Skip to Content

Peperkoekenhuisjes versieren of zelf maken

Peperkoekenhuisjes versieren of zelf maken

Peperkoekhuisjes, gingerbreadmannetjes, steeds meer krijgt deze zoete koek voet op Nederlandse bodem. Het fenomeen van dit soort kersttraktaties ken ik eigenlijk alleen maar van televisie. Bijna elke kerstfilm laat wel zo’n koekje zien.

Soms in de vorm van kleine mannetjes, soms in de vorm van kleine huisjes en heel soms op tafel gedecoreerd als compleet dorp, met kerk en huisjes allemaal bij elkaar. Hoe gekker, of hoe groter, hoe mooier. Zo lijkt het soms.

Ik vond het altijd een beetje overdreven. Iets “typisch Amerikaans”, lekker overdreven en over de top.

Waar komt gingerbread / peperkoek vandaan?

Maar niks is hiervan waar……excuus dus aan de VS voor mijn ongenuanceerde conclusies. Het hele concept gingerbread komt dus blijkbaar uit ons buurland, Duitsland. De Duitsers noemen ze Lebkuchen en ze bakken deze koekjes al sinds de 16e eeuw.

Toch is gingerbread Engels, hoe zit dat dan? Gingerbread is in Engeland al sinds de Middeleeuwen de benaming voor ingemaakte gember! En dit heeft verder niks met koekjes of huisjes te maken.

Een peperkoek is een buitengewoon kruidige koek die bestaat uit veel krachtige specerijen als gember, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel en wordt gezoet met suiker en of honing.

In Nederland kennen we de benaming peperkoek als ontbijtkoek. Wij kennen dit vooral als een plakje koek die we eten bij het brood, als ontbijt of lunch, soms op de boterham en soms zo als plak met een beetje boter erop. Maar deze koek heeft verder nog niks met Kerst te maken, dit eten we het hele jaar door.

Peperkoekenhuisjes maken

En toch zien we het steeds vaker in de winkels, kant-en-klare bakpakketten om je eigen peperkoekhuisjes te bakken. Bruine huisjes versierd met witte glazuurrandjes die sneeuw moeten weergeven. Of mannetjesfiguren met witte strepen of stippen, de gingerbreadmannetjes.

En steeds vaker komen er weer nieuwe bakrecepten op de markt om nog meer leuke creatieve baksels te maken in de meest uitlopende figuurtjes, denk aan sterren, kerstboompjes, rendieren, kerstklokjes en natuurlijk allerlei huisjes. Je zou er een heel dorp van kunnen bouwen.

Lijkt het je leuk om met de kids een dag flink in de weer te zijn in de keuken? Dan heb ik hier een aantal leuke baksuggesties voor jullie. Maak je mooiste peperkoekcreatie en leef je lekker uit met elkaar.

Bedenk ook vooraf wat je bedoeling is van de koekjes. Ga je er extra veel van maken zodat je ze ook kunt uitdelen aan vrienden of familie? Zorg dan voor extra veel ingrediënten zodat je niks te kort komt. Een goede voorbereiding is echt al het halve werk!

Peperkoekenhuisje zelf maken

https://nl.pinterest.com/pin/535506211952093388/

Je kunt ook heel makkelijk zelf een peperkoekenhuisje maken met beulp van ontbijtkoek en speculaas. Deze kun je vervolgens versieren.

Een Hans & Grietje huisje

Dit zijn natuurlijk by far de mooiste huisjes. Lekkere snoephuisjes versierd door kinderen met alle mogelijke snoepjes. Maak er een lekker bakfeestje van met elkaar.

Warme chocolademelk met een koekje

Dit staat toch super leuk op de rand van je beker. Je warme chocomelk krijgt nu echt een kersttintje met dit peperkoekhuisje om de rand. Bijna zonde om op te eten natuurlijk.

Hier vind je een makkelijke beschrijving om die kleine 3D-huisjes te bakken en te plakken. Versier ze naar hartenlust en zorg ervoor dat de deuropening straks precies om je beker past anders breekt het stuk en dat zou jammer zijn.

Het peperkoekhuisje

Natuurlijk mag deze vrolijke ontbijtkoekhuisjes niet ontbreken in deze lijst. De meest makkelijke te maken huisjes voor kleine knuistjes. Hier heb je geen hete oven voor nodig of lastige bouwwerken die aan elkaar vastgelijmd moeten worden. En zo kunnen deze kerstkoekjes al door heel jonge koks gemaakt worden.

Peperkoekenmannetjes

Deze mannetjes zijn vrij simpel te maken. Met de juiste uitsteekvorm, onder andere te koop bij Dille & Kamille, kun je een flinke ris dezelfde mannetjes bakken. Na het bakken even goed af laten koelen en dan komt het leukste werkje, versieren. Kleed de mannetjes aan met gekleurde decoreerstiften van bijvoorbeeld Dr. Oetker, teken er gezichtjes op, geef ze een broekje, een truitje, een strikje en laat het weer hard worden. Daarna zijn de koekjes helemaal klaar om geserveerd te worden.

Groot, groter, grootst

Waarom een peperkoekhuisje, als je ook een kasteel kunt maken? Leef je hier lekker eindeloos op uit, maak je eigen koekkasteel en fantaseer er lekker mee op los.

Een kerstdorpje

Een kerstdorpje, ook dit kun je bij elkaar maken van allerlei koekhuisjes bij elkaar. Maak er een leuk straatje of pleintje van en verzin er van alles bij, mensen, bankjes, boompjes. Een leuke manier om een koffietafel mee aan te kleden.

Heel Holland bakt peperkoekhuisjes

En natuurlijk mag er in het bakprogramma Heel Holland Bakt bij het thema Kerst de koekhuisjes niet ontbreken. Hier zien we een echte Menno-creatie en hij deelt zijn recept graag met iedereen. Gelukkig maar want zo’n kerkje tover je niet zomaar uit je oven.

Een kleurrijk huisje

Oké je hebt je huisje staan, tot nu toe alles goed en het staat stevig vast. Dan nu de versiering. Geef je het huisje enkel een wit sneeuwlaagje? Of ga je uitblinken met meerdere kleuren? Wie alle tijd en zin van de wereld heeft kiest natuurlijk voor dit laatste. En ook al is de beschrijving op deze site in het Engels, ik weet bijna zeker dat je hier best uit komt. Met de duidelijke foto’s en extra goed ingezoomde close ups is duidelijk te zien hoe je deze mooie details kunt aanbrengen.

Oh peperkoekboom

Maak met je peperkoek een mooie grote kerstboom. Hoe dit stap voor stap gedaan moet worden kun je hier op deze site zien. Deze boom wordt opgebouwd uit verschillende stervormige koekjesuitstekers. Van groot naar klein stapel je de koeksterren op en daarna decoreer je de boom zoals je maar wilt.

Een huisje van bestaande crackers

In sommige supermarkten zijn kant-en-klare gemberkoeken of crackers te koop. Dit scheelt je weer een hoop baktijd en voorbereiding. Hier kun je een prima basis hebben om je huisjes mee op te bouwen.

Kerststal

Natuurlijk hoort er ook een kerststal bij de kerst. Dus ook hier kun je je prima bij uitleven. Maak een mooie stal en maak het compleet met Jozef, Maria, baby Jezus, de engel, de 3 Wijzen, de schapen en andere dieren die op bezoek komen. Maak tijdens dit bakproces meteen gebruik van de gelegenheid om je kinderen het Kerstverhaal te vertellen.

Om op te hangen

Peperkoekhuisjes of -mannetjes zijn ook leuk om in de boom te hangen. En als je deze decoratie ook graag nog een jaar later zou willen ophangen is het raadzaam om nepkoekjes te maken. Ben je bijvoorbeeld handig met (haak)naald en draad of ken je iemand die goed kan halen (of breien) dan kun je met behulp van de juiste patroonbeschrijvingen je eigen verzameling peperkoekfiguurtjes bij elkaar krijgen. Ook leuk om als klein hangertje om een cadeautje te knopen.

Om weg te geven

Mocht je nu iemand nog een leuk kerstcadeautje willen geven, kun je het ook mooi inpakken in een peperkoekhuisje. Heel makkelijk te maken met bruin papieren tasjes. Kijk hoe je dit stap voor stap maakt op deze site. Ook leuk om dan je eigen gingerbreadkoekjes in te doen, of een potje met alle ingrediënten om zelf zo’n koek te bakken. Doe er dan ook een briefje bij met bakinstructies, dat werkt het fijnste in de keuken.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)