Skip to Content

Dobbelspel volwassenen met opdracht en cadeautjes ook geschikt voor kerst

Dobbelspel volwassenen met opdracht en cadeautjes ook geschikt voor kerst

Sinterklaas is een kinderfeest, waarbij ze op Pakjesavond worden verrast met een zak vol cadeautjes. Of je viert Kerstmis met een enorme stapel cadeautjes onder de kerstboom. Ook ‘grote kinderen’, lees volwassenen vinden het echter nog leuk om cadeautjes te krijgen. Je zit al snel met de vraag; wat dan? Het dobbelspel is dan een aanrader.

Wat je ook vaak hoort is dat oudere kinderen of volwassenen surprises maken. Voordeel is dat je dan vaak een wensenlijstje krijgt dus veilig zit qua cadeau. Maar wie gaat er uiteindelijk aan de knutsel? H

et zijn drukke maanden dus vaak schiet het er bij in en maakt mama snel nog even surprises voor iedereen. Of kom je aanzetten met een afgeraffelde surprise terwijl de ander er een hoop werk in heeft zitten. Ook dat levert al snel scheve gezichten op. En binnen een vriendenkring of familie wil je dat toch liever vermijden.

Kerst cadeautjes spel

Want daar draait het tenslotte om! In plaats van naar de Action te racen om voor iedereen voor een paar euro wat te kopen ga je op jacht in je eigen huis. En gaat op zoek naar dingen die je als cadeautje kan weggeven tijdens het dobbelspel. Daarbij geldt dat het heel moet zijn (niemand wordt vrolijk als iets kapot gaat) en het vol / dicht moet zijn als het gaat om voedingsmiddelen en verzorgingsproducten in verband met de hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan kandelaars, pakjes servetten waar je niets mee doet, een shawl, textielstiften, een cadeautje dat je hebt gekregen maar niets mee doet etc.

Alles kan, mits je je afvraagt of je er een ander ook echt blij mee zal maken. Dat kan soms iets zijn wat meer zullen willen hebben, of juist iets voor een specifiek iemand. Het jaar nadat we verhuisd waren hadden we een bartafel als sta-in-de-weg, daarvan hebben we een poot ingepakt die symbool stond voor het grote cadeau. Je kan een hoeveelheid afspreken hoeveel cadeautjes je minimaal / maximaal moet meenemen. Of juist gewoon loslaten, en dan ook loslaten als de ander met meer naar huis gaat dan jij. Ruimt wel lekker op dus dat heb je in ieder geval gewonnen!

Naast de ‘eigen’ cadeautjes koop je voor een afgesproken bedrag (bijvoorbeeld 5 of 10 euro) een cadeautje dat leuk kan zijn voor meerdere personen.

Spreek ook af wie er wat eten en drinken meenemen. Dit kan je als een soort buffet neerzetten, of ook inpakken en op de stapel als onderdeel van het dobbelspel. Als je dan een pak chocolademelk of een zak kruidnoten uitpakt mag het meteen open!

Cadeautjes inpakken

Vervolgens ga je aan het inpakken. In plaats van meters aan goedkoop cadeaupapier te verspillen spaar je een paar weken de gratis kranten op in de brievenbus. Daarmee ga je aan de slag om de cadeautjes in te pakken. Natuurlijk kan je het allemaal recht toe, recht aan inpakken. Of je gaat ‘lekker los’ en laat je inpakkwaliteiten zien. Je kan natuurlijk ook grapjes uithalen door iets meerdere keren in te pakken ;-) Afhankelijk van de groep met wie je bent of dat gewaardeerd gaat worden.

De gekochte cadeautjes worden ingepakt in cadeaupapier zodat duidelijk is dat dat ‘nieuw’ is.

Tip: Als je voor iedereen iets moet kopen heb je al snel een berg goedkope dingen omdat je ook een beetje aan je portemonnee moet denken. En is het maar de vraag of je cadeautje wel gewaardeerd wordt. Zelfs als je iemand heel goed denkt te kennen kan het toch anders zijn. Zo hebben we mijn stiefvader ooit een houten puzzel gegeven, dat vond hij erg leuk dus kreeg hij dat vervolgens ieder jaar. Tot dat we erachter kwamen dat hij het leuk vond voor een keer, maar nu een hele verzameling had waar hij eigenlijk niets meer mee deed.

Hilarisch cadeau spel

En dan is het zo ver; Pakjesavond. Tijd om het dobbelspel te spelen. Naast de berg aan cadeautjes heb je voor iedereen een stoel of zitplek nodig in een kring. Zodat je in het midden de ruimte hebt. Een wat grotere dobbelsteen, die kan je rond Sinterklaas tegenwoordig vaak bij de Hema, Xenos of Action kopen en een vuilniszak waar alle kranten in kunnen. Een leuk extraatje kan zijn om twee jokers in te zetten, dit kan van alles zijn.

Iedereen begint met een cadeautje te pakken van de stapel. Daarna spreek je met elkaar af wie er mag beginnen; de jongste / oudste of wie dan ook. Hij / zij gooit met de dobbelsteen en het aantal ogen refereert aan een bepaalde opdracht. Wij spelen altijd twee rondes, waarbij het in de eerste ronde draait om het ‘verdelen’ van de cadeautjes en in de tweede ronde het uitpakken. Zelf ben ik altijd voorstander van ‘kleine’ cadeautjes. Dat is makkelijker weer mee naar huis nemen. En als je een vermoeden hebt wat er in zit kan je het makkelijker achter je stoelpoot verstoppen ;-)

We eindigen altijd met een ‘derde ronde’. Dit is als alle cadeautjes zijn uitgepakt en een ‘eigenaar’ hebben gekregen. Vaak zie je bij de ander iets wat je ook graag zou willen hebben of heb je iets wat je echt niet kan gebruiken. Dat kan je dan inzetten om te ruilen. Daar worden soms tijdens het spel al hele samenzweringen voor opgezet. Of soms wordt er gedaan alsof iemand iets graag wil hebben, maar is dat uiteindelijk om in te kunnen zetten als ruilmiddel.

Als je met volwassenen bent gaat dat vaak heel goed en gaat iedereen naar huis met een aantal leuke cadeautjes. We proberen het ook zo te spelen dat de ‘gekochte cadeautjes’ eerlijk verdeeld worden. Maar soms kan een ‘tweedehands’ veel meer gewaardeerd worden. Dus ligt er ook maar net aan hoe of wat.

Spelregels dobbelspel voor volwassenen

De spelregels voor de eerste ronde

De eerste ronde is er met name op gericht om de cadeautjes die in het midden liggen te ‘verdelen’. Daar zijn de spelregels dan ook op aangepast.

  1. Een cadeautje doorgeven naar links
  2. Een cadeautje pakken van de stapel
  3. Aanwijzen wie welke cadeautjes moet ruilen (dit levert de leuke samenzweringen op)
  4. Een cadeautje doorgeven naar rechts
  5. Een cadeautje van de stapel aan iemand anders naar keuze geven
  6. Een cadeautje van iemand anders uitkiezen

Doordat je cadeautjes kan doorgeven, kan je cadeautjes van jezelf of waarvan je vermoedt dat er iets inzit wat je niet wil hebben doorspelen en in het spel houden.

We beginnen altijd met dat er 1 opdracht zit met een cadeautje pakken, maar als het te lang duurt (en er teveel cadeautjes zijn) vervangen we een tweede getal met dezelfde opdracht.

We hebben ook wel eens gedaan dat 6 betekende dat je voor iedereen wat moet inschenken of wat lekkers moet pakken. Maar dan zal je zien dat er heel lang geen 6 wordt gegooid en dan een paar keer achter elkaar. Dus die heb ik er uitgelaten.

De spelregels voor de tweede ronde

Bij de tweede ronde gaat het vooral om het uitpakken. Mocht dit te langzaam zijn kan je een afspraak maken dat er ook een tweede worp betekent dat je een cadeautje mag uitpakken.

  1. Een cadeautje doorgeven naar links
  2. Een cadeautje van een ander aan iemand anders geven
  3. De joker inzetten
  4. Een cadeautje doorgeven naar rechts
  5. Een cadeautje ‘stelen’
  6. Een cadeautje uitpakken

Er zijn 2 (of 3) jokers. Daarmee kan je een cadeautje ‘locken’. Dat wil zeggen dat dat cadeautje dus niet meer ‘gestolen’ kan worden of weggegeven. Dit is ideaal als je iets echt graag wilt hebben. Je kan er echter ook iemand anders mee ‘plagen’ en daar een cadeautje locken. Als alle jokers in het spel zijn en er wordt nog een keer dat aantal ogen gegooid komt er een joker vrij. Die persoon mag zelf aangeven welke joker (bijvoorbeeld van het cadeautje dat jij ook wil hebben) en wat er vervolgens mee gelockt wordt.

Doordat er opdrachten bij zitten waarbij je cadeautjes naar een ander kan spelen kan je gaan ‘samenzweren’. Je partner zal bijvoorbeeld geen ruzie met je willen hebben en het cadeautje dat jij graag wil hebben en bij hem sommeert niet doorgeven. Tenminste …

Spelregels voor de derde ronde van het dobbelspel

Tot slot eindig je met de derde ronde. Daarin worden de cadeautjes definitief verdeeld onder de nieuwe eigenaren. Als iedereen nog zin heeft kan je nog een ronde doen met de dobbelsteen of anders kan je in goed overleg cadeautjes verdelen. Dit kan gebeuren naar goeddunken of je kan vooraf afspreken hoeveel cadeautjes iedereen minimaal krijgt.

Om het extra spannend te maken kan je afspreken dat voor de laatste ronde begint iedereen de cadeautjes die er voor zijn neus liggen moet doorgeven naar links. Natuurlijk uitgezonderd de cadeautjes waar een joker op zit.

  1. Pak een opdrachtkaart

Suggesties voor de opdrachten voor het dobbelspel

Je kan heel goed zelf (of samen) de opdrachten bedenken voor bij de derde ronde van het dobbelspel. Hieronder staan een aantal suggesties voor de opdrachten. Die kan je zo uitdagend mogelijk maken, maar er blijft altijd de kans dat je het zelf moet gaan doen.

  • Zing een sinterklaas- / kerstliedje.
  • Schenk voor iedereen chocolademelk (of ander drinken) in.
  • Geef de schaal met pepernoten door.
  • Zoek het kleinste cadeautje uit en leg die op je eigen stapel neer.
  • Pak het grootste cadeautje en leg dat bij je eigen stapel.
  • Balanceer net als Sinterklaas over een smalle balk / streep.
  • Verruil met iemand anders fysiek van plaats en neem je cadeautjes mee.
  • Verruil met iemand naar keuze de stapel met cadeautjes.
  • Verdeel al je cadeautjes over de anderen en krijg van iedereen 1 cadeautje terug.
  • Zet de joker in.
  • Ren een rondje om het huis.
  • Verkleed je als Piet.

Wanneer de tijd om is houdt iedereen de cadeautjes die hij/zij voor zich heeft aan het einde van het dobbelspel en die uitpakken.

Nog meer spellen om te kopen

Vind je dit teveel werk? Er zijn ook kant-en-klare spellen te koop:

  • Pakjesspel Sinterklaas / Kerst: Omdat veel mensen het dobbelspel op Sinterklaasavond zelf al ontdekt hebben, waren er tot voor kort al grote dobbelstenen verkrijgbaar. Maar omdat deze manier van spelen toch wat te wensen overlaat, bedacht Toucan Games het Pakjesspel. Het Pakjesspel biedt een compleet Sinterklaas dobbelspel in één pakket. Het heeft in totaal drie spannende spelrondes, in het pakket zitten daarom drie speelborden. Daarnaast zijn er maar liefst 50 kanskaarten, en bepaal je de richting van het spel geheel onpartijdig met een dobbelsteen en een draaiwijzer. Een Sinterklaas dobbelspel was daardoor nog nooit zó leuk. Dit spel vind je hier.
  • Hilarisch Cadeau Spel: Door te dobbelen, de 110 originele en leuke opdrachtkaarten en de vele variatiemogelijkheden speel je het spel om cadeaus. Een gezonde competitie en gezellige hilariteit is wat ontstaat. De cadeaus wisselen telkens van eigenaar of plaats door de leuke opdrachten. Dit alles samen vormt het karakter van het spel; terwijl pech en geluk zich voortdurend afwisselen is er 1 zekerheid… iedereen wint altijd! Het leuke van dit spel is, iedereen gaat gegarandeerd met 1 of zelfs met meer cadeaus naar huis. Het spel is heel gemakkelijk te spelen en snel uit te leggen aan alle deelnemers. Het is te spelen vanaf 6-99 jaar en met een groep vanaf 3-99 personen. Dit spel vind je hier.
  • Gezelligste Sinterklaas Spel: Om het ‘heerlijk avondje’ nog leuker te maken, zijn in opdracht van de goedheiligman deze supergezellige spellen gemaakt. Tijdens het uitpakfestijn krijgen jullie met het Sinterkaartspel (16 spelletjes) allemaal leuke en lachwekkende opdrachten, die zorgen voor veel lol voor jong en oud! Ook het surprisespel en het ‘wie is aan de beurt’-spel zorgen voor veel hilariteit en vette pret. Tijdens het spelen worden de stembanden natuurlijk goed getest. En er wordt flink gestrooid in een of andere hoek bij de te gekke pepernotenopdrachten. Dit spel vind je hier.
  • Sinterklaas Surprise spel: Het Sinterklaas Surprisespel is in eerste instantie een Sinterklaasspel voor iedereen die Pakjesavond viert met kinderen tussen de 3 en 12 jaar. De spellen zijn voor alle leeftijden en daarom ook leuk voor de ouders, grote broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes enz. Met dit spel gaat het niet zozeer om de kadootjes maar vooral om gezelligheid en aandacht voor elkaar. Je kunt hierbij kiezen uit 29 spelletjes en korte opdrachten waarbij humor en gekkigheid centraal staan. Sommige zijn met veel actie, andere vereisen wat meer denkwerk. Het voorbereiden van het feest kost je ongeveer een uur en levert vele uren plezier op! Dit spel vind je hier.
  • Sinterklaas kadospel: Rondloop bordspel met leuke en gevarieerde opdrachten waarbij de spelertjes jacht maken op de cadeaus. Dit spel vind je hier.
  • Het leuke Sinterklaasspel: Het leuke Sinterklaas kadootjesspel is een leuk spel voor tijdens de decembermaand. Het spel is lekker makkelijk en dus leuk om gezamenlijk te spelen met jong en oud! Dit spel vind je hier.
  • Sinterklaasspel; Het sinterklaasavondspel bevat verschillende elementen van een originele sinterklaasavond, zoals: Gedichten maken, liedjes zingen, opdrachten uitvoeren. Daarnaast is het spel zelfs met echte pepernoten te spelen! Het spel staat garant voor veel gezelligheid, leuke en grappige momenten met de hele familie. Dit spel vind je hier.

Veel plezier!

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)