Skip to Content

Wichtelen: ideetjes met het wichtelmannetje zoals gedicht en tips zelf maken of kopen

Wichtelen: ideetjes met het wichtelmannetje zoals gedicht en tips zelf maken of kopen

Wichtelen is een traditie, die overgewaaid is uit het hoge Noorden (Scandinavië). Wichtelen is eigenlijk mensen bij elkaar brengen en een hart onder de riem steken. Dit gebeurt door middel van leuke attenties, kleine geschenkjes, creatieve schrijfsels die je aan de ander bezorgt zonder dat ze weten wie je bent.

Je zorgt zo voor een beetje licht en warmte in de omgeving om je heen tijdens de donkere dagen rond Kerstmis. De meeste mensen houden niet zo van de winterperiode en de korte, donkere dagen. Zo breng je met wichtelen wat licht , liefde en warmte bij eenzame mensen.

Wat is wichtelen?

De legende (folklore) gaat als volgt…

Het wichtelmannetje of huiskabouter uit het hoge Noorden vond dat de meeste bewoners rond de adventstijd wat meer licht en warmte konden gebruiken. Dit wicheltmannetje ging langs de huizen om liefde en genegenheid te geven.

De gedachte dat er iemand aan hen dacht, maakten de bewoners blij. Zo duurden de koude, lange, donkere nachten iets minder lang omdat er iemand was die aan hen dacht.

Betekenis in drie woorden:

Behulpzaamheid, medeleven en naastenliefde doorgeven.

Het idee erachter:

In de Scandinavische landen wordt zo aan de kinderen geleerd om meer naastenliefde en empathie voor anderen te hebben. Ze groeien er als het ware mee op. Het idee erachter is dat we zo allemaal de wereld een klein beetje beter en fijner maken als je iets kan doen voor iemand zonder dat je er iets voor terug wilt hebben.

Het stimuleert ook een beetje van elkaar houden en elkaar appreciëren wie ze ook zijn. Natuurlijk brengt het ook de mensen veel dichter bij elkaar en gaat het een beetje de vereenzaming tegen.

Geef de wichtel door

Geef de wichtel door of zoals het “pay it forward”-principe. Doe gewoon een gunst of iets liefs voor iemand anders zonder iets terug te willen. Meestal laat “het wichtelmannetje van dienst” een kaboutertje of een afbeelding van een kabouter achter, zodat je weet dat het met liefde en warmte is gedaan.

Het is de bedoeling dat diegene waarvoor je iets gedaan hebt ook iets voor iemand anders doet.

Wanneer vindt het wichtelen plaats?

Het wichtelen gebeurt meestal tijdens de adventsperiode. Natuurlijk kun je zelf kiezen wanneer je begint met wichtelen. Er zijn een aantal vormen of soorten van wichtelen in omloop:

  • Vanaf 11 november: De meesten starten omstreeks de periode van Sint-Maarten, namelijk op 11 november. Meestal bepaal je met je gezin, collega’s of familie dat jullie deze traditie willen aanvangen. Iedereen die meedoet, wordt samengeroepen om een lootje te trekken, een beetje vergelijkbaar met hoe we Sinterklaas vieren in Nederland, alleen dan met gebaren en kleine cadeautjes in plaats van een gedicht en surprises. De trekking is uiterst geheim. De bedoeling is dat je niet weet wie je geheime wichtelmannetje is tijdens de advents- en kerstperiode. Met Kerstmis of tijdens Driekoningen mag je raden wie denkt dat jouw wichtelmannetje was.
  • Het hele jaar door wichtelen: Wichtelen kan ook zo… Gewoon iets fijns voor iemand doen die je kent of voor een totaal onbekende. Een gebaar van liefde of een persoon een hart onder de riem steken kan voor die éne persoon de hemel betekenen. Als je dat hebt gedaan laat je het wichtelmannetje achter zodat de ander weet dat hij of zij gewichteld is en zelf kan gaan wichtelen.

Het wichtelmannetje

Het wichtelmannetje is een kabouter met lange, grijze baard met een leuke lach die houdt van mensen. Hij wil maar één ding: mensen gelukkig maken door met kleine gebaren te tonen dat er iemand aan hen denkt. Deze kabouter kun je zelf maken of kopen in de winkel.

Wichtelmannetje maken

Wichtelen: ideetjes met het wichtelmannetje zoals gedicht en tips zelf maken of kopen - Mamaliefde

Het wichtelmannetje kan je heel eenvoudig zelf maken als je een beetje handig bent.

Tip: Wil je zelf een wichtelmannetje maken, maar weet je niet hoe of wat dan vindt je hier een handig pakket, echt een aanrader. Daarin zitten de handleiding en materialen om zelf een wichtelmannetje te maken.

Wichtelmannetje kopen

Het is even zoeken naar kabouters; tenminste als je iets anders wilt dan de standaard David de Kabouter-figuren van Rien Poortvliet. Hoe gaaf die ook zijn.

Gnomlins

Deze kabouter vind ik dus echt superschattig; deze heeft heeft roze muts en trui aan, maar je hebt ze ook in andere uitvoeringen. Zo heb je Mekkabunk, Tinklink, Voxi, Bimpni en andere gnomlins.

Deze superleuke knuffelkabouters hebben een leuke puntmuts, een pluizige kroelbaard en grappige, grote, zachte voeten.

Niet alleen maar verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar ook verkrijgbaar in drie verschillende maten.

Deze grote Wichtel wordt ook wel Kabouter “Rocking Santa” genoemd en is verkrijgbaar in 2 verschillende kleuren, Rood of Grijs.

Bij dit mannetje zit de muts helemaal tot over zijn gezicht heen en steekt alleen het neusje uit.

Een wat meer glamorous uitvoering van het wichtelmannetje in het statige grijs met een cadeautje of een zak op zijn arm.

Deze megagrote (65 cm) staande wichtelkaboutertjes zijn in een bruine uitvoering en hebben wel een gezichtje en de kenmerken van een jongen of meisje.

Tips en ideeën voor het wichtelen

Het is de bedoeling dat je zo creatief mogelijk bezig bent om iets te geven. Natuurlijk kan het ook anders. Het moet geen duur gebaar of geschenk zijn, het is het geven op zich dat belangrijk is. Hier zijn alvast een aantal leuke tips om mensen blij te maken en te verrassen:

  • Een mooie zelfgemaakte of zelfgetekende kaart met een persoonlijke boodschap.
  • Zelfgebakken koekjes of cake om weg te geven of ergens te leggen zonder dat ze weten dat het van jou is.
  • Spreukjes of tekstjes om te tonen dat diegene echt veel betekenis heeft voor jou.
  • Hartensnoepjes en lekkere chocolade laten mensen lachen.
  • Een klusje of huishoudelijke taak overnemen zonder dat iemand het vraagt.
  • Iets geknutseld of een kaart voor de persoon maken.
  • Minischoonheidsproductjes zoals een toefje lekker badschuim, een gezichtmaskertje of een scrub.
  • Een lekker drankje klaarmaken of iets hartig voor te knabbelen.
  • De deur openhouden voor iemand.
  • Heel lief toelachen.
  • Helpen met iets te tillen.

Wichtelen is ook een moment om elkaar te verassen met zelfgemaakte gedichtjes. Geen nood als je niet poëtisch genoeg bent, op het internet vind je ontelbare gedichten die uitdrukken wat je wenst te zeggen.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)