Skip to Content

Tips en ideeën voor een kerst viering thuis

Tips en ideeën voor een kerst viering thuis

Veel kerken hebben besloten om hun deuren gesloten te houden door de nieuwe coronamaatregelen. Zo vlak voor kerst viering, waarbij veel kerken juist extra diensten hebben, kan dit je misschien de vraag opleveren wat je dan nu moet doen om toch de kerstboodschap aan je kinderen door te geven?

Wil je toch graag bezig zijn met het kerstverhaal? Dan hier tips hoe je toch met de kinderen aan de slag kunt.

Online vieringen

Veel kerken zullen hun kerstviering online uitzenden, zodat je toch de dienst kunt meemaken. Natuurlijk voor kleine kinderen niet echt ideaal, maar misschien heeft ook jouw kerk of kerk bij jou in de buurt een uitzending speciaal voor kinderen?

Leuke sites

Er zijn altijd al leuke sites die het geloof op een leuke manier uitleggen aan kinderen, vaak gecombineerd met een knutsel. En nu, in Coronatijd, zijn er ook aanbieders die normaal een lidmaatschap vragen maar nu gratis zijn. Een paar leuke voorbeelden:

Zelf een dienst samenstellen

Wil je echt een soort kerkdienst maken, als vervanging van het kerkbezoek? Dan kan je denken aan de volgende onderdelen:

  • Aansteken van de Kerstkaars (en adventskaarsen)
  • Samen zingen
  • Het kerstverhaal vertellen
  • Nog een mooi kerstliedje
  • Een kerstgedicht voorlezen
  • Zingen…
  • Een leuk knutselwerkje maken
  • Samen bidden
  • Natuurlijk nog een keertje zingen

Feest van het Licht; aansteken van de kaarsen

Het is gewoon om 4 kaarsen aan te steken, voor elke adventszondag één. Met Kerst zet je er dan nog een kerstkaars bij. Je kunt thuis ervoor kiezen om alleen een mooie kaars aan te steken als de kerstkaars. Was je al gewoon om iedere week een kaarsje extra aan te steken, dan is het wel mooi om deze 4 kaarsjes nu ook aan te steken.

Bij ons in de kerk is het gebruikelijk om dan een gedichtje over kaarsen erbij voor te lezen. Dat kan je natuurlijk prima thuis ook doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de versjes op gedachten-gedichten.

Zingen

Natuurlijk zing je in een kerkdienst. De kinderen kennen vast wel een paar liedjes? Misschien kan je zelf met een muziekinstrument ze begeleiden. Of je kiest voor YouTube, waar je héél véél keus hebt.

Vaak met mooie filmpjes erbij, zodat de kinderen ook nog iets te zien hebben. Zoek van tevoren een aantal liedjes uit. Door hier een afspeellijst van te maken kan je tijdens de viering heel eenvoudig de liedjes vinden.

Lees ook: Kerstliedjes voor kinderen; ook Christelijke liedjes

Het kerstverhaal

Heb je een kinderbijbel thuis, dan kan je eenvoudig voor het verhaal uit die bijbel kiezen. Maar natuurlijk kan het ook op veel andere manieren. Zo kan je kiezen voor een vertelling via een filmpje. Of je zoekt op internet naar een mooi geschreven kerstverhaal.

Ook leuk: laat de kinderen zelf het verhaal vertellen! Dit weten ze vast wel! Of waarom niet als toneelstukje? Hoe actiever de kinderen erbij betrokken worden, hoe meer ze ermee bezig zijn!

Lees ook: Kerstverhaal voor kinderen

Gedichtje

Een mooi bijpassend gedichtje laten voorlezen door één van de kinderen kan een mooie aanvulling zijn. Zijn de kinderen al iets ouder, kan je ook vragen of ze zelf een gedicht maken, welke ze die avond/ochtend voorlezen. Of je grijpt toch gewoon weer naar internet…

Knutselen

En natuurlijk kan er geknutseld worden. Van eenvoudige kleurplaten tot hele bouwplaten: ook die zijn heel eenvoudig te vinden. Je zult er nu even rekening mee moeten houden dat je niet meer op zoek kunt naar bijzondere materialen omdat de winkels gesloten zijn.

Maar met de meest eenvoudige materialen maak je ook iets heel moois! En zolang je nog inkt voor je printer hebt, kan je heel veel leuke dingen uitprinten van internet.

Op de website van de Rooms Katholieke kerk vind je bijvoorbeeld een handig doeboekje “Vier Kerstmis” vol met opdrachten om met je kind te doen.

Een paar leuke sites om iets te vinden op dit gebied:

Natuurlijk is ook Pinterest een bron van inspiratie. Wat dacht je van:

Een engeltje vouwen

Tips en ideeën voor een kerst viering thuis - Mamaliefde

Een kerststal op een eenvoudige manier

Tips en ideeën voor een kerst viering thuis - Mamaliefde

Of alleen Jezus in een kribbe

Tips en ideeën voor een kerst viering thuis - Mamaliefde

Lees ook: Kerststal knutselen

Gezellig afsluiten

Een voordeel van thuis vieren is natuurlijk dat je het helemaal op je eigen manier kunt doen. Hoe lang wil je er mee bezig zijn? En als de kinderen tussendoor even willen uitrazen, prima toch? Sluit het geheel gezellig met elkaar af met bijvoorbeeld een lekkere kop warme chocomel en iets lekkers.

Maak er iets gezelligs van, zodat de kinderen het gewoon echt leuk vinden. Maakt meer indruk dan iets moeten…en dat is alleen maar positief! Want als geloven leuk is…inderdaad, dan heb je de juiste snaar gevonden. Geloven zou toch om de liefde moeten gaan!

Digitale kerstwandeling

Na afloop lekker naar buiten? Bij ons is er een digitale kerstwandeling uitgezet. Je loopt van scène naar scène en beleeft zo het kerstverhaal aan de hand van filmpjes die je op bepaalde plekken kunt bekijken.

Het leuke is echter dat je deze route niet hoeft te volgen. Je kunt ook zelf een route lopen en tussendoor gewoon die filmpjes kijken. Of gewoon thuis… Daarom een link naar de digitale kerstwandeling in ons dorp, omdat het gewoon leuk is voor iedereen!

Meer ideetjes

Natuurlijk kan je het uitbreiden met zoveel je maar wilt. Vinden je kinderen het wel een leuk idee om zoiets als klokken te luiden, dan kan je natuurlijk met belletjes ze laten uitleven.

Je kunt een hoekje van de kamer inrichten als stal. Zet er een wiegje of een ander ‘bakje’ neer als kribbe en natuurlijk een babypop erin. Knutsel eerder met de kinderen van karton schaapjes of een ezeltje.

En als je er niet gillend gek van wordt, dan zou je natuurlijk ook gewoon stro neer kunnen leggen… En kies je voor een toneelstukje?

Maak het nog leuker en laat opa en oma via Zoom gewoon meegenieten! Of nodig ze uit, als dat verstandig is. We mogen immers tot nu toe nog altijd 3 mensen uitnodigen!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)