Skip to Content

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen?

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen?

Zodra Sinterklaas uit het land is, komt in veel Nederlandse woonkamers de kerstversiering weer tevoorschijn met bijbehorende kerstboom. Een fijne traditie die tot 3 Koningen duurt, want dan gaat de kerstboom de deur weer uit als je een ‘echte’ hebt en de neppe variant gaat weer terug de doos in.

Wat is voor jouw gezin de fijnste optie, die van de neppe kerstboom die je ieder jaar kunt gebruiken, of de echte die lekker ruikt en je kunt overpoten in je tuin?

Een echte kerstboom

Als je besluit voor een echte kerstboom te gaan, dan is de voorpret er vaak al om er eentje bij de teler of in een tuincentra uit te kiezen. Nordmann bomen zijn één van de bekendste kerstbomen, dit komt mede door de prijs, maar ook door de vorm en de kwaliteit van deze bomen. Reken voor een Nordmann boom op een bedrag van rond de € 30,- Qua lengte zijn ze gemiddeld niet hoger als 175 cm. Door de glanzende groene kleur en de naalden die niet prikken, zijn deze kerstbomen mede zo populair geworden.

De blauwspar komt van oorsprong uit Amerika en ruikt heerlijk. De naalden prikken wel en zijn blauw-grijs van kleur met aan de onderkant witte strepen. Het fijne is aan deze boom dat de naalden minder snel uitvallen als bij de Nordmann boom en is erg geschikt om over te poten in de tuin. Wees gewaarschuwd..hij kan wel tot 10 meter hoog worden..

Een andere variant is de fijnspar, ondanks het woordje spar in de naam is het eigenlijk een den. De naalden prikken, maar hij geeft wel die heerlijke dennengeur af. Dit type boom valt helaas wel sneller uit, waardoor je deze beter niet te lang voor Kerst al in huis moet zetten. Door het type naalden blijft de versiering goed zitten en de vorm van de boom is ook heel mooi.

De Koreaanse spar is hoog en sierlijk en ook grijs/groen van kleur, net als de blauwspar. Deze boom is gemiddeld wat duurder als andere bomen, maar goed van kwaliteit. Let sowieso bij aankoop op het aantal bruin gekleurde naalden en laat hem voor je hem binnen zet eerst een dagje wennen in de schuur. Als je een boom dichtbij de verwarming op open haard zet zal deze eerder verdrogen en dus ook meer naalden verliezen.

Voordelen van een echte boom;

 • De dennengeur van de boom krijg je alleen bij een echte boom.
 • Als je boom een kluit heeft gaat deze langer mee en kun je hem overpoten in de tuin.

Nadelen van een echte kerstboom;

 • Ze zijn zwaar en niet iedereen heeft een auto om zo’n boom in mee te nemen. Verder hoort bij natuur ook dat je naalden e.d. door het hele huis en je auto heen zult vinden.
 • Niet iedere gemeente haalt ze meer op, dus bij het aftuigen moet je soms wel weer een stukje rijden / een kar huren om de boom netjes achter te laten.

De voordelen van een kunst kerstboom

Als je een namaak kerstboom aanschaft, weet dan dat er onderling ook verschil in kwaliteit zit. Als je er lang van genieten wilt, let dan op de dikte van de takken en de blaadjes die eraan zitten. Er zijn kwalitatief hele goede namaakkerstbomen die wel 20 jaar mee kunnen gaan en met een lange garantie erop ( langer als 5 jaar ).

Een namaak kerstboom zit in een doos en bestaat uit verschillende takken, een stam en een houder waar hij op staat. De takken vouw je uit elkaar als je de kerstboom optuigt en door middel van haakjes bevestig je deze in de namaakstam. Zo bouw je de boom als het ware op. De houder kan bestaan uit een vaste houder, of een houder die je door middel van schroeven aan de schotel er tussen schroeft. De namaakkerstboom is in verschillende uitvoeringen en kleuren te verkrijgen. Donkergroen maar ook wit zijn geliefde exemplaren.

Voordelen van de namaak kerstboom:

 • Niet langer ieder jaar de stress om een mooie boom te vinden, deze boom kan ieder jaar herbruikt worden.
 • Qua prijs ben je met een namaakboom van goede kwaliteit goedkoper uit als met een echte kerstboom.
 • Geen naalden die uitvallen
 • Geen onderhoud met water of de kluit vochtig houden
 • De vorm blijft perfect
 • Past in de doos en na gebruik is hij ook makkelijk weer op te ruimen.. geen ritje naar de groene stort of ander ophaalpunt van de gemeente

Nadelen van de namaak kerstboom:

 • Hoe mooi de boom ook is, het sfeervolle van de ‘echte’ zal hij niet krijgen omdat de geur er niet bijzit.
 • Brandgevaar. Een echte boom brandt ook af, maar een namaak gaat sneller door al het plastic erin.
 • Het kost wel veel om in één keer een goede boom aan te schaffen. Als je niet ruim in je budget zit, kan een echte boom een betere optie zijn qua prijs
 • Frustratie kan wel eens opborrelen bij het weer afbreken van de boom..hoe krijgen anderen alle takken en toebehoren weer zo netjes in de doos, dat idee ;)

Top 5 namaak kerstbomen

Imperial Pine kerstboom

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen? - Mamaliefde

Op nummer 1 van meest verkochte namaak kerstbomen staat de HHCP Imperial Pine kerstboom. Bekend omdat hij zo donkergroen is en aan de strengste veiligheidseisen voldoet. Het fijne aan het opbouwen bij deze boom is dat je de takken alleen maar naar beneden hoeft te vouwen. Er zit een scharniersysteem in de takken. Verder hebben de takken zachte naalden, ook wel prettig dat er geen priknaalden aan zitten. De boom is 120 cm hoog en daardoor in de meeste huiskamers geschikt om neer te zetten.

Arkansas kerstboom met verlichting

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen? - Mamaliefde

Op nummer twee staat de Arkansas, een model van Royal Christmas. Ook donkergroen van uitvoering, met lampjes in de takken ( die hoef je dus niet meer apart te bevestigen ) Deze takken vouw je door middel van scharnieren naar beneden. De boom is 210 cm hoog en hier te bekijken, maar je kunt hem ook in andere afmetingen bestellen.

Tuscan kerstboom

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen? - Mamaliefde

De Tuscan kerstboom is in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Wat opvalt aan deze kunstboom zijn de volle groene takken en dat hij als ‘echt’ oogt. Het merk Triumph Tree is een bekende onder de kerstbomen en staat voor kwaliteit.

Black Box kunstkerstboom

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen? - Mamaliefde

De Black Box kunstkerstboom is geschikt voor kleine woonkamers door de smalle vorm van de kunstkerstboom. Door de stevige takken kun je de boom goed decoreren. De naaldjes aan de takken zijn aan de buitenkant hard en aan de binnenkant zacht. Qua prijs is deze voordeliger.

Royal Christmas Washington

Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen? - Mamaliefde

Royal Christmas Kunstkerstboom Washington is de sluiter van deze top-5. Eén van de voordelen is dat deze boom zeer eenvoudig op te zetten is, maar wel van hoge kwaliteit is. De boom wordt inclusief ledverlichting met voetschakelaar geleverd. De lampjes kun je bedienen via een app op je telefoon of tablet.

Ga jij voor een echte of een neppe kerstboom?

Mirjam de Stigter