Skip to Content

Kerstdiner op school; wat doen de ouders?

Kerstdiner op school; wat doen de ouders?

Vanavond en morgenavond is het weer zover; vrijwel alle scholen hebben dan een kerstdiner met kinderen op school (of anders een kerstontbijt). De kinderen mogen dan in hun mooiste kleren naar school, zingen wat kerstliedjes en vallen vervolgens in de klas aan op het kerstdiner.

De ene ouder houdt het makkelijk en gaat voor een pak drinken of een gesneden stokbrood. De ander is een dag bezig om boodschappen te doen en staat vervolgens een dag in de keuken om van alles te bakken. Ieder zijn ding en gelukkig heb je beide soort ouders nodig. Leuk natuurlijk zo’n kerstdiner; maar wat doe je dan als ouders?

Ik las en hoorde verhalen van enorme drankfeestjes op het schoolplein terwijl de kinderen binnen aan het kerstdiner zitten en scholen dit wel willen verbieden, maar dat ouders vervolgens zelf drank meenemen en er helemaal geen controle op is. Ik was nieuwsgierig naar hoe het er bij andere moeders aan toe gaat.

Kerstdiner voor ouders

Op de school van onze kinderen is het de gewoonte dat op donderdagavond om 17.30u eerst alle kinderen en ouders kerstliedjes gaan zingen in het speellokaal.

Daarna gaan de kinderen naar hun eigen klas waar al het lekkers staat en blijven de ouders die dat willen in het speellokaal. Er wordt dan wel van je verwacht dat je ook een gerecht meeneemt voor een buffet zodat je zelf ook wat kan eten.

Vorig jaar was ik alleen, bleef manlief bij onze zoon thuis. Dit was wel onze eigen keuze, want er waren wel ouders die jongere broertjes en zusjes meenamen. Dit jaar zitten ze allebei op school, dus gaan we samen.

Lampionoptocht en drankje op schoolplein

Op de school van de kinderen van Lisette vieren ze kerstavond op woensdag. Dat was vroeger altijd met een kerkdienst om 19.00u, daar gingen ze met het hele gezin heen en regelden een oppas voor de kinderen die nog niet op school zaten.

Dit jaar is er voor het eerst een winterwandeling met lampionnen waarna de ouders een drankje doen op het schoolplein. “Ik hoop bij God dat daar alcohol wordt geschonken?” Wel fijn om dan weer op te warmen na zo’n wandeling.

Museum tentoonstelling op school met drankje

Na school gaan de kinderen van Linda naar huis en om half 6 worden we terug verwacht. Er is geen kerstdiner maar een tentoonstelling van alle workshops en de resultaten daarvan van afgelopen weken die de kinderen gedaan hebben.

Een soort museumroute. Om half 7 gaan de kinderen naar hun klas voor afsluiting van het jaar met de klas.  De ouders kunnen dan in de aula koffie drinken. Om kwart over 7 sluiten we allemaal gezamenlijk af in de aula met liedjes. 

Tijdens de avond zijn er wel kleine hapjes maar die verzorgt school zelf. Voor ouders zonder alcohol trouwens. En man gaat mee. Andere kids hebben we niet.

Kerstdiner voor kinderen; drankje op schoolplein voor ouders

De kinderen van Fleur worden om 17.45u op school verwacht, waar om 18.00u alle kinderen in hun eigen klas, onder begeleiding van meester/juf en klassenouders, beginnen aan het kerstdiner.

De overige ouders blijven ondertussen op het schoolplein wachten, waar er warme chocolademelk en Glühwein te koop is. Voorheen waren er ook broodjes worst en dergelijke, maar nu heeft elke klas iets voor de ouders gemaakt, omdat er altijd toch nog veel eten werd weggegooid. Om 19.30u kunnen alle kinderen weer worden opgehaald uit hun klas.

Lampionnenoptocht & Hollandse maaltijd

Merel brengt haar dochters weg naar school, dan lopen alle groepen een lampionnentocht voor het eten (groep 8 begeleidt de kleuters). “Daar kijken we altijd naar.

Vervolgens race ik naar huis, zodat ik snel kan eten en dan komt mijn moeder oppassen zodat ik June kan ophalen. Je kan op school eten maar dat is oer-Hollands (snert, hutspot) en dat vind ik écht niet lekker. Dus ik sla traditiegetrouw de maaltijd over ?”

Zingen op schoolplein

Mar moet haar dochters om half 6 brengen. Vanaf 18.30u zijn ze weer welkom op het schoolplein om de kindjes op te halen en tot 19.00u zingen ze dan een aantal liedjes.

Wat doen jullie tijdens het kerstdiner op school?

Linda van Aken