Skip to Content

Christelijke adventskalender maken

Christelijke adventskalender maken

Een adventskalender maken is niet alleen heel leuk om te doen, maar je kunt het ook meteen gebruiken om het verhaal van de geboorte van Jezus te vertellen. Uiteraard kun je het combineren met het geven van iets lekkers of een klein pakje. Hoe maak je een Christelijke adventskalender? 

Christelijke adventskalender maken

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Wil je graag een Christelijke adventskalender aan je kind(eren) geven? Maar zie je het niet zitten om er zelf mee aan de slag te gaan? Je kunt ook Christelijke varianten van de adventskalender gewoon kopen. Zo kan je een adventskalender kopen waarbij je iedere dag een bouwsteentje mag uitdrukken (uit de bouwplaat) en zo krijg je uiteindelijk een kerststalletje! Zo wordt het stalletje steeds meer compleet. Hoe leuk is dat!

Zelf een Christelijke adventskalender maken: hoe doe je dat?

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Maar zelf maken is natuurlijk wel heel leuk om te doen, om te geven én je kunt er een heel eigen slag aan geven. We willen je in dit artikel op weg helpen om zo een mooie Christelijke adventskalender te kunnen maken.

Maar laat vooral ook je eigen fantasie de vrije loop en vertel op jouw manier het echte verhaal van Kerst! Wat wil jij graag vertellen? De geboorte van Jezus of ook over vrede op aarde? Over hoe jezelf een lichtje voor de wereld kan zijn? Als je zelf aan de slag gaat, kan je het er allemaal in verwerken!

Een vertelslinger

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Maak een lange kralenketting of haak bijvoorbeeld een mooi, stevig sliert. Zorg dat het lang genoeg is om 24 kaartjes aan op te hangen. Deze kaartjes voorzie je allemaal van een nummer aan de ene kant en aan de andere kant vertel je een stukje van het verhaal op weg naar Kerst.

Begin bij het bezoek van de engel aan Maria en eindig natuurlijk met Kerst bij de geboorte van Jezus. Het tussenliggende verhaal hak je in genoeg stukjes om alle kaartjes te kunnen vullen. Dit hoeven maar heel kleine stukjes tekst te zijn, met een plaatje erbij.

Hang de kaartjes met kleine wasknijpertjes aan de lijn met de nummers naar voren. Iedere dag mag een kaartje omgedraaid worden. Als je de plaatjes kleine kleurplaatjes laat zijn, dan kan je kind ook iedere dag zelf het kaartje mooi inkleuren! 

Kerststal adventskalender

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde
Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Maak een kerststalletje en alle personen, dieren en dergelijke die erbij horen. Zorg dat je minimaal 24 stuks hebt. Pak ze in en doe het in een mand. Iedere dag mag je kind 1 pakje open maken en in het stalletje zetten. Je kunt het stalletje als eerste geven of die zet je alvast neer. Natuurlijk houd je Jezus nog even achter de hand. Die is immers pas met Kerst zelf aan de beurt.

Je kunt diverse boekjes kopen met patronen om een kerststal te haken en alles daaromheen. Ook hele haakpakketten zijn er te koop. Of je maakt zelf een setje op basis van story stones.

Voor de kerststal heb je 24 karakters nodig. Heb je minder figuren dan kan je altijd kiezen voor meer schapen voor bij de herders of engelen in het veld kunnen altijd. Een verdeling zou bijvoorbeeld kunnen zijn; Maria, Jozef, Kindje Jezus, os, ezel, twee muzikale engelen, twee herders, herdersjongen, herdermeisje met mand en kruik, vijf schapen (liggend of staand), ram, Caspar (wijze), Balthasar (wijze), Melchior (wijze), kamelendrijver en drie kamelen met zadel.

Op weg naar kerst

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Maak op een stuk karton een soort ganzenbord. Dus een ‘weg’ met vakjes en nummertjes. Op ieder nummertje staat een afbeelding die past bij het kerstverhaal en een snoepje. Het snoepje mag je kleintje natuurlijk opeten. Liever geen snoep? Dan doe je er iets anders voor in de plaats. En de afbeelding is uiteraard de trigger om verder te praten over kerst en Jezus.

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Hang het karton aan de muur. Je kunt er kleine zakjes opplakken waar de karakters of andere dingetjes inzitten. Zolang het maar op een weg lijkt. Wil je het spannend houden, dan maak je klepjes voor de vakjes, die je kind er iedere dag vanaf mag trekken. Het nummer zet je dan op dat klepje. 

Bijbelteksten adventskalender

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde
Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde
Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde
Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Bij dit voorbeeld is het weliswaar in het Engels, maar natuurlijk kun je dit ook gewoon zelf in het Nederlands namaken. Koop 24 zakjes die je met van alles kunt vullen. Iets lekkers, bijvoorbeeld. Op het zakje doe je een kaartje met een Bijbeltekst. Ook nu vertel je zo het verhaal van Kerst spelenderwijs. En je zoon of dochter kan ook even lekker smikkelen…

Je kunt 24 kerstballetjes kopen en deze ook nummeren. Ook nu kan je er een papiertje aanhangen met een stukje van de tekst. Geef je kind een eigen kerstboompje en zo kan hij iedere dag er een kerstballetje bij hangen. De kerstballetjes die nog niet aan de beurt zijn kan je in een mooi mandje doen. 

Voor oudere kinderen kun je er ook een soort quiz van maken. Zet een vraag of een opdracht op de kaartjes en ga zo het gesprek aan met je kind over kerst en het kerstverhaal. Of vraag dingen die wel met de gedachte van kerst te maken heeft (vrede, liefde voor elkaar en dat soort dingen). Koppel het eventueel ook wel aan een leuk cadeautje of een snoepje, want het mag ook gewoon leuk zijn natuurlijk.

Adventskalender met cadeautjes

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde
Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Playmobil heeft een speelset van een kerststal. Pak ieder onderdeel mooi in en hang de pakjes aan een plank, een slinger of een rek. Nummer de pakjes en laat je zoon of dochter iedere dag een pakje openen. Zijn er te weinig onderdelen met enkel de kerststal, dan zou je ook nog apart de drie koningen erbij kunnen kopen. Uiteraard kun je dit ook met kerststalspeelsets doen van andere fabrikanten.

Jesse kerstboom

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde
Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

De Jesse Tree Adventskalender is een bijzondere en betekenisvolle manier om de adventsperiode te vieren. In plaats van de traditionele dagelijkse chocolaatjes, biedt de Jesse Tree kalender dagelijkse reflecties en symbolen die de Bijbelse geschiedenis vanaf de schepping tot de geboorte van Jezus vertellen.

Elke dag hang je een specifiek ornament aan de boom, dat symbool staat voor een Bijbels verhaal of personage. Het is niet alleen een creatieve en decoratieve manier om af te tellen naar Kerstmis, maar het biedt ook een kans voor spirituele groei en contemplatie in de drukke feestdagen.

De Jesse Tree Adventskalender is daarmee een waardevolle toevoeging aan de adventstradities, die gezinnen helpt om de diepere betekenis van Kerstmis te ervaren.

Familie advents kalender

Christelijke adventskalender maken - Mamaliefde

Een kerstafbeelding

Zorg voor een mooie afbeelding van Kerst, bijvoorbeeld dus de kerststal, en plastificeer deze. Knip 24 kleine stukje papier uit, die je naast elkaar op de afbeelding plakt met plakband. Omdat de afbeelding geplastificeerd is kan dit weer gewoon eraf getrokken worden.

Nummer de stukjes, zodat iedere dag er weer een stukje aan de beurt is. Natuurlijk zorg je ervoor dat de kalender bij de start volledig bedekt is. Door te zorgen dat het vel wat je in 24 stukjes deelt net zo groot is als de afbeelding is dit geen ingewikkelde opdracht!

Hoeveel dagen christelijke adventskalender?

De christelijke adventstijd bestaat uit de vier weken voorafgaand aan Kerstmis. Deze vier weken symboliseren de adventsperiode, een tijd van verwachting en voorbereiding op de komst van Jezus Christus. Het is interessant om op te merken dat er vier weken in een adventsperiode zijn, wat theoretisch zou leiden tot 28 dagen.

De keuze voor 24 dagen weerspiegelt een moderner versie van de adventskalender, waarbij elke dag een nieuw venster of vakje wordt geopend. Echter, om de kalender beter aan te laten sluiten op de kalendermaand december en te eindigen op Kerstavond, wordt vaak gekozen voor 24 dagen.

De adventstijd biedt gelovigen een gestructureerde manier om spiritueel te groeien en zich voor te bereiden op de viering van de geboorte van Christus tijdens het hoogfeest van Kerst.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)