Skip to Content

Kerstster maken / vouwen

Kerstster maken / vouwen

Kerststerren maken is een leuke bezigheid om zelf te doen voor de kerstsfeer in huis, maar is net zo goed leuk om er een kinderactiviteit van te maken. Je kunt het immers zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Ga je met karton aan de slag, met je haaknaald of met een mooie kleur papier? Je kunt echt alle kanten op, dus er is vast een leuke manier te vinden voor je zoon of dochter én voor jou tijdens de koude avonden…

Kerstster vouwen met de kinderen

Lekker simpel om te doen en daarom een heel leuke activiteit met de kleinsten in huis. Het enige dat je nodig hebt zijn vouwblaadjes en lijm. Doe je het met vliegerpapier, dan wordt hij transparanter. Hierdoor kun je met lichtjes dan een leuk effect krijgen. Hang hem bijvoorbeeld voor het raam of in de kerstboom waar lichtjes erop schijnen. Je kunt de ster natuurlijk in 1 kleur houden, maar de meeste kinderen vinden veel kleurtjes veel leuker. Dus je kunt ze ook gewoon lekker hun eigen gang laten gaan en zo een echt eigen kerstster laten maken!

Vijfpuntige ster

Hier vind je de uitleg om een vijfpuntige ster te vouwen uit 1 vel papier.

3D kerstster

En hier zie je hoe je een kerstster kan vouwen in 3D.

Tweekleurige kerstster

Wil je een kerstster in twee verschillende kleuren dan is deze uitleg erg handig. Deze is wel iets ingewikkelder. Hiervoor heb je tien vellen papier nodig.

Papieren kerstster

Deze kerstster is ook erg leuk om te maken van bijvoorbeeld kranten of lege papieren zakken.

Kerstster knippen

Een kerstster of een sneeuwvlok, het is maar hoe je het zien wilt. Deze ster wordt namelijk omschreven als een sneeuwvlok maar zelf zie ik er toch meer een ster in. Hoe dan ook: hij is mooi voor de kerst! In het wit voor de sneeuwvlok, maak je hem rood of groen dan wordt het alweer een heel ander verhaal. Ga je echt voor het sterrengevoel, dan zou je ook nog kunnen kiezen voor geel. Hij ziet er heel kunstig uit, maar is heel goed te doen. Papier, lijm en een schaar en je kunt aan de slag!

Kerstster haken

Een kerstster haken kun je op 2 manieren uitleggen, want ga je een ster haken of haak je het plantje na? Laatstgenoemde is een prachtig alternatief voor een echte kerstster die giftig is! Met katten in huis die van planten snoepen (of andere huisdieren/kleine kinderen) is dit een prachtige, veilige manier om toch een kerstster op tafel te hebben staan!

Ga je toch liever voor een gewone ster? Natuurlijk kun je die ook haken en is een stuk sneller klaar. Je kunt hem overal ophangen, ook in je boom. Maar je zou hem eventueel ook als onderzetter kunnen gebruiken…

Wat ik ook nog graag even wil laten zien is deze prachtige kerstbloem. Prachtig te combineren met je kerststerretjes, die je als onderzetters om de kerstbloem heen legt, bijvoorbeeld. Deze bloem is niet moeilijk om te maken en met een lichtje in het midden prachtig om midden op tafel te hebben staan. Of op een ander mooi plekje natuurlijk.

Chique kerstster

Houd je wel chique? Dan is dit voorbeeld vast iets voor jou. Zeker als je dan ook nog kiest voor prachtig, glinsterend papier. Mooi voor in de kerstboom, maar net zo goed mooi in verschillende formaten voor het raam of aan de muur!

Kerstster vouwen van geld!

Tja, je kunt je afvragen waarom je een kerstster zou gaan vouwen van geld. Maar heeft de persoon die jij een cadeautje wilt geven geen verlangens? Geef hem dan een kerstster van geld! Een stuk leuker geven dan alleen maar een briefje in zijn handen te duwen.

Kerstster met een lichtje

Zelf een kerstster maken met een lichtje erin? Ook dat is heel makkelijk om te doen. Je vouwt twee vellen papier. Door in deze papieren een mooi gaatjespatroon te maken, kan het licht er goed doorheen schijnen. Hang er een lichtje in (bijvoorbeeld zo’n lampionnenlichtje of een snoertje met lichtjes, beide op batterijen) en klaar. De gaatjes krijg je het mooiste als je deze eruit stanst en dit in een bepaald patroon doet! Te ingewikkeld? Vouw dan gewoon mooie sterretjes van heel papier en hang hem aan een lichtjeskoordje dwars door de kamer heen.

Kerstster van takken

Takjes verzamelen en touw (of elastiekjes) en je kunt leuke dingen maken voor in de kerstboom. Natuurlijk kerststerren, maar een kerstboompje is eveneens heel simpel om te doen. Ontzettend mooi toepasbaar bij andere natuurlijke kerstdecoratie. Houd je wel van kleur? Dan verf je (of de kids natuurlijk) de takjes in de gewenste kleur. Geen takjes bij de hand, maar wil je wel aan de slag? Heb je satéstokjes in huis? Daar gaat het ook prima mee. Geeft een heel andere uitstraling, maar daarom is het nog wel heel leuk!

Voor de fijne motoriek

https://nl.pinterest.com/pin/97390410683290207/

Het is priegelwerk maar dan heb je ook wel een prachtige ster. Deze ster is gemaakt van heel dunne reepjes papier die op een bepaalde manier aan elkaar bevestigd worden. Het is een kwetsbare ster, maar hangt het eenmaal te schitteren dan maakt dat niet meer uit! Door bewust voor een kleur te kiezen bepaal je de sfeer van de ster nog meer! Houd je wel van schitteringen in een ster? Gooi dan gewoon wat glitters over het papier heen!

Boterhamzakjes voor een ster

Heb je boterhamzakjes in huis? Dan maak je hier heel eenvoudig een ster van. Heel leuk dus om met de kinderen samen aan de slag te gaan!

IJsstokjes sparen

Wat doe jij met de ijsstokjes als het ijs op is? Eigenlijk is het vooral jammer als je ze weggooit. Even afwassen en je kunt er heel leuke dingen mee maken. Maar geen paniek, je kunt ze uiteraard ook gewoon kopen als je ermee wilt gaan knutselen. Een kerstster is heel eenvoudig te maken, maar er kan natuurlijk nog veel meer. Een kerstboom is ook niet moeilijk om te verzinnen! Wat verzin jij nog meer aan kerstdecoratie met ijsstokjes?

Even knippen en klaar is je hanger

Een bijzondere versiering is deze hanger, maar eigenlijk meteen toch heel simpel. Koop goud karton en knip hier sterren uit in verschillende afmetingen. Hang deze ergens aan, wat niet kan doorbuigen. Hiermee kun je ontzettend variëren. Een plankje zoals in het voorbeeld is mogelijk. Maar je kunt ook een grote ring kopen (in handwerkwinkels, die gebruikt worden voor raamhangers) en daar de sterretjes op een mooie manier aan bevestigen. Wikkel je om deze ring dan een snoertje met lichtjes, dan heb je in de avond een prachtige hanger!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)