Skip to Content

Christelijk kerstverhaal voor kinderen; 9x van kinderbijbel tot youtube

Christelijk kerstverhaal voor kinderen; 9x van kinderbijbel tot youtube

Nog een paar dagen en dan is het Kerstmis. Voor veel mensen een feest dat draait om kerstbomen, sneeuw, lekker eten en bezoekjes aan familie. Maar hoe zat het ook alweer precies? Met Maria en Jozef en het babytje Jezus in de stal?

Onze kinderen gaan straks niet naar een katholieke (of christelijke) school, wel nemen we ze mee naar de kerk en proberen we ze bekend te maken met het kerstverhaal. De leukste boeken met het kerstverhaal voor kinderen op een rijtje. Inclusief tips voor de leukste filmpjes.

Het Kerstverhaal

kv2_large

Dit is een persoonlijk boek voor je kind. Mijn dochter heeft dit gekregen bij haar Doop. In het boek wordt het oorspronkelijke kerstverhaal verteld op basis van de teksten verkregen uit de Start Bijbel. Het boek wordt opgedragen aan je kind. Zonder dat het de hoofdrol speelt, maar wel op meerdere pagina’s persoonlijk wordt aangesproken.

De kerststal

9200000011135697

Ook dit boek De Kerststal is zeer bijzonder. Het is namelijk een prentenboek waarin het kerstverhaal verteld wordt, maar ook op iedere bladzijde een aantal onderdelen zitten van de stal of de figuren die op bezoek komen. Zo kun je eerst het verhaal vertellen en kan je kind het vervolgens met de kartonnen figuren naspelen. De kerststal staat tenslotte centraal in het kerstverhaal. Samen met je kind het kerstverhaal lezen, en daarna een mooie kerststal in elkaar knutselen, dat moet wel een feest worden. Een kwalitatief goed uitgevoerd boekje, met duidelijke aanwijzingen voor het maken van de stal. De stal is zeer stevig en kan meerdere jaren achter elkaar gebruikt worden.

Kerstmis – Dick Bruna

Kerstmis Dick Bruna - Mamaliefde

In zijn bekende tekenstijl (vgl. de serie Nijntje) heeft Dick Bruna ook het kerstverhaal uitgebeeld. Hierbij heeft hij de weergave in het evangelie naar Lucas (de herders) gecombineerd met de Wijzen uit het Oosten, die bij Matthëus genoemd worden. De betekenis van Jezus wordt omschreven als volgt: hij is gekomen om alle mensen gelukkig te maken. Prentenboek met sterk gestileerde tekeningen in voornamelijk primaire kleuren. Zij staan steeds op de rechterbladzijde terwijl de redelijk uitvoerige tekst op de linkerpagina staat.

Het kerstverhaal – Vivian den Hollander & Mies van Hout

Christelijk kerstverhaal voor kinderen; 9x van kinderbijbel tot youtube - Mamaliefde

Innemend prentenboek over de geboorte van het kindje Jezus met tekeningen van Mies van Hout. Maria’s buik is al heel dik. Bijna zal haar kindje geboren worden. Een engel heeft haar verteld dat het een heel bijzonder kind zal zijn. Maar dan moeten Maria en Jozef plotseling op reis naar Bethlehem. En daar, in een stal net buiten de stad, gebeurt het: het kindje wordt geboren. Jezus heet hij. Maria wikkelt hem in warme doeken. En Jozef ontdekt een grote, heldere ster boven de stal. Een ster die aan iedereen laat zien dat er iets bijzonders is gebeurd! Een heerlijk voorleesverhaal voor kerst, met prachtige illustraties in kleur!

Aanwijsbijbel – Lars Steiner

aanwijsbijbel

Dit hard kartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken bevat 20 pagina’s met op elke pagina een Bijbelse afbeelding dat centraal staat voor een bepaald verhaal. Dit kan een persoon zijn (Mozes, Adam en Eva, Jezus), een dier (leeuw, walvis, slang) of een voorwerp (appel, toren, brood en vis). De afbeeldingen staan afgedrukt op een felgekleurde achtergrond. Per dubbele pagina is gekozen voor een andere kleur. Bovenaan de pagina staat een verwijzing naar het Bijbelboek. Op de hardroze omslag is een afbeelding afgedrukt van Jozef, Maria en het kindje Jezus. De uitgave is bedoeld om te bekijken met jonge kinderen vanaf ca. 2 jaar.

Wijs maar aan Bijbel

9200000002403787

Ook voor de oudere kinderen is er een leuke aanwijsbijbel. Namelijk deze Wijs maar aan bijbel. Met deze Kinderbijbel kunnen grote en kleine mensen samen op een leuke manier de verhalen uit de Bijbel leren kennen. Je kunt samen het verhaal lezen en de woorden die bij de illustraties staan aanwijzen en benoemen. Die extra woorden vormen een speelse aanleiding om in te gaan op de details uit het verhaal.

Mijn Eerste Bijbelverhalen – Elly Zuiderveld

mijneerstebijbelverhalen-150x150

Mijn eerste Bijbelverhalen is voor peuters en kleuters een bijzondere kennismaking met zestien belangrijke bijbelverhalen, zowel bekende als minder bekende: Noach en de vloed, Gideon, de ballingschap en natuurlijk het kerstverhaal. Deze bijbel is speciaal geschreven en geïllustreerd voor jonge kinderen. Roger Langton tekende aansprekende, levendige illustraties bij de verhalen van Tim Dowley. Elly Zuiderveld vertaalde de verhalen in heldere, eenvoudige, maar sprankelende taal.

Het Kerstverhaal – Brendan Powell Smith

9200000002627815

Tot slot een tip die je niet op de foto zag. Bij de Fantastic Moms las ik dat er een boek bestaat over het Kerstverhaal (hier Engelstalig) dat volledig nagespeeld is met legopoppetjes en uitgebreid gefotografeerd. Helaas is de Nederlandstalige versie niet zo makkelijk te verkrijgen dus het is even zoeken, maar het is denk ik zeker de moeite waard!

Zandtovenaar

Liever een film kijken; dit kerstverhaal dat verteld wordt terwijl de zandtovenaar zijn kunsten vertoond is altijd een aanrader. Op een magische manier wordt het verhaal uitgebeeld en op eenvoudige wijze verteld. Er wordt zelfs gezongen.

Lees jij je kinderen het kerstverhaal voor?

Linda van Aken
  1. MamaPlaneet says:

    Handig dit! Ik was namelijk op zoek naar een prentenboek voor mijn peuter wn dreumes maar kwam niet verder dan Dick Bruna. Dank je wel Linda!

  2. Lilian says:

    Wij hebben het boek van Dick Bruna. Toevallig gisteren net bekeken op YouTube ook.

    Anna (5) wordt niet christelijke opgevoed, maar ze zit op een katholieke school dus tijdens de kerst heeft ze het de hele tijd over Jezus. Gisteren zag ze een moeder lopen met een baby in de draagdoek en ze zei: “Hé, volgens mij is Jezus toch al geboren, daar loopt Maria!” En vandaag zag ze een ster buiten: “Hé, ik denk dat Jezus daar is.” En vanmorgen kwam ze uit bed met een knuffel in haar buik (pyama), dat was Jezus.

    Zo schattig! :-)

Comments are closed.