Vandaag is het Driekoningen. Een Christelijke feestdag die bij niet veel mensen meer bekend is. Toch hoort dit nog bij de kerstperiode. Voelt wel een beetje raar nu de scholen weer begonnen zijn.
Traditioneel werd op Driekoningen het water gewijdt waarmee gezegend werd. De kinderen bij hun doop maar ook huizen worden gezegend. In sommige situaties, bijvoorbeeld bij een huiswarming komt de pastoor langs, zegent het huis en tekende met krijt boven de deur. Dat is altijd een bijzonder moment voor de nieuwe bewoner.
Zelf hebben we ons huis niet laten zegenen. Wel hangt er een kaartje bij de deur met de letters C + M + B en het jaartal. Dit staat voor Christus Mansionem Benedicat wat betekend Christus zegene dit huis. Is tevens een verwijzing naar de initialen van de drie koningen. Het huidige kaartje gaat al een aantal jaar mee, omdat ik niet meer na oud en nieuw naar de kerk gaan.
Wat vieren we nu eigenlijk met Driekoningen?
Allereerst zijn het geen drie koningen maar drie wijzen (geleerden); Caspar, Balthasar en Melchior. Zij kwamen met geschenken (goud, mirre en wierook) vanuit het verre oosten naar Judea om aan koning Herodes te vragen waar het kindje was geboren.
Hij wees ze de weg naar Betlehem, met het idee dat als ze hem zouden vinden hij hem kon vermoorden om te voorkomen dat de Joden een eigen koning zouden krijgen.
Deze reis duurt natuurlijk even, daarom dat dit verhaal los staat van het kerstverhaal waarin het babytje Jezus wordt geboren en de engelen en herders op bezoek komen. Driekoningen valt altijd op de twaalfde kerstdag en dus ieder jaar op een andere dag.
Wie zijn die drie koningen?
Waarschijnlijk ken je het verhaal uit het Mattheus evangelie van de geboorte van Jezus Christus wel. Hierin is er sprake van een bezoek van de engelen, herders en de drie Koningen. Allemaal bij het kindje dat in een stal in de kribbe te vinden is.
De drie Koningen zijn;
- Caspar; een 20-jarige Aziatische jongeman)
- Melchior; een 60-jarige, blanke, Europese grijsaard met een baard)
- Balthasar; een 40-jarige, bebaarde, zwarte man uit Saba (Ethiopië).
Elke koning vertegenwoordigt een werelddeel; en staan symbool voor de 3 leeftijden van de man. Zij volgden de ster om hun cadeaus aan de nieuwgeboren koning te overhandigen.
Voordat het zo ver is moeten ze echter langs koning Herodes. Die hiervan schrok en de koningen (of magiërs of wijzen) vroeg om nadat ze het kindje hadden gevonden verslag bij hem uit te brengen.
Voor het kindje namen ze mirre, wierook en goud mee. Goud was een gepast geschenk voor een koning. Wierook was een welriekende stof die door de priesters werd gebruikt bij de eredienst in de tabernakel of tempel. Mirre werd gebruikt om de lichamen van de doden te balsemen.
Kinder & Huiszegening
De drie koningen staan symbool voor het gegeven dat alle volkeren naar Jezus kwamen om het eer te betuigen. Daarom dat er ook altijd een gekleurde koning tussen de wijzen zit.
Afgelopen zondag was er bij ons de kerkviering in het kader van Driekoningen, een kinderwoorddienst met wel een heel bijzonder onderdeel. Alle kinderen mochten namelijk op het altaar komen staan om de kinderzegen te ontvangen.
In de kerkviering rond Driekoningen worden er in de katholieke kerk vaak ook een soort kaartjes uitgedeeld met de letters C – B – M en het jaartal. De voorletters van de koningen staan namelijk voor de latijnse spreuk ‘Christus Benedicte Mansione’ oftewel Christus zegene dit huis.
Vroeger kwam de pastoor naar de huizen toe om dit met witte krijt op de deurpost te schrijven. Tegenwoordig wordt dit proces vergemakkelijkt door kaartjes uit te delen die je boven / naast de deur kan ophangen.
Tradities rondom Drie koningen
Naast de zegening zijn er meer tradities die in meer of mindere mate in ere worden gehouden.
Zo geef ik er de voorkeur aan om pas na drie koningen de kerstboom het huis uit te doen. In principe, dit jaar kwamen we terug en was hij helemaal gaan hangen. Op zich logisch aangezien de kerstboom al sinds 6 december in huis is.
Om te voorkomen dat de naalden uitvallen en door het hele huis verspreid worden hebben we hem diezelfde avond nog de deur uit gedaan.
De derde en laatste traditie, waar we als kind heel soms iets mee deden. Is het bakken van een koningsbrood. Hier zat dan een stukje sukade in. Het kind dat de sukade vond hoefde niet af te wassen. Dat gaat dus wat verder dan het traditionele verwennen van de koning met snoep, geld en speelgoed.
In het zuiden van Nederland is het de gewoonte om mee te lopen in een optocht. Of langs de huizen te gaan om snoep te verzamelen. Voor als de voorraad van Halloween en Sint Maarten op is.
Knutselen Driekoningen
Tip: Wil je iets leuks maken voor driekoningen kijk dan voor deze;
- DIY transparant
- een heerlijk recept voor een suikervrije tulband bij Emy van Kaboutertuin.
- Becolorand heeft een leuke DIY kroontjeslantaarn gemaakt.
Kleurplaten
Ook zijn er heel veel werkbladen en kleurplaten te vinden in het kader van Driekoningen. De leukste kun je terug vinden op Pinterest.
Doen jullie iets speciaals op driekoningen?
Kerst
- Advent met kinderen
- Christelijke kerst vieren
- Driekoningen met kinderen
- Derde Kerstdag met kinderen
- Kerst vieren met gezin & kinderen
- Christelijk kerstviering met kinderen
- Kerstviering met kinderen
- Kerstviering thuis
- Eerste Kerstmis baby
- Kerstverhaal voor kinderen
- Kersttruien kinderen
- Foute kersttruien gezin
- Ugly Sweaters zelf maken
- Veelvoorkomende ongelukken kerst
- Tips originele kerstfoto’s
- Kerstliedjes met kinderen
- Kerst met Linus
Driekoningen
Kerst decoratie
- Kerst ideeën & inspiratie
- Kerst decoratie tips & ideeën
- Kerstversiering buiten ideeën
- Wanneer kerstboom opzetten
- Kerstboom versieren ideeën
- Kerstboom met kinderen
- Kerstboom kopen
- Echte of kunst kerstboom in huis?
- Alternatief voor kerstboom
- Vilten kerstboom voor kinderen
- Kersttafel decoratie voorbeelden
- Kinder kerstservies
- Kerstdorp maken
- Kerst raamtekeningen
- Kerstspullen organiseren
Kerst recepten
Kind & Geloof
- Christelijk geloof; Wie is God & uitleggen Heilige Geest
- Kind mee naar de kerk; vanaf welke leeftijd?
- Kerkdienst thuis vieren
- Gebedjes voor kinderen
- Kinderbijbels
- Christelijke knutselwerkjes
- Dopen kind betekenis en uitleg
- Doopjurken
- Eerste Heilige Communie
- Communiefeest organiseren
- Eerste Communie cadeau’s
Kerst activiteiten
- Kerst activiteiten & spelletjes kinderen
- Kerststal voor kinderen
- Kerst LEGO ideeën & voorbeelden
- Kinder kerstdorp maken met speelgoed
- Sensopatische Kerst & winter thema tafel
- Sensopatische kerstballen
- Elf on the shelf ideeën
- Wichtelen; ideeën voor wichtelmannetje
- Notenkaker en de Muizenkoning speelgoed
- Kerst knutselen ideeën
- Kerst knutselen volwassenen
- Kerst knutselen met baby
- Kerstversiering knutselen
- Kerststal maken met kinderen
- Kerststukjes maken
- Kerstkrans knutselen
- Kerstballen knutselen
- Kerstballen maken met handafdruk
- Kerstster maken & vouwen
- Knutselen met ijslolliestokjes
- Kerstkaarten maken
- Kerst servies versieren
- Peperkoeken huisjes maken
- Kerstklei maken
- Best Ever Christmas Party slaapfeestje
- Kinder kerstfilms Nederlands gesproken
- Kerstboeken voor kinderen
Bijbels jaar
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
- Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen? - 8 October 2024
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024
Driekoningen is de dag waarop de kerstboom officieel weg mag! Maar helaas, zo lang heb ik het niet volgehouden. Ik heb alles op 1 januari al weggehaald…
Leuk om te lezen. Overigens die optochten worden hier voor zover ik weet (hier is Landgraaf) niet gehouden maar een klein stukje verderop in Duitsland gebeurt dat alles nog wel.
Sommigen doen hier ook aan sterzingen: van huis tot huis zingen om geld in te zalmen voor het goede doel. Anderen doen het ook maar voor zichzelf ;-) Ik heb samen met de kinderen in de klas iets geknutseld en hen laten opschrijven wat zij graag willen schenken aan de wereld…