Skip to Content

Ugly sweaters; oftewel foute kersttruien zelf maken

Ugly sweaters; oftewel foute kersttruien zelf maken

Ugly sweaters. Je houdt ervan of je vindt ze afschuwelijk. Hier bij ons thuis zijn de meningen ook verdeeld. Ik houd wel van een beetje gekkigheid. Zeker als je het met een grote club mensen af kan spreken. Zoals bijvoorbeeld op school een gekkeharendag of een kersttruiendag.

Heerlijk om met elkaar even lekker gek te kunnen doen. Er zijn steeds meer en meer winkels die hierop inspelen en de meest rare truien te koop hebben liggen.

Hoe grappig en leuk die truien vaak al wel zijn, echt helemaal over de top zijn ze net niet, het blijft redelijk beschaafd. Om nu een échte topper te maken, zul je dus zelf de handen uit de kersttruimouwen moeten steken en zelf aan de slag gaan.

Klim dus snel naar zolder en pak de doos kerstspullen er maar bij, zoek alles wat je dit jaar niet in de boom hangt, zoals lichtjes, slingers, glitters, sneeuw, en kijk mee hoe geweldig jij er dit jaar bij kan lopen met een eigengemaakte foute kersttrui. Of op Foute kersttruiendag.

Lintjesboom

Heb je nog een oud t-shirt liggen in een effen kleur? Pimp deze dan tot je eigen kerstshirt. Met een basic longsleeve eronder is het al snel comfortabel warm genoeg. Het shirt kun je bijvoorbeeld met kleine strookjes lint in een simpele kerstboom veranderen. Knip de lintjes in verschillende groottes en plak ze met textiellijm op je shirt.

De beschrijving vind je hier.

Nog een lintjesboom

Een ander voorbeeld van een simpele kerstboom is enkele groene lintjes dubbelgeklapt op te plakken in een kerstboomvorm en bovenop een rood strikje te plakken als piek. Doordat de groene lintjes niet helemaal vastgeplakt zitten geeft het een speels effect aan je shirt.

De beschrijving vind je hier.

Over de top kerstboom

Door gebruik te maken van verschillende soorten lint zoals ook zigzaglint of kantlint met rouches en franjes maak je een bonte mix van je kerstboom wat er al meteen gekker en leuker uit ziet.

De beschrijving vind je hier.

Glitterboom

Heb je nog een slinger liggen die je eigenlijk nooit meer gebruikt? Plak het dan op je shirt in de vorm van bijvoorbeeld een kerstboom en plak er dan ook meteen miniballetjes bij om het plaatje compleet te maken.

De beschrijving vind je hier.

Glitter slinger shirt

Minimalistisch maar wel heel shiny zo met allemaal glitterlijm en ballen.

De beschrijving vind je hier.

Wat een sneeuw

Hoe gek je de trui ook maakt, zoals je ziet is alles mogelijk. Neem die pot wattenschijfjes er maar bij en plak ze op je trui als een sneeuwpop. Maak met kleine knoopjes een gezichtje en klaar is je trui.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwman pak me dan

Deze sneeuwman is gemaakt van vilt. Uit een lap knip je de vormen die je nodig hebt en je plakt het met textiellijm op je trui. Lekker expres een beetje scheef natuurlijk, zo krijg je een extra speels effect.

De beschrijving vind je hier.

Verven met textielverf

Textielverf is ook een makkelijke manier om je shirt mee te versieren. Maak met je handen een mooie afdruk en teken eronder een gezichtje. Nu heb jij je eigen Rudolf op je shirt. De neus zou je ook nog van een megapompom kunnen maken.

De beschrijving vind je hier.

Kerstkrans

Kleine handjes zullen je graag mee willen helpen met dit klusje. Stempel met groene handen een krans op je shirt en geef het een mooie strik van een lapje kerststof. Versier de krans met glitters en belletjes, pailletten, miniballetjes en lintjes en je hebt je eigen kersttrui in een handomdraai.

De beschrijving vind je hier.

Knopen kunst

Ook met grote knopen kun je al een heel leuke grappige afbeelding op je shirt maken. Zoals deze sneeuwpop gemaakt van zwarte knopen en een oranje wortelneus. Geknipt uit een lap stof, maar je zou ook een wortel kunnen haken misschien.

De beschrijving vind je hier.

Adventskalender trui

Een trui met 24 vakjes; voor iedere dag 1.

De beschrijving vind je hier.

Hoor de belletjes rinkelen

Met deze trui val je al op, zonder dat iemand je ziet. De belletjes zullen bij elke stap verklappen dat je eraan komt. Lekker vrolijk bewegen dus en een extra rondje lopen.

De beschrijving vind je hier.

Rudolf met de grote rode neus

In een handomdraai heb je op heel eenvoudige wijze deze leukerd aan. Een paar grote ogen een mega pompom als neus en wat ribband als gewei. Meer heb je niet nodig.

De beschrijving vind je hier.

3D kerstboom

Voor nog meer tips en inspiratie kun je ook even op deze hobbyblog rondneuzen om te zien hoe je een eigen te gekke kersttrui kunt maken. Als je deze tips hebt gelezen kan het bijna niet meer mis gaan.

De beschrijving vind je hier.

Lichtjessnoer voor rompertje

Zelfs voor baby’s zijn er mogelijkheden om te maken; zoals dit rompertje met kerstlampje.

De beschrijving vind je hier.

Ugly Christmas Short

Geen trui; maar ook een leuk idee is dit schort. Lekker de kinderen zelf laten versieren en dan eenvoudig omhangen.

De beschrijving vind je hier.

Over the top

En wil je helemaal uitpakken met lichtjes, slingers en alles er op en er aan dan is dit natuurlijk het perfecte voorbeeld.

De beschrijving vind je hier.

Of deze met lichtjes.

De beschrijving vind je hier.

Vilten puzzel

Online vind je tal van leuke voorbeelden om te gebruiken voor je kersttrui. Maak een kerstbeer, een sneeuwpop of een kerstman met deze duidelijke voorbeelden. Je kiest je plaatje, print het uit, knip de losse figuren uit en neemt ze over op een lap stof, bijvoorbeeld een stuk katoen, een lap vilt of een stuk fleece. Kies bijvoorbeeld voor allerlei verschillende stoffen voor een speels effect. Naai of plak de vormen tot een figuur op je trui en klaar ben je.

Deze afbeeldingen vind je hier.

Ik hoop je hiermee wat op weg te hebben geholpen en wens je alvast een heel fijne kerstdagen toe, liefs Isabell

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)