Skip to Content

Kerstboom met kinderen en katten; tips voor kindvriendelijke decoratie en kat afleren

Kerstboom met kinderen en katten; tips voor kindvriendelijke decoratie en kat afleren

Over het algemeen een niet voor de hand liggende situatie. Waarom eigenlijk niet? Hier staat al jaren een kerstboom in huis, eerst in combinatie met een kat en nu ook met twee kinderen in huis. I

n eerste instantie hadden we een kunstkerstboom. Manlief vond dat echter niets, en na de grote opruimactie tijdens de verhuizing heeft hij een jaar op zolder gelegen tot hij echt het huis uitging.

Kindvriendelijke kerstboom

Er zijn verschillende kerstbomen. Let bij de aanschaf op welke soort boom je koopt. Je hebt namelijk kerstbomen die nauwelijks uitvallen, ook niet na een aantal weken.

Alleen al om die reden halen we al een aantal jaar trouw onze kerstboom bij de Ikea. Wil je toch geen risico lopen; kan je op zoek gaan naar een kunstkerstboom. Eentje die net echt lijkt, en zelfs geurt of een sneeuwwitte kerstboom die je vol hangt met kleur.

Geen glazen ballen

De eerste en meest voor de hand liggende oplossing. Mocht je kind of kat op een onverwacht moment toch een aanval doen op de boom, zorg dan dat er geen glazen ballen in hangen.

Vind je plastic ballen niet mooi? Geen probleem er zijn genoeg alternatieven; wat denk je van gehaakte ballen, ballen die je zelf maakt van papier of strijkkralen, houten ornamenten of een boom die je volhangt met foto’s. Onze boom hangt dit jaar vol met neppeperkoekenhangers.

Buiten bereik

Het handigste is het als de kerstboom buiten het bereik van de kinderen blijft. Er zijn speciale hekken die je daarvoor kunt gebruiken. Vaak neemt dat wel aardig wat ruimte in. Als je baby niet meer volledig in de box ligt kun je de box gebruiken als bijzettafel voor de kerstboom. Bij de Ikea verkopen ze niet al te grote kerstbomen.

Bij ons staat de kerstboom ook iets hoger. Verder hebben we de kerstboom in de hoek van de kamer geplaatst in plaats van het midden. Zo is het makkelijk af te bakenen met een speelkist die normaal op de plek staat. Op de kist staat de Little People kerststal om mee te spelen. Dit fungeert als bliksemafleider.

Kat afleren in de kerstboom te klimmen

Heb je een kat die de kerstboom wel heel interessant vindt? Naast preventief voorkomen dat er echte ongelukken gebeuren zijn er ook manieren om de kat het af te leren.

  • Als je de kerstboom neerzet, laat hem dan eerst twee dagen ‘kaal’ staan zodat ze niet verleidt worden. Of dat ze het een paar keer proberen maar al snel de lol er af is.
  • Zorg er ook voor dat hij goed verankerd is zodat hij niet makkelijk kan omvallen. Het kan ook handig zijn om hem met een touwtje aan het plafond te verzekeren.
  • Het beste kun je de boom ook niet in een zandbak plaatsen, deze kunnen ze dan als kattenbak gaan gebruiken, maar bijvoorbeeld in een standaard.
  • Houd bijvoorbeeld een plantenspuit bij de hand, zodra de kat in de buurt komt van de kerstboom spuit je hem nat zodat er een Pavlov-reactie optreedt en de kerstboom geassocieerd gaat worden met nattigheid. Let hierbij wel op met lampjes, en de combinatie van water en elektriciteit.
  • Ook helpt het om onderin geen ballen te hangen zodat je kat die er ook niet uit kan meppen als soort van bezigheidstherapie zodat jij ze er weer in kan hangen.
  • Er zijn ook speciale ringen die je om de stam kan plaatsen met kunststof of metalen pinnen die de kat verhinderen om in de boom te klimmen.
  • Er zijn ook mensen die speciaal een kunstkerstboom neerzetten zodat hij niet ruikt en dus ook minder interessant is voor de kat.
  • Met een echte kerstboom kan het ook helpen om te kiezen voor een boom met scherpe naalden zodat hij die al snel met rust laat.
  • In extreme noodgevallen kan je kiezen voor een geurspray (hier) die katten afschrikt. Dit is wel echt een uiterste redmiddel.

Wat doen jullie om je kerstboom kindvriendelijk te maken?

Floortje