Skip to Content

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen

Volgens mij een echt Hollandse trend; de kerstdorpjes die ondertussen steeds grotere landschappen worden. Ieder jaar worden er huisjes en gebouwen bijgekocht. In de tuincentra kijk je je ogen uit. Of het nu gaat om een volledige skipiste, een kabelbaan, de Efteling in het klein, een complete kermis, rondrijdende treintjes of ‘gewoon’ een paar huisjes.

Alles is mogelijk en ieder jaar worden de collecties nog groter. Leuk voor de kinderen om naar te kijken, zeker als ze bewegen. Maar daar blijft het ook bij, overal staat duidelijk aangegeven: niet aankomen.

En dat is heel logisch, want het is allemaal best wel breekbaar en zeker niet goedkoop. Toch vinden kinderen dit erg leuk om te zien. 

Kerstdorp met blokken

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen - Mamaliefde

Een trend van dit jaar zijn de autootjes waarop een kerstboom is gebonden. Het enige wat je nodig hebt is een speelgoedautootje en een miniboompje. Dit koop je al voor een paar euro bij de Action.

Natuurlijk staat dit leuk onder een glazen stolp in de vensterbank. Maar kinderen vinden auto’s natuurlijk ook heel leuk. Nathalie van Volgmama combineerde deze auto daarom met een houten blokkendoos en een sneeuwkleed. Dat vond ik erg leuk bedacht en dacht dat mijn kinderen dat ook wel leuk zouden vinden.

Nu mag je kerststallen ‘officieel’ laten staan tot Driekoningen, in de meeste gezinnen verdwijnt het na Kerstmis weer naar zolder. Of in ieder geval na Oud en Nieuw, als de boom na een kleine maand ook weer het huis uitgaat.

Een kerstdorp blijft natuurlijk langer leuk, de eerste foto’s zag ik al begin oktober voorbij komen en je kan het rustig de hele winter laten staan. Hier kan je dus wel even van genieten.

Lees ook: De leukste speelgoed adventskalenders, met oa playmobil en Lego

Met Grimm’s

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen - Mamaliefde

Samen met de kinderen maakte ik een aantal kerstdorpjes met divers speelgoed. Stiekem had ik nu wel een grotere voorraad Grimm’s willen hebben naast de houten regenboog

Die maanhuisjes zijn bijvoorbeeld ook zeer geschikt. Als basis gebruikten we het sneeuwkleed dat ik bij de Wibra had gekocht en om de boom heb liggen. Deze is echter wel iets dik zodat niet alles even stabiel blijft staan.

Natuurlijk kan je naast onderstaande kerstdorpjes en boerderijen helemaal los gaan met skipistes of een spiegel als vijver etc.

Lees ook: Kerst knutselen met ijslolliestokjes / knutselhoutjes

Kerstdorp van blokken

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen - Mamaliefde

Natuurlijk begonnen we met het oorspronkelijke idee van de blokken. Nu hebben wij geen houtkleurige blokken maar in allerlei vrolijke kleurtjes.

We maakten diverse gebouwen zoals een kerk, een torenflat, rijtjeshuizen, losstaande huizen en een poort. Nu hebben we van hout ook een aantal bomen die prima kunnen functioneren als kerstboom.

Kerstdorp met huisjes van de treinset

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen - Mamaliefde

Bij de houten treinbaan die we hebben liggen horen ook houten huisjes en zelfs een station. Nu had ik natuurlijk ook een klein stukje spoor kunnen neerleggen, maar dan is dat het enige waar mee gespeeld wordt.

Met name zoonlief speelt graag met zijn houten trein. De huisjes en het bos hebben we wel toegevoegd.

We hadden er meer dan op de foto, maar als je het ‘nodig’ hebt kan je het natuurlijk niet vinden. Later bleek het tussen het Playmobil te liggen. In een hoekje de poort van een kasteel. Een paar auto’s erbij en wat poppetjes en klaar.

Lees ook: De 11 leukste kerststallen voor kinderen; van Little Tikes tot houten Ostheimer figuren en zelf maken

Kerstboerderij van  Playmobil 1, 2, 3

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen - Mamaliefde

Voor onze zoon hebben we dit jaar een adventskalender met de 1, 2, 3 Kerst op de boerderij. Nu is hij nog niet helemaal open, maar een aantal diertjes, poppetjes, kerstboom, kerstman en de sneeuwpop hebben we al wel. Daar kan je dus prima een kerstboerderij mee maken.

Nu speelt hij er vrijwel iedere dag wel even mee nadat er is uitgepakt. Nu zo op een sneeuwkleed is toch weer heel anders. En kan je het ook prima een paar dagen laten staan.

Kerstdorp van Lego

Kinder kerstdorp maken; ideeën met speelgoed, lego of knutselen - Mamaliefde

De verzameling Lego groeit met name rond de Kerst; zo hebben we al het ijspaleis van Frozen, een drietal kerstmannen en een rendier die uit de Brickbox kwamen, wat voertuigen van de Lego City adventskalender van vorig jaar die nog in elkaar zaten en een deel uit de Lego Friends adventskalender van dit jaar.

Dat is tenslotte ook het grote voordeel van Lego; dat je het allemaal met elkaar kan combineren.

Later heb ik er nog wat losse blokjes bijgelegd want ze wilden zelf het huisje van de kerstman gaan bouwen. Dit was denk ik toch wel de populairste opstelling ;-)

Hebben jullie ook een kerstdorp in huis staan?

Linda van Aken