Skip to Content

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal

Kerstfeest. Het feest van lichtjes en kerstbomen. En ook van lekker eten, mooie kleren, warme chocolademelk en glühwein. Klinkt allemaal heel gezellig en romantisch, zeker nu het weer zo donker wordt. Ik ben zelf christelijk en in ons gezin is het vieren van kerstfeest meer dan de hierboven genoemde dingen.

Veel gezinnen hebben wel iets met Kerst en ook wel met het geloof, maar de gang naar de kerk is net een brug te ver. Je wilt wel je kindje meegeven waar Kerstmis nu echt om gaat en meer diepgang geven dan lekker eten en cadeautjes.

Maar hoe doe je dat als je niet naar de kerk wilt gaan of als je kinderen echt geen stilzitters zijn? Wil je zelf ook wat meer diepgang meegeven met kerstfeest? Hieronder staan wat ideeën om Kerst op een christelijke manier te vieren.

Geen cadeaus maar een kerststal onder de boom

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Vier jij Kerst met cadeaus en al? Misschien kan je er ook voor kiezen om een kerststalletje onder de boom te plaatsen. Of maak er een gewoonte van om niet alleen pakjes onder de boom te leggen voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook met elkaar pakjes te verzinnen voor anderen. Voor eenzame mensen, arme mensen of zieke mensen, bijvoorbeeld.

Maak er een mooi project van en ga deze pakjes dan ook met Kerst of er vlak voor bij deze mensen brengen! Een lief gebaar, dat vast een goed gevoel geeft. Niet alleen aan de ontvanger! En zo geef je ook meteen aan je kind door wat de Liefde, die Jezus ons leerde, inhoudt.

Levende kerststal

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Zoek eens naar een levende kerststal bij jou in de buurt. In kinderbijbels of op internet kan je genoeg kinderlijke versies van het kerstverhaal over de geboorte van Jezus vinden. Lees dit voor, voordat je naar deze levende kerststal gaat.

Laat daar de kinderen eens rondneuzen en benoemen wat ze herkennen uit het verhaal. Zo zijn ze er spelenderwijs toch mee bezig en pikken ze toch heel wat mee van het verhaal. Meer dan alleen maar het verhaal horen! Of praat er thuis nog even over na. Hoe zouden zij zich voelen als ze, net als de herders, opeens engelen zouden zien? Zouden ze ook op zoek gaan naar de stal?

Knutselen

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Knutsel gezellig met elkaar een mooie kerststal in elkaar. Van een oude schoenendoos, op zijn kant, kan je een prachtige stal maken. Met wc-rollen, bijvoorbeeld, maak je de figuurtjes. Natuurlijk komt er hooi of stro op de bodem en plak de zijkanten vol met bijpassende taferelen.

Dieren, stenen muur etc., wat je kind maar mooi vindt. Plak van geel karton een mooie ster aan de bovenkant van de stal. De ster wees immers de weg aan de wijzen. Met van die nep-waxinelichtjes kan je er een mooi lichtje inmaken, zonder gevaar van vlammend hooi… En natuurlijk verdient de stal een prachtige plek op de kast of de Kersttafel.

Een andere leuke knutsel is een waxinelichtjeshouder maken. Door voor mooie afbeeldingen te zorgen die met Jezus, herders en engelen te maken hebben, maak je er toch een soort Christelijke knutsel van…

Lees ook: Knutselen kerst thema
Lees ook: Christelijke kerst knutselen

Hoezo ‘vrede op aarde’?

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Eén van de kerstliederen gaat over “Vrede op aarde en in de mensen een welbehagen”. Deze tekst komt je misschien wel bekend voor. Dit zongen de engelen toen ze de herders vertelden over de geboorte van Jezus. Maar ja, kijk eens om je heen. Vrede op aarde? Oorlogen, aanslagen, dictators, opwarming van de aarde. En op kleiner niveau ook ruzies, verdriet, gebrokenheid. Dat begint al heel klein. Ga maar eens na hoeveel ruzie er op een schoolplein wordt gemaakt. Ergens gaat er toch iets mis met de vrede op aarde zo te zien.

In de bijbel staan een hele hoop adviezen waarvan het de bedoeling is dat de Christenen zich er aan houden. Christenen geloven dat Jezus ook God is, en heeft de mensen voorgedaan hoe je volgens dat voorbeeld moest leven. Hij hielp de mensen die ziek waren, de mensen die arm waren, die verdrietig waren, die wanhopig waren. Hij deed de dingen heel anders dan dat mensen dat zouden doen. Als mensen boos zouden worden, werd Hij dat niet. Als mensen gemeen zouden gaan doen, of egoïstisch, deed hij juist het tegenovergestelde. Hij maakte echt verschil, toen en nu nog steeds.

Kerst kan daarom ook een moment van bezinning zijn. In kader van: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Denk samen met je kinderen erover na hoe we omgaan met elkaar. Ook als een ander vervelend tegen jou doet, wat doe je dan terug, en wat is het effect ervan? Als iedereen het voorbeeld van Jezus zou volgen kan er inderdaad vrede op aarde zijn.

Kerstengel

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Je kunt zelf een ‘kerstengel’ zijn door bijvoorbeeld samen met je kinderen anderen te gaan helpen die het moeilijk hebben. Zo leren zij hoe het moet en kunnen ze het zelf later ook gaan doen. Leer ze wat er gebeurt als je iets weggeeft, of wat het met iemand doet als je hem of haar een bezoekje brengt.

Een voorbeeld hoe je dat kan doen is via stichting present. Stichting present verzamelt praktische hulpvragen en zoekt daar een groep vrijwilligers bij. Een hulpvraag kan bijvoorbeeld zijn: een alleenstaande moeder die het huis nodig moet behangen, maar ze weet niet waar ze moet beginnen. Of oudere mensen die eenzaam zijn en erg veel behoefte hebben om eens iets leuks te doen.

De stichting zoekt dan een groep vrijwilligers die de klus kunnen doen. Het gaat dus om eenmalige acties. Je kunt bijvoorbeeld denken aan je sportvereniging of een vriendinnenclubje. Toen ik student was hebben we met de studentenvereniging geregeld een activiteit voor deze stichting gedaan. Je kunt hier natuurlijk ook kinderen bij betrekken.

Het is heel goed voor hun ontwikkeling om anderen te helpen. Als wij onze kinderen niet leren en voordoen hoe je anderen moet helpen, hoe weten ze dan hoe het moet? In een steeds individualistischer wordende samenleving is te merken dat er sneller mensen buiten de boot vallen. Je kunt je kinderen vertellen en voordoen wat er gebeurt als je anderen helpt. Want ook als je zelf hulp nodig hebt is het hartverwarmend als er mensen opstaan die je willen helpen. Een oud maar ook zo waar spreekwoord luid: wie goed doet, goed ontmoet.

En zo kunnen we samen de wereld een beetje mooier maken voor onze kinderen. Als wij dat niet doen, doet niemand het.

Naar de kerk

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Met Kerst gaan de meesten Christenen naar de kerk. Kerstfeest wordt daar meestal mooi gevierd, met ook veel aandacht voor de kinderen. Als je het leuk vindt om je kinderen wat van Kerst en van de kerk mee te geven dan kun je gewoon een kerk binnenlopen. Het is dan handig om van te voren op internet even op te zoeken hoelaat de diensten zijn. Bij sommige kerken staat het ook op de deur. Als je iets voordat de dienst begint binnenloopt staat er in de meeste kerken wel een welkomteam klaar. Die kun je de hand geven, en als je vragen hebt kun je aan hun de vragen stellen.

Sommige kerken hebben voor de kinderen een aparte samenkomst. Vaak wordt er dan een Bijbelverhaal verteld, gezongen en geknutseld. Als je dat liever hebt kun je er ook voor kiezen om je kinderen bij je in de kerk te houden. Ook kan het zijn dat er muziekinstrumenten uitgedeeld worden of ze gevraagd worden in het (gelegenheids)kinderkoor plaats te nemen. In veel kerken zijn er speciale kinderdiensten/gezinsdiensten waarmee dus direct duidelijk is dat de kinderen meer dan welkom zijn.

De dienst is zo aangepast dat het voor de kinderen heel leuk is, met bijvoorbeeld een toneelstukje, veel zingen van bekende liedjes, YouTubefilmpjes enz. En veel kerken bieden tijdens gewone vieringen de kinderen de mogelijkheid om een eigen kinderdienst te volgen. De kinderen gaan dan naar een eigen ruimte waar ze ook het verhaal horen en hierover bijvoorbeeld gaan knutselen. Dus het stilzitten zal het probleem niet zijn!

Om de kinderen een beetje te laten wennen aan de kerk kan je op zoek gaan naar een kerststal of bekende ‘figuren’ zoals engelen, Maria, Jezus en Jozef en de dieren en ze die te laten aanwijzen.

Lees ook: Met kinderen naar de kerk op Kerstavond

Thuis kerstverhaal naspelen

Christelijke of katholieke kerstviering ideeën mbt het kerstverhaal - Mamaliefde

Heb je meer kinderen bij jou thuis met Kerst? Waarom zou je dan het Kerstverhaal niet met deze kinderen naspelen? Zorg voor bijpassende kleren. Herders, Jozef en Maria en de wijzen en natuurlijk een pop als Jezus. Of is er een echte baby in de familie? Die mag dan ook de eer hebben om voor Jezus te ‘spelen’. Een leuke onderbreking tijdens het kerstdiner met de familie. En ook nog eens een onderbreking met inhoud.

Vertel het verhaal zoals het in het bijbel staat

Allereerst is het mooi om het verhaal te vertellen. Veel mensen weten met Kerst eigenlijk helemaal niet, of niet precies wat ze eigenlijk vieren. Kerst is een feest waarbij de christenen vieren dat Jezus is geboren. Maria, de moeder van Jezus, werd zwanger terwijl ze nog maagd was. Een wonder natuurlijk.

Vlak voordat ze uitgerekend was moesten Maria en haar man Jozef op reis naar Bethlehem voor een volkstelling. Toen ze daar aankwamen was er voor hen geen plaats meer om te slapen.

Wanhopig zochten ze naar een slaapplek en uiteindelijk bood iemand hun een slaapplaats in een stal. Daar in de stal begon de bevalling van Maria, en Jezus werd geboren. Maria had daar in de stal natuurlijk geen mooie babyuitzet dus ze improviseerde een bedje voor Jezus in de voerbak voor de dieren.

Jozef en Maria kregen niet normaal kraambezoek. Er waren engelen die ervoor zorgden dat herders die buiten op het veld waren, te horen kregen van de geboorte van Jezus. Die herders gingen op zoek naar dit bijzondere kind en vonden hem daar liggend in de voerbak.

Later zagen sterrenkundigen uit het oosten een bijzondere ster. Ze gingen op reis en de ster wees hun de weg naar de plek waar Jezus was.

Lees ook: Leukste boeken met kerstverhaal voor kinderen
Lees ook: Film kerstverhaal voor kinderen

Een eigen kerstviering thuis

Wil je echt graag thuis met het thema aan de slag? Natuurlijk kan dat. Waarom zou je dan niet een soort eigen kerstviering maken?

  • Begin met het aansteken van een mooie kaars. Het lichtje staat symbool voor het Licht wat Jezus in de wereld bracht.
  • Met YouTube kan je mooie Kerstliedjes laten horen. Kies voor de echte kinderliedjes en speel deze bijvoorbeeld de dagen ervoor al regelmatig af. Kinderen zullen al snel meezingen, wel zo leuk als je het echt aan het vieren bent!
  • Het kerstverhaal kan je zelf vertellen of voorlezen. Maar ook dit kan via filmpjes op YouTube of dvd zoals van de Zandtovenaar.
  • Praat met de kinderen over het verhaal.
  • Spreek een eenvoudig gebed uit. Je kan van tevoren vragen waarvoor de kinderen willen dat er gebeden wordt. Als ze dat niet weten kan je vragen waar ze graag voor willen bedanken of om willen vragen. Voor vrede, een mooie Kerst voor iedereen, voor de zieken enz.
  • Maak een knutsel of een tekening over het Kerstverhaal.

Tussendoor kan je thuis natuurlijk lekker wat snoepen en drinken voor de gezelligheid. Zo wordt het een leuke bezigheid en zullen de kinderen er volgend jaar misschien zelfs om vragen om het weer te doen! Moeten ze verplicht een uur lang stil alles over zich heen laten komen, dan maakt het zeker géén positieve indruk…

Lees ook: Kerstboeken; de leukste thema prentenboeken voor peuters, kleuters

Hoe kom je aan kleurplaten en ideeën voor Christelijke knutsels of activiteiten?

Eigenlijk is dat helemaal niet moeilijk. Diverse kerken en andere enthousiaste gelovigen bieden genoeg materiaal gratis aan op internet. Deze Kleurplaten en bijvoorbeeld bouwplaten zijn simpel uit te printen en te gebruiken.

Lees ook: Christelijke kerst Kleurplaten

Zelf ben ik leiding bij de PKN-kerk van de kindernevendienst (de aparte kinderviering tijdens alle ochtenddiensten). Wij maken dankbaar gebruik van sites als:

Ook bij de volgende sites vind je veel inspiratie

Lees ook: Chanoeka vieren

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)