit een willekeurige vrucht. Van appel tot ananas of mango etc.

Komkommerkerstbomen

Helemaal hip dit jaar zijn de komkommerkerstbomen. Hiervoor schaaf je over de gehele lengte een sliert van de komkommer en zigtzagt deze over een satéprikker. Je maakt het af met een sterretje van kaas en bijvoorbeeld een stukje van de knakworst, die blijft liggen, als stam te gebruiken.

Poffertjes

Poffertjes met daarop een aardbei doen het ook prima als kerstmannenmutsjes. Eventueel nog af te maken met een minimarsmallow maar die kon ik helaas niet vinden.

Ei-sneeuwpoppen

Je kookt een ei en steekt daar twee zoute sticks in voor de armpjes en tekent vervolgens een sneeuwpop (drie knoopjes, neusje mond, ogen en hoedje) en klaar.

Zilveruisneeuwpoppen

Voor bij het gourmetten heb ik ook zilveruitjes gehaald. Deze zijn natuurlijk ook wit en rond en met zijn drieën op een stokje heb je kleine Olafjes.

Augurkbomen

Als je de augurk in kwarten snijdt over de lengte en vervolgens in vier verschillende afmetingen; volledig, tweederde, halve en een kwart en aan een satéprikker rijgt van groot naar klein, krijg je net zoals de knakworstjes heel vrolijke kerstbomen.

Linda van Aken
  1. MARIJKE says:

    Ziet er allemaal erg mooi en gezellig uit zo!

Comments are closed.