Skip to Content

De 10 leukste boeken voor Kerstmis

De 10 leukste boeken voor Kerstmis

Natuurlijk kun je de kerstdagen voor de buis gaan hangen, lekker makkelijk de dagen doorkomen. De ene kerstfilm na de ander. Of leuke uitstapjes maken en de hele dag er op uit zijn. Tijd gezellig thuis doorbrengen met de kinderen is ook echt heel leuk.

Nu hebben wij echte boekenwurmen, dat gen hebben ze in ieder geval van ons overgenomen. Boekjes zijn ook het favoriete speelgoed van zoonlief. Daar kun je er dus nooit genoeg van hebben. Speciaal voor de Kerst zet ik een aantal leuke kerstboeken voor jonge kinderen op een rijtje.

Het Grote Decemberboek

De 10 leukste boeken voor Kerstmis - Mamaliefde

Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar, met dit vrolijke voorleesboek kun je de hele maand december uit de voeten! Met verhalen, liedjes, knutsels en recepten voor de feestmaand.

Pedro, het kleinste Pietje, droomt ervan dat hij met de stoomboot mee mag naar het verre land.

Maar eerst moet hij nog veel leren: pepernoten bakken zonder ze aan te laten branden, cadeautjes inpakken zonder het papier te scheuren, het paard van Sint borstelen zonder tegen zijn warme lijf aan in slaap te vallen… Pedro doet erg zijn best en mag mee.

Alles gaat goed, tot hij op Pakjesavond bij Maarten en zijn broertjes en zusjes door de schoorsteen valt… Als Maarten de stoomboot heeft uitgezwaaid, wordt het koud met veel sneeuw- en ijspret.

Op school oefenen ze het kerstspel en Maartens babyzusje mag het Kerstkindje zijn. En het feest is nog steeds niet voorbij, want dan komt oudejaarsavond!

Een gouden Kerst met Donald Duck en zijn vrienden

De 10 leukste boeken voor Kerstmis - Mamaliefde

Manlief is opgegroeid met de gouden boekjes en is daar groot fan van. Van Uitgeverij Rubinstein kregen wij deze bijzondere editie voor de kerstdagen. Na het uitpakken moest dat natuurlijk meteen voorgelezen worden en ook zoonlief is nu fan.

Met name de tekeningen zijn erg beeldend zodat ze er zelf doorheen kunnen bladeren. In het boek staan drie verhalen die ook makkelijk voorgelezen kunnen worden. Waaronder het verhaal naar A Christmas Carol van Charles Dickens. Een prentenboek dat echt een aanwinst is voor in je kast.

Anna en de Kerstboom

Anna en de Kerstboom - Mamaliefde

Deze serie over Anna is altijd heel populair bij onze kinderen, misschien omdat de hoofdpersoon een deel van de naam van onze dochter heeft? En de kinderen er zichzelf in herkennen. Ze hebben namelijk meerdere boekjes voor de diverse feestdagen.

Het boekje over Pasen hebben we hier in huis. Deze hebben we van de bibliotheek geleend en werd ook zeer gewaardeerd. In dit boek mag Anna helpen met het versieren van de kerstboom, maar ja die kerstsokjes, daar kun je ook heel leuke andere dingen mee doen.

Kerstmis met Fien en Milo

Kerstmis met Fien en Milo - Mamaliefde

Deze serie lezen ze graag voor op de peuterspeelzaal en heb ik daar ook even doorgebladerd. Fien en Milo willen ook graag een kerstboom neerzetten voor de Kerst. Ze hebben warme kleren aan, want het sneeuwt. In de tuin maken ze een sneeuwpop.

Binnen versieren ze de kerstboom. Fien en Milo kiezen kerstballen, slingers en een piek voor bovenin de boom.

Maar als de kerstboom klaar is, is Milo plots verdwenen… Een gezellig kerstverhaal over spelen in de sneeuw en een kerstboom versieren. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de wereld rondom het kind als thema.

Hoeveel nachtjes tot Kerstmis?

Hoeveel nachtjes tot kerstmis - Mamaliefde

Vorig jaar kregen we het eerste boek over Papa Brom en beertje Pip in huis dat gaat over verjaardagen en dat was een groot succes.

Dit jaar kregen we van Uitgeverij De Vier Windstreken “Hoeveel nachtjes tot Kerstmis”. De verwachtingen waren hoog gespannen maar ook dit boek maakt dat waar. Een heerlijk prentenboek om aan je kind voor te lezen.

Net als elk beertje kan Kleine Pip niet wachten tot het Kerstmis is! Hoe legt Papa Brom uit dat hij eerst nog een paar nachtjes moet slapen? Gelukkig moeten ze nog van alles voorbereiden: een boom versieren, kaarten schrijven en rondbrengen, cadeautjes inpakken…

Vrolijk Kerstfeest muis

Vrolijk Kerstfeest muis - Mamaliefde

Sinds kort is er dit nieuwe kerstboekje rondom het bekende figuurtje Muis. Dit vierkante kartonnen prentenboekje is ook geschikt voor jonge kinderen. Muis viert het Kerstfeest met een mooie boom en een cadeautje voor al haar vriendjes.

Het laatste pakje is voor Muis. Daarna zingen de vrienden samen een kerstliedje en gaan ze allemaal lekker eten aan een grote tafel.

Hoewel het gaat om de cadeaus en het eten, straalt het boekje warmte uit waarmee toch de kerstgedachte wordt ondersteund. De kaft is gedecoreerd met glitters.

Kerstfeest met Kikker

Kerstfeest met Kikker - Mamaliefde

De figuren van Max Velthuijs waaronder Kikker en zijn vriendjes zijn ook zeer bekend in Nederland. Morgen is het Kerstmis en het sneeuwt. Voor Kikker is het feest!

Hij maakt een sneeuwpop, gaat sleeën met Eend en haalt een kerstboom uit het bos. En voor het kerstfeest nodigt hij al zijn vrienden uit. En wat is er mooier dan Kerst vieren met al je vriendjes? Kerstfeest met Kikker is een prachtig boekje met sfeervolle winterprenten.

Rupsje Nooitgenoeg Kerstmis 123

Rupsje Nooitgenoeg Kerstmis 123 - Mamaliefde

De kersttijd is een uitstekende periode om te leren tellen: zoveel kerstbomen, zoveel sneeuwmannen, zoveel sterren…

Rupsje Nooitgenoeg helpt mee met tellen – en van hem is er natuurlijk maar één. Voor de oplettende kindjes is hij op elke pagina te vinden!

Kas viert Kerstmis

Kas viert kerstfeest - Mamaliefde

Een warm en herkenbaar prentenboek van Pauline Oud dat vertelt over de verschillende kersttradities. Kas en papa hebben hun laarzen en dikke handschoenen aan. Ze lopen voorzichtig door de sneeuw. Af en toe glijden ze een beetje uit.

Hé, waarom dragen ze een boom? Kas weet wel waarom: het is bijna Kerstmis! Daarom versiert hij samen met mama en papa de boom met lichtjes en schitterende sterren.

Daarom liggen er zoveel cadeautjes onder de kerstboom. En daarom komen oma en opa in hun mooiste feestkleren op bezoek. Kas en Flap houden van Kerstmis!

Dikkie Dik viert Kerstmis

Dikkie Dik viert Kerstmis - Mamaliefde

Wie is er niet opgegroeid met Dikkie Dik, een rode kater getekend door Jet Boeke en al 30 jaar voorgelezen in Sesamstraat? Hier in huis een echte held en daarom hebben we veel boeken over deze kater. Dikkie Dik viert ook het Kerstfeest.

De opbouw van dit vierkante prentenboek en de uitvoering zijn als vertrouwd: een bundeling van vier verhalen, uitgevoerd in grote, omkaderde, kleurrijke prenten met daaronder meestal drie regels tekst, die samen de humoristische verhalen vertellen.

Zo haalt Dikkie Dik samen met Poes Muis de koekjes uit de boom (waarbij de twee deugnieten verstrikt raken in het snoer met lampjes), pakt hij alle cadeautjes uit, wil hij de sneeuwman zijn prachtige ster ontfutselen en krijgt hij een heuse kattenkerstboom vol knabbeldingen.

Op het voorblad zijn kerstversieringen, een slinger en de naam Dikkie Dik versierd met opgeplakte glittertjes.

Woezel & Pip; aftellen tot kerst

De 10 leukste boeken voor Kerstmis - Mamaliefde

Vier splinternieuwe kerstverhalen inclusief adventkalender en kartonnen figuurtjes voor in de kerstboom. Het is bijna Kerstmis en dat betekent groot feest in de Tovertuin.

Woezel en Pip versieren de boom met hun vriendjes en ze eten lekkere kerststol. Het kerstfeest dreigt een paar keer verstoord te worden als alle kerstversiering verdwijnt, de Wijze Varen ziek wordt en een sneeuwstorm de Tovertuin ondersneeuwt, maar Woezel en Pip bedenken samen met hun vriendjes overal een oplossing voor.

Kerst in de Tovertuin is Superkerst! Met een echte adventkalender op het omslag, inclusief kartonnen figuurtjes voor in de kerstboom. Vier Kerstmis met Woezel & Pip! inclusief knutselvel met kartonnen figuurtjes voor in de kerstboom en recepten.

Lees ook: De leukste aftelkalenders voor kinderen met speelgoed

Ties en Trijntje in december

De 10 leukste boeken voor Kerstmis - Mamaliefde

Ties en Trijntje krijgen een adventskalender. Elke dag mag er een luikje open en ontdekken ze een nieuw plaatje. Ook dit boek heeft een nieuw verhaal voor elke dag.

Op 3 december sluipt Ties ‘s nachts zijn bed uit om te kijken of Piet al een pakje in zijn schoen heeft gestopt. Op 11 december gaan de kinderen samen met opa een heel grote kerstboom kopen.

En op 24 december is het eindelijk Kerstmis, met een vrolijk kerstdiner voor de hele familie. En daartussenin… beleven Ties en Trijntje heel wat decemberavonturen! Een warm en geestig voorleesboek voor de feestdagen, vol herkenbare situaties voor kinderen én hun voorlezende ouders!

Kerstmis van Dick Bruna

Kerstmis Dick Bruna - Mamaliefde

Tot slot dit kerstverhaal. Dit is toch wel één van mijn favoriete boekjes, over het kerstverhaal maar dan door Dick Bruna gebracht. Een echte aanrader. In zijn bekende tekenstijl heeft Dick Bruna ook het kerstverhaal uitgebeeld.

Hierbij heeft hij de weergave in het evangelie naar Lucas (de herders) gecombineerd met de Wijzen uit het Oosten, die bij Mattheüs genoemd worden.

Lees ook: De leukste kerstverhalen voor kinderen om voor te lezen.

Wat is jouw favoriete kerstboek om voor te lezen rondom de Kerst?

Linda van Aken