Skip to Content

Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten

Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten

Vorig jaar was onze zoon net een maand oud tijdens Kerstmis. Zo heel veel knutsels kun je dan niet maken met ze. Wat we wel hebben gedaan is een poging om een kerstbal te maken met een handafdruk. Dat is toch wel erg leuk voor later. Het jaar ervoor hebben we er ook één van onze dochter gemaakt.

Als zes maanden oude baby was het toch wel iets makkelijker om met een open handje een afdruk te maken. Dit jaar hebben we een kerstboom gemaakt met handafdrukken. 

DIY: Kerstballen

Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten - Mamaliefde

Hiervoor heb je natuurlijk verf nodig. Zelf heb ik heel traditioneel roze en blauwe verf gebruikt die ik bij de Action koop. Een schoteltje en kwast. (Plastic) kerstballen van de Zeeman. Een schortje en luierdoekjes om er voor te zorgen dat je kindje schoon blijft.

Met de kwast verf je de handjes van de kinderen. Met deze handjes maak je vervolgens een afdruk op de kerstbal. Eventueel kun je er met een fineliner nog een datum of jaartal bij schrijven. Voor extra glamour strooi je wat glitters over de verf voordat deze droog is.

Een doorzichtige kerstbal met een foto erin en eventueel wat sneeuw is natuurlijk ook altijd erg leuk in de boom.

DIY: Kerstboom met handafdrukken op canvas

Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten - Mamaliefde

Voor deze knutsel heb je vrijwel dezelfde materialen nodig. In plaats van kerstballen gebruik ik nu een canvasbord van de Action (ze verkopen een platte canvas per drie in twee verschillende formaten) en de kleuren groen, rood en blauw.

De handjes van de kinderen maak ik groen. Vervolgens help ik met het positioneren op het canvas zodat er een soort kerstboomidee ontstaat. Het onderste handje kun je eventueel met bruin doen.

De handjes maak ik schoon met de luierdoekjes en leg dan op een schoteltje rode en blauwe verf. Dan kunnen ze zelf met de vingers (of oudere kinderen met een wattenstaafje) kerstballen maken voor in de boom.

Als alternatief kun je de voetjes bruin verven en er twee rendieren van maken.

DIY: Zoudeeg handafdruk ornamenten voor in de boom

Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten - Mamaliefde
Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten - Mamaliefde

Deze handafdrukken zijn niet alleen leuk voor in de boom, maar ook voor in de babykamer. Voor het zoutdeeg heb je nodig zout, bloem en water.

Ik gebruik een senseokopje die ik voor de helft vul met zout en de andere helft met bloem. Dit doe ik in een grotere kom en voeg er telkens iets water aan toe (circa kwart kopje in totaal). Met een vork roer ik het door elkaar totdat er een goed kneedbaar mengsel ontstaat.

Als je er teveel water bij doet wordt het te vloeibaar en verdwijnt de handafdruk. Je kan het dan eerst laten drogen, of wat meer zout en bloem aan toevoegen. Vervolgens kneed je er een bal van die je voorzichtig met de palm van je hand platmaakt tot een rond plakkaat. Daar kun je dan een handafdruk in maken met je kind.

Vergeet niet er een kort stukje van een rietje in te steken zodat je een gaatje krijgt zodat je het na afloop kan ophangen.

In de tussentijd verwarm je de oven voor tot 100 graden en laat je de ornamenten twee à drie uur drogen in de warme lucht (hoeft niet gebakken te worden). Daarna kun je het verven of zo naturel houden en eventueel nog lakken.

In plaats van er direct een hanger van te maken kun je je kind er eerst ook even mee laten kleien.

Lees ook: Recept zoutdeeg maken

DIY; Kerstkrans met handafdrukken

Eerste Kerstmis baby; kerstknutselen, kerstbal maken en activiteiten - Mamaliefde

Tot slot deze kerstkrans gemaakt met handafdrukken. Veel meer dan het neerleggen van het handje zodat je het kan overtrekken hoeft je kind niet te doen. Ik heb vervolgens twee A4-tjes een aantal keer dubbel gevouwen zodat ik meer dan 16 handjes kreeg. Deze heb ik als een krans aan elkaar geplakt.

Op rood papier een strik getekend, met zwarte stift nog wat randjes aangezet en uitgeknipt. Lintje eraan en klaar.

Dit soort knutsels zijn natuurlijk ook heel leuk om cadeau te geven. Zo hebben beide oma’s een kerstkrans gekregen waarin ik de persoonlijke handafdrukken heb verwerkt. Meer inspiratie vind je op het Kerstmis pinterestbord.

Hebben jullie een herinnering aan de eerste kerst van je baby?

Linda van Aken
  1. Daantje says:

    Hier ook alleen foto’s…. O ja, en we hebben zijn kleertjes ook nog die hij aan had met de kerst :)

    Je brengt me wel op een leuk idee voor een cadeautje voor mijn vader voor de kerst. Ik denk dat ik ook iets met een hand-afdruk van Tobias ga doen :) Thanks! :D

Comments are closed.