Skip to Content

Kerst knutselen volwassenen

Kerst knutselen volwassenen

Knutselen voor de kerstdagen is leuk. Niet alleen voor de kinderen, maar minstens net zo leuk voor jezelf. Wat kun je zelf maken om je huis mooi te versieren voor de kerst? Welke technieken gebruik je en wat maak je er dan mee?

Technieken voor kerst knutselen

Het rijtje aan technieken die je kunt gebruiken om iets te maken voor de kerst is natuurlijk eindeloos. Om maar iets te noemen:

  • Houtbewerking
  • Breien of haken
  • Kerststukjes maken
  • Met vilt werken
  • Karton
  • Knippen en plakken…
  • Met dingen uit de natuur iets maken
  • Met piepschuimballen kerstballen maken door ze te verven, met spelden vol te prikken, te omwikkelen met draad enz.
  • En nog veel meer…

Een kerstboompje maken met behulp van een dennenappel

Heel eenvoudig te doen, maar wat is hij leuk: een boompje maken van een dennenappel. Je plukt stukjes van de dennenappel en plak die op een kartonnetje. Dit kartonnetje heb je eerst in een soort trechtertje geknipt en geplakt. Is je boompje droog, dan verf je voor de sfeer nog een beetje wit erop en klaar is je kerstboompje!

Engeltjes van ijsstokjes

Je moet misschien even gaan sparen… maar verzamel verschillende soorten ijsstokjes. Samen met houten kralen kun je er prachtige engeltjes van maken!

Gouden eikeltjes

Houd je van een luxe sfeer tijdens de kerstdagen? Dan is dit er zeker 1 voor jou. Ga lekker op pad om eikeltjes te verzamelen. Met goudverf kun je ze verven. Zoals hier gedaan is, is het dopje niet mee geverfd, wat het juist een mooi effect geeft. Je kunt de eikeltjes vervolgens op meerdere manieren gebruiken. Voor in je kerststukje of gewoon los in een groepje op de kersttafel. Maar het staat ook prachtig in bijvoorbeeld een glazen vaas of stolp. Of maak er een lintje aan en hang ze in de kerstboom!

Kaarsenstandaards

Kaarsen en Kerst zijn natuurlijk erg met elkaar verbonden. Een mooie manier om je kaarsen eens anders neer te zetten, zijn flessen als kaarsenstandaards gebruiken. Nu hoef je natuurlijk niet dit voorbeeld te volgen, want je kunt ook juist gekleurde flessen kiezen die mooi staan bij de overige versieringen.

De flessen kun je versieren met kersttakjes, lintjes of je doet het nog anders. Je kunt de flessen natuurlijk ook eerst vullen met bijvoorbeeld kleine kerstversieringen. Er zijn van die kerstlinten met heel kleine balletjes eraan. Dat staat uiteraard heel leuk. Of zet juist een kersttakje in de fles, onder de kaars.

Scheepje in de fles, maar dan anders…

Het doet je denken aan het scheepje in een fles, maar uiteraard kies je nu voor een kersttafereel. Nu zullen de meeste flessen moeilijk zijn om daar een tafereel in te maken, dus kies je beter voor een glazen pot. Ook prachtig te combineren met tafereeltjes in een weckpot. Denk eens origineel!

Zolang je met sneeuw erbij werkt heb je al snel een wintertafereel te pakken. Maar je kunt uiteraard prima eens niet voor een kerstboom gaan, maar er een heel ander onderwerp inzetten! Een echt vetplantje erbij zetten kan ook een idee zijn.

Met lichtjes

Een tafereel in een weckpot of ander voorwerp wordt natuurlijk nog mooier als je het combineert met lichtjes. Kies voor kleine lampjes op batterijen, want een echt kaarsje is in dit geval echt niet handig!

Kerstballen breien of haken

Je bent er misschien even mee bezig wil je je hele boom ermee volhangen, maar zelf je kerstballen breien of haken is wel ontzettend leuk. Zo kun je meteen echt zelf voor een kleur kiezen én je hebt tenminste een unieke boom. Wil je toch wel glitter in je boom en ben je bang dat je dat mist als je geen gewone kerstballen gebruikt? Kies dan voor glitterdraad om mee te werken. Of plak er wat glitter op als je klaar bent met de bal.

Kerstsieraden maken

Eerlijk gezegd had ik daar nog nooit bij stil gestaan, maar het is zeker een leuk idee: een sieradensetje maken speciaal voor kerst! Niet alleen door te kiezen voor kleuren die passen bij je kerstkleding, maar ook door echte kerstsymbolen erbij te doen.

Kies bijvoorbeeld voor mooie rode en groene kralen en hang er sterretjes aan of misschien kan je wel een bedeltje vinden van een kerstboompje. In dit voorbeeld gaat het niet om kerst, maar door de kleuren aan te passen kun je deze techniek wel leuk gebruiken!

Kaarsjes maken

Zelf kleine kaarsjes maken doe je eenvoudig met die kleine bakvormpjes. Zo heb je eens iets anders dan het standaard waxinelichtje!

Sterren van wasknijpers

Prachtig voor in de boom, maar ook prima om voor je raam te hangen of met een slinger aan de muur of dwars door je kamer heen: wasknijpersterren. Eenvoudig te maken en door voor een verfkleur te kiezen die je verder ook gebruikt heb je er dus een prachtige versiering bij.

Alleen witte sterren hebben uiteraard een heel andere uitstraling dan een combinatie van rode en groene sterren. En zou je iedere wasknijper een andere kleur geven en daardoor een ster in meerdere kleuren: dan is de sfeer weer heel anders! Wat kies jij?

Kerststerren haken

Koop ringen, waarin je mooie patronen kunt haken. Door een kerstster in de ring te haken, krijg je prachtige hangers die je in je boom kunt hangen, maar ook voor je raam of onder elkaar bijvoorbeeld aan de muur. Ook hier is het vanzelfsprekend de kunst om de kleuren aan je kerstinterieur aan te passen.

Nog meer haken

En als we het dan toch over haken hebben: uiteraard kun je nog veel meer haken. Kerstballen zijn hele bekende of gewoon losse sterren haken kan ook. Maar deze zijn ook heel leuk: rendieren!

Of je maakt het nog mooier en je haakt gewoon de hele kerststal bij elkaar. Zeker voor haakfanaten een prachtige bezigheid en je kinderen kunnen er gewoon mee spelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze kapot gaan… Wat met een echte kerststal toch vaak wel een puntje is.

Meer inspiratie vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)