Skip to Content

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in het christelijk geloof is die van de geboorte van Jezus, die met Kerst gevierd wordt. In december wordt daarom op veel christelijke scholen, in kerken en gezinnen en op christelijke jeugdverenigingen aandacht besteed aan advent. Deze oude christelijke traditie begint 4 zondagen voor Kerst.

Advent is de voorbode van Kerst. Ben je op zoek naar meer informatie over advent? Of wil je knutselideeën en tips om dit te vieren opdoen? In dit artikel kun je van alles lezen over advent en hoe je samen met je kind hier aandacht aan kunt besteden.

Betekenis van advent

Het vieren van advent is een heel oud christelijk gebruik. Men neemt aan dat het in de 4e eeuw na Christus vanuit de Oosterse kerk later naar het Franse Gallië overgegaan is. Afgeleid van het Latijnse woord ‘Adventus’ wat letterlijk komst betekent, wordt er met advent twee dingen gevierd:

  • De geboorte van Jezus, die als zoon van God als mens naar de aarde gekomen is.
  • De wederkomst van Jezus. Christenen en katholieken geloven dat Jezus op een dag op de wolken terug op aarde zal komen.

De Advent vangt aan op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december, en eindigt als op 24 december bij het avondgebed de Kersttijd begint.

De Advent telt altijd vier zondagen, terwijl het totaal aantal weekdagen kan variëren van 22 tot 27. De Advent is tegenwoordig vooral een periode van inkeer en gebed terwijl je je voorbereidt op de komst van het kerstkindje.

Verhalen uit de bijbel

Natuurlijk ontbreekt de bijbel ook niet in deze periode. Voor iedere week, of iedere dag, zijn er bijbelverhalen die je kan voorlezen aan de kinderen.

Eerste zondag van de Advent

Vandaag staat Maria centraal, zij ontving de boodschap van de engel Gabriël die aangaf dat ze zwanger was en ze de moeder van God zou worden. En dat terwijl ze nog niet getrouwd en maagd was, daarom ook dat er sprake is van de onbevlekte ontvangenis.

Jozef is de partner van Maria, die overweegt haar te verlaten omdat ze zwanger is en mensen daar schande over zullen spreken. Dan krijgt Jozef een droom en vertelt een engel hem dat het een bijzonder kind is, de zoon van God.

Jozef gelooft de engel en besluit toch bij Maria te blijven en voor haar te zorgen. Je vindt dit terug in de bijbel bij Lucas 1:26-56 en Mattheüs 1:18-25.

Dat verhaal vind je hier.

Tweede zondag van de advent

Niet alleen Maria is zwanger, maar ook haar nicht Elisabeth. Zij en haar man Zacharias zijn al wat ouder als ze bezoek krijgen van een engel die vertelt dat ze een kind zullen krijgen.

Ze is al een paar maanden zwanger als ze hoort dat Maria ook zwanger is. Maria blijft dan bij haar tot ze bevalt van Johannes de Doper. Lucas 1:39-45.

Derde zondag van de advent

De keizer kondigt een volkstelling aan, waarbij iedereen terug moet naar het land waar ze vandaan komen. Samen gaan ze op weg naar Bethlehem. Lucas 2:1-7

Vierde zondag van de advent

Maria en Jozef komen aan in Bethlehem en gaan op zoek naar een plek om te overnachten. Echter zijn alle herbergen vol en is er nergens een plek te vinden.

Uiteindelijk vinden ze een plekje in een stal, en daar in een kribbe wordt het kindje Jezus geboren. De herders krijgen bezoek van een groep engelen en zien een heldere ster die hen naar de stal leidt. Lucas 2:1-20

Daarnaast worden er ieder jaar diverse adventsprojecten bedacht en ontwikkeld die een eigen thema hebben. Als je online zoekt kun je bij verschillende religieuze uitgeverijen deze projecten vinden.

Kaarsjes aansteken adventskrans

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Tijdens de Advent wordt licht in de duisternis verwacht. Terwijl het in de buitenwereld steeds donkerder wordt, leven gelovigen toe naar de komst van Jezus Christus, het ” Licht der wereld”.

Daarom wordt er op de vier zondagen voor het eerste Kerstdag is, begonnen op scholen en kerken met het aansteken van een kaarsje. Dit laat symbolisch zien hoe gelovigen toeleven naar de geboorte van Jezus en dus de komst van het licht.

Vaak zie je na vier kaarsjes één grote kaars. Deze grote kaars wordt met Kerst aangestoken, het teken dat Jezus op aarde gekomen is.

Advent vieren met kinderen

Het helpt kinderen om over dit onderwerp niet alleen te praten, maar ook te kijken en zelf iets te maken. Zo wordt het abstracte steeds meer concreet voor ze. Zo kun je een kerststal met ze knutselen en dit gebruiken als je het Bijbelverhaal van de geboorte van Jezus in de stal voorleest.

De ezel kun je van tevoren al gebruiken als Jozef en Maria (de laatste op de ezel) op weg gaan naar Bethlehem.

Hieronder kun je diverse knutselactiviteiten rond advent vinden:

Groeilied

Zo is er een groeilied, wat in de methode zit wat op de kindernevendienst in de kerk gezongen wordt als ook na het bijbelverhaal op school. Dit lied gaat over de geboorte en komst van Jezus en elke week komt er een extra couplet bij. Zo groei je als klas of kerkelijke gemeente naar de geboortedag van Jezus toe. Dit lied vind je hier.

Vertelkaarten

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Een hippe adventskalender met kaarten voor jonge kinderen: de adventsslinger. Speciaal ontwikkeld om met peuters en kleuters toe te leven naar kerst. Hang samen met je kind elke dag een kaartje op en beleef iedere dag een stukje van het kerstverhaal.

Pak het grootse geschenk uit

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

In dit schitterend geïllustreerde boek maken we kennis met het voorgeslacht van Jezus door de Boom van Jesse. Al die mannen en vrouwen, al die verhalen, ze maken dat we weer helemaal op een nieuwe manier Jezus zelf leren kennen.

Gods grote plan, van het Paradijs tot de kribbe, komt tot leven. Elke dag pakken we met elkaar een geschenk uit, hangen een versiering op, en denken samen na over het liefdesverhaal van God en mensen.

Met mooi vertelde Bijbelverhalen, vragen om over na te denken, dingen om samen te doen, en prachtige (kunst)illustraties. Een echt gezinsboek voor de adventsperiode.

Playmobil kerststal

Wist je dat playmobil mooie sets in het assortiment heeft om de reis van de wijzen uit te spelen? Ook is er een set met de complete kerststal te koop. Zo kun je het verhaal uitbeelden en uitspelen.

Grote kerststal

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Speel het kerstverhaal van de geboorte van Jezus zelf na! Deze zeer uitgebreide set wordt geleverd met veel accessoires.

Drie koningen

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

De heilige drie koningen zijn van ver gekomen om het kind Jezus te zien. Ze hebben goud, wierook en mirre mee als geschenk. De verwachting is groot en ze kunnen nauwelijks wachten om de kostbare geschenken naar het kind in de kribbe te brengen.

Kerststal met verlichte ster

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Vlak voor de geboorte van Jezus, vond het heilige paar onderdak in de stal. Gezegend met geluk, bewonderen Maria en Jozef het kind Jezus, gewikkeld in de kribbe. Het flakkerend vuur houdt het kleine gezin en de dieren gezellig en warm. De ster schijnt boven de stal en kondigt de vreugde van Christus’ geboorte aan.
Glinsterende kerstverlichting: De kribbe kan in het raam geplaatst worden als een verlichte kaarsboog.

1-2-3 Kerststal

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Voor jonge kinderen met kleine handjes en die speelgoed nog vaak in hun mond stoppen is er ook een kerststal van 1-2-3 playmobil. De ster boven de wieg schijnt helder en de kleintjes kunnen het kerstverhaal naspelen. Met deze liefdevolle kerststal vliegt de tijd tot aan Kerstmis voorbij.

Lees ook: Speelgoed kerststal voor kinderen

Knutsel je eigen adventskaarsjes

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

In wc-rollen kun je een kerstvorm tekenen en eruit laten prikken of knippen. Denk aan figuren als een ster, de kroon, het kruis of een hart. Laat de wc-rollen met glitterverf mooi verven, met geel papier kun je een vlammetje plakken en in het wc-rolletje een (nep) waxinelichtje aanzetten.

Maak een adventsslinger met activiteiten

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Voor deze adventsslinger heb je naast een stevige tak en touw ook leuk inpakpapier, cadeaulabels, een stift, washi tape en gekleurd papier nodig. Maak 31 kaartjes en schrijf daar 31 activiteiten op om te doen.

Bijvoorbeeld van wc-rollen en ander kosteloos materiaal een kerststal knutselen, van zoutdeeg sterren maken, op het raam met raamstiften sterren tekenen en de wijzen op de kameel of kerstkaarten knutselen.

Je kunt het zo breed maken als je zelf wilt. Zo maak je het voor kinderen heel concreet en zijn ze ook al bezig met activiteiten rond Kerst.

Kerststal van kosteloos materiaal knutselen

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Voor deze leuke kerststal heb je brede stokjes nodig, ga met verf en een stift aan de slag en maak er zo Jozef, Maria, het kindje Jezus en eventueel een engel van. Ook leuk om eventueel in de kerstboom op te hangen of voor het raam met een mooi lint eraan.

Kerstspel

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Dit ganzenspel is omgezet in Kerstvorm. Hier vind je de uitleg over de spelregels.

Maak van loombandjes een kerstster

Loombandjes, wat een rage was dat en nog steeds vinden kinderen het leuk om hiermee aan de slag te gaan. Als je naar dit youtubefilmpje (hier) doorklikt, zie je een voorbeeld van hoe je met loombandjes een kerstster kunt maken.

Symbolen advent

Met licht en een ster worden de christelijke symbolen die bij de komst van Jezus horen onderstreept. Naast de 4 lichtjes die in speciale kandelaars of in een andere vorm op tafel worden gezet wordt er ook gebruik gemaakt van andere symbolen.

Adventskrans

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Op diverse buitendeuren zie je een adventskrans hangen. Nog steeds krijgen bijvoorbeeld schaatsers die goud, zilver of brons gewonnen hebben een krans omgehangen. Dit staat voor het kronen van iemand of het onderscheid maken tussen mensen. In de christelijke traditie wordt Jezus als de Eeuwige Koning gezien die komen zal. Een adventskrans staat voor het koningschap van Jezus, wat Hij bij Zijn wederkomst voor altijd zal zijn.

Adventsster

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Veel huishoudens hebben een adventsster ophangen. Deze zilverkleurige ster hangt vaak in de woonkamer. Omdat het in december al snel donker is en de nachten lang duren, is de ster een teken van het wijzen van de weg. In het Kerstverhaal in de Bijbel werden de wijzen door een ster naar de stal geleid waar het kindje Jezus geboren was. Daarnaast staat de adventsster ook voor hoe Jezus licht in deze donkere wereld brengt, voor alle mensen.

Adventskalender

Advent vieren; wat is betekenis en verhaal voor kinderen, kleuters en peuters - Mamaliefde

Aftellen met behulp van een adventskalender is een gebruik wat bij veel mensen bekend is, ook als je niet gelooft. Dit kan in de vorm van een huisje zijn. Het huisje bestaat bijvoorbeeld uit 4 luiken, die weer voor de 4 weken staan tot het Kerst is. Elke week gaat er één luik open.

Als de 5e zondag aangebroken is en het dus eerste Kerstdag is, mag de deur opengemaakt worden. Door de deur zie je het kindje in de kribbe liggen, Jezus. Daarnaast zijn er veel adventskalenders die beginnen op 1 december en bestaan uit 24 vakjes.

Lees ook: Adventskalender kind; 45x met speelgoed voor jongens en meisjes
Lees ook: Adventskalender maken
Lees ook: Adventskalender zelf vullen met cadeautjes en activiteiten

Film kerstverhaal

De zandtovenaar heeft een aflevering gemaakt waarin hij met zand, tekst en muziek het verhaal vertelt van de geboorte van Jezus. Onze kinderen zijn altijd geboeid aan het kijken en luisteren naar hoe het verhaal zo tot leven komt.

Een andere kijktip is het Kerstverhaal van Dick Bruna.  Dit boekje is ook te bestellen. In circa 8 minuten wordt het hele Kerstverhaal voorgelezen. Vooral voor kleine kinderen is dit heel geschikt, leuk om af te sluiten met het lied: ‘Stille nacht of: ‘Jezus is geboren’.

Ook een aanrader is dit kerstverhaal verteld met legofiguurtjes.

Mirjam de Stigter