Skip to Content

Pinksteren wat te doen; 1e en 2e Pinksterdag activiteiten en uitjes met kinderen

Pinksteren wat te doen; 1e en 2e Pinksterdag activiteiten en uitjes met kinderen

Bijna heel Nederland trekt er met het Pinksterweekend op uit. Festivals, pretparken, en nog een heleboel andere evenementen worden met Pinksteren druk bezocht. Vaak werkt het weer op deze dagen ook goed mee, waardoor mensen allerlei buitenactiviteiten opzoeken of zelfs een weekendje weg gaan.

Er is namelijk ontzettend veel te doen met Pinksteren. Laat je inspireren met de leukste uitjes, activiteiten en evenementen die je kunt doen met het Pinksterweekend!

Wat vieren we met Pinksteren?

“Jezus had gezegd dat er na hem een helper zou komen: de Heilige Geest. Vijftig dagen na zijn verrijzenis (tien dagen na zijn Hemelvaart) zaten de leerlingen in hun huis. Er stak een storm op, binnen in de kamer.

Er verschenen vlammetjes boven het hoofd van iedere leerling. Ineens spraken en verstonden ze talen die ze nooit hadden geleerd. Iedereen kon hen nu verstaan wanneer zij over Jezus vertelden. Ook had de Heilige Geest alle angst weggenomen.

De leerlingen verborgen zich niet langer, maar gingen reizen en vertelden aan iedereen over Jezus. Zo is zijn verhaal verspreid over de wereld en is het Christendom ontstaan.”

Luilak

Dit is geen christelijk feest en heeft niets met Pinksteren te maken. Op de zaterdag voor Pinksteren wordt in alle vroegte lawaai gemaakt.

De traditie was dat diegene die het laatst opstond het gezin moest trakteren, het liefst op Luilakbollen. Dat waren warme broodjes met stroop. Kinderen gingen de straat op om mensen wakker te maken met liedjes en versjes:

Luilak, beddezak
Staat om 9 uren op
Negen ure, half tien
Heb je die luilak al gezien?

In de 16de en 17de eeuw begon Luilak vaak al op vrijdag na zonsondergang. In West-Friesland (regio in Noord-Holland) is de traditie ook nu nog het sterkst. Maar ook in Delft, Amsterdam en de Zaanstreek en elders komt het voor.

Gemeenten werken vaak samen met jongerenverenigingen en scouting om vandalisme te voorkomen en het gezellig te houden. Een andere vorm van luilak is dat veel winkels op de zaterdag extra vroeg open zijn en dan vroegevogel-kortingen of luilakkortingen hebben (Hoe eerder je komt, des te meer korting je krijgt).

Ook worden er acties en activiteiten georganiseerd.

Pinkster festivals en evenementen op 1e en 2e pinksterdag

Pinkpop is misschien wel het bekendste festival met Pinksteren. Natuurlijk zijn er nog veel meer Pinksterfestivals te bezoeken waar niet de minste artiesten optreden. Evenementen die je met Pinksteren kunt bezoeken zijn:

Pinksterjazz op ‘t IJ – Amsterdam

Vaar mee op tweede pinkstermiddag en geniet! Heerlijk ontspannen op het water onder het genot van een drankje en zwoele jazzklanken.

Meer informatie vind je hier.

50 jaar Pinkpop – Biddinghuizen

Pinkpop is de oudste georganiseerde popfestival in Nederland en misschien wel van Europa! Ze staan ook niet voor niets sinds 1990 in het Guiness Book of Records en vieren dit jaar hun gouden jubileum, want ze bestaan vijftig jaar.

Heb je zin in een geweldig feest, bestel dan op tijd je tickets en kijk op welke van de drie dagen je naar Megaland in Landgraaf komt. Heb je zin om drie dagen te genieten van het festival, vergeet dan niet je polsbandje om te houden en je ticket bij de hand te houden.

Boek op tijd een hotel of B&B in de buurt of reserveer op tijd voor een plekje op een van de vele campings.

Let er wel op dat Pinkpop niet geschikt is voor al te jonge bezoekers. Pinkpop heeft een voorkeursleeftijd vanaf twaalf jaar.

Jazz in Duketown – Den Bosch

In het centrum van Den Bosch swingen op jazz muziek. Gratis toegang voor iedereen.

Meer informatie vind je hier.

Boekids – Den Haag

Boekids biedt kinderen en jongvolwassenen een festivalervaring met een uitdagend literair, muzikaal en theatraal programma en interactieve workshops.

Tijdens de eerste editie van Boekids UP, een festivalavond voor iedereen die jong van geest is, treden onder andere Janne Schra en Huub van der Lubbe op en gaat Stephanie Afrifa in gesprek over het Young Adult-genre met de internationale auteurs Renée Watson en Katherine Rundell en auteur Abdelkader Benali.

Tijdens Boekids Festival maken onder andere Spinvis, Sterrin Smalbrugge en Jaap Robben hun opwachting. Daarnaast is er doorlopend randprogramma voor zowel kinderen en jongeren als ouders en begeleiders. Boekids is hét Haagse festival dat kinderen en (jong)volwassenen in contact brengt met literatuur.

Meer informatie vind je hier.

Sprookjestuinen – Dwingeloo

Geen groot festivalterrein, maar zes verschillende tuinen in en bij de dorpen Dwingeloo en Diever vormen het decor van verschillende sprookjesvoorstellingen voor kinderen.

Na een officieel ontvangst van de prinses van Letterland met haar gevolg, verschillende sprookjesfiguren, een zoektocht naar verloren letters en twee dagen ondergedompeld te zijn in sprookjessferen volgt een emotioneel afscheid van de prinses.

Meer informatie vind je hier.

Kaas en Couscous festival – Gouda

Nasi goreng, kebab, currie, roti, bitterbal, hummus, baklava, schnitzel, taco, couscous. Loopt het water je al in de mond? Waarom niet ook köfte, bolo di glas, balkenbrij, gumbo, sebadas, fideus, chorba, barszcz en safarjaleigh proberen?

Het wordt tijd voor een feestje in Gouda waarmee we de rijkheid van verschillend zijn vieren en gelijkenissen omarmen. Hoe kan dat beter dan met een festival waarop eten, muziek en cultuur letterlijk en figuurlijk het middelpunt zijn?

We smelten de kazen en laten verschillende ingrediënten pruttelen in een tajine tot één geurig kleurig geheel. Fusion is het toverwoord en meer leren over en van een ander, maar vooral over jezelf.

Het Kaas en Couscousfestival maakt het mogelijk van elkaar te proeven. Van eten en muziek. Van cultuur. Met ons allen aan een lange eettafel, luisterend naar muziek, spelend, pratend en luisterend maar bovenal genietend.

De hele dag door is er van alles te doen, voor groot en klein. Dus laat je neus en je nieuwsgierigheid je leiden en kom naar GOUDasfalt op 8 juni. Er zijn 1000 en 1 redenen om dit feest niet te missen.

Meer informatie vind je hier.

7th Sunday Festival – Erp

Op het terrein De Roost in Erp. Gezellige sfeer waar de feesttenten verspreid over het terrein verspreid staan.

Meer informatie vind je hier.

Leidse Hofjesconcerten – Leiden

Dit Pinksterweekend vindt alweer de 11e editie van De Leidse Hofjesconcerten plaats. Ben je nog niet bekend met het Pinkster-muziekevenement in Leiden?

Het evenement met meer dan 200 concerten wordt elk jaar uitgevoerd in 20 van de mooie hofjes die Leiden rijk is en op 8 overdekte locaties, zoals de Pieterskerk, de Oude UB, de tuinzaal van de Burcht en de Koolzaal van BplusC.

Van klassiek en oude muziek tot pop, jazz en volksmuziek. Voor elke muziekliefhebber is er iets moois te horen tijdens het Pinksterweekend.

Meer informatie vind je hier.

Appelparade – Lisserbroek

Op biologisch landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek vindt met pinksteren het jaarlijkse Pinksterfestival De Appelparade plaats. Dit jaar nog meer in het teken van groen & duurzaam.

Met muziek en theater, ponyrijden, skelters, eetbare plantenwandeling en kookworkshops, tientallen pop up winkeltjes en (h)eerlijk eten bij diverse foodtrucks. Kidsplein, wellnessplein en mannen area maken het festival compleet.

Meer informatie vind je hier.

Tuinfair – Midwoud

Tijdens het Pinksterweekend zal Midwoud ondergedompeld worden in mysterieuze kleuren en geuren. Het verre Oosten met meer dan een miljard inwoners, zijn verscheidene culturen en eeuwenoude rijkdommen is sprookjesachtig mooi en overweldigend.

De indrukwekkende schoonheid van de natuur en de drukte van de steden zijn grote contrasten voor ons in deze Westerse samenleving.

Eeuwenoude tradities worden door religie in stand gehouden en de traditionele feesten met de bontgekleurde menigte zal voor veel mensen tot hun verbeelding spreken. Met dit Oosterse thema zal Tuinfair Midwoud dan ook weer zorgdragen voor een onvergetelijke ervaring voor de bezoeker.

Meer informatie vind je hier.

Music Meeting – Nijmegen

Op Park Brakkenstein verschillende internationale artiesten treden voor je op. Meer informatie vind je hier.

Ribs & Blues – Raalte

Op het Domineeskamp in Raalte kun je genieten van blues muziek en spare-ribs. Leuke bijkomstigheid is dat het festival voor iedereen gratis is.

Meer informatie vind je hier.

Festival Trek – Utrecht

Het stadspark wordt omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant, waar je kunt genieten van verrassend entertainment van jonge theatermakers, kleinkunst- en muzikaal talent gecombineerd met een divers aanbod gerechtjes dat met liefde bereid wordt in de mooiste mobiele keukens.

Meer informatie vind je hier.

Pinksterraces – Zandvoort

De Pinksterraces beloven een rijkelijk autosportweekend met een grote diversiteit aan deelnemende series. Tijdens de 2019-editie vormt de bijzondere Marcel Albers Memorial Trophy weer een van de hoogtepunten met volop close-racing! Daarnaast zorgt de Porsche Carrera Cup Benelux, samen met een aantal andere series, voor volop vuurwerk.

Meer informatie vind je hier.

Campina Open Boerderijdagen – Landelijk

Op vrijdag de dag na Hemelvaart en maandag Tweede Pinksterdag) openen 69 boerenfamilies hun staldeuren van 10.00 tot 16.00 uur voor publiek! Er is van alles te zien en beleven voor jong en oud. De boer laat aan de hand van leuke spelactiviteiten zien hoe melk van de grazende koeien in de wei terecht komt in het glas thuis op tafel. Een heerlijk dagje buiten! Kom je ook? Toegang is gratis.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Campina Boerderij dagen

Pinkstermarkten en pinksterfeesten

Slenteren langs allerlei kraampjes, is wat veel Nederlanders met hun vrije dagen doen. Er is genoeg te zien en beleven. Je kunt vaak meedoen met workshops, je kind laten schminken of aan een van de vele proeverijen deelnemen.

Wijn, bier, kaas of andere lekkernijen worden tijdens het slenteren aan bezoekers geserveerd en/of aangeboden. In diverse gemeenten zijn er Pinkstermarkten en braderieën zijn en ga er met de hele familie op uit!

Maandag tweede Pinksterdag zijn de grote woon- en autoboulevards altijd open en meestal zijn er dan speciale acties en hoge kortingen met Pinksteren.

 • Pinksterfeesten Beckum
 • Pinksterfeesten Bornerbroek
 • Pinkstermarkt Emmen
 • Pinkstermarkt Leek
 • Leurse Havenfeesten
 • Pinkstermarkt Nijmegen
 • Pinksterfair Landgoed het Laer Ommen
 • Pinkstermarkt Panningen
 • Meidenmarkt Schoorl
 • Familiefestival Kermis de Klop Utrecht
 • Luikse Markt Utrecht
 • Pure Pinksterfair Vaassen
 • Pinkstermarkt Vlissingen
 • Typisch Vollenhove
 • Pinksterfeesten Zoutkamp

Ontdek een van de vele museums die Nederland rijk is

Met het gezin een dagje wat kennis vergaren, doe je in een van de vele musea die Nederland rijk is. De bekende, maar ook de wat minder bekende zijn beslist de moeite waard om te bezoeken en leuk voor jong en oud. Met workshops, rondleidingen en hoge kortingen kun je met Pinksteren een museum naar keus bezoeken. Er zijn musea waarin jezelf ook in meespeelt. Een ridder, prinses of keizer in een kasteel? Ga aan de slag als wetenschapper of ben je liever kapitein op een oorlogsschip? Ben je liever in de natuur? Kies dan voor een van de Nederlandse Openluchtmuseums! Ontdek de leukste museumuitjes en speel zelf ook mee!

Pit Veiligheidsmuseum – Almere

Een lekker lang Pinksterweekend staat voor de deur en natuurlijk ben je van harte welkom bij PIT, ook op tweede Pinksterdag. We varen af en aan met onze historische blusboot en jij mag natuurlijk met ons mee. Mocht het onverhoopt geen lekker weer zijn om te varen? Geen nood, ook in het museum is er veel leuks te doen. Doe de politie- of brandweerspeurtocht, haal je skelterrijbewijs of (voor de hele kleintjes) de Paw-Patrol speurtocht en ontdek de wereld van brandweer, politie en ambulance.

Meer informatie vind je hier.

Dag van het kasteel

Op Tweede Pinksterdag wordt de Dag van het Kasteel georganiseerd. Op deze dag verwelkomen eigenaren en beheerders door het hele land bezoekers op hun terrein om een kijkje te nemen in hun kasteel, ruïne, landhuis etc. Het thema van deze dag is Leven op Stand en wordt compleet gemaakt met activiteiten en speurtochten etc.

Bij Kasteel Hoensbroek doen ze er nog een schepje bovenop, dit weekend wordt er een heus riddertoernooi georganiseerd. Er zal een Middeleeuwse markt zijn, prinsessenwedstrijd, maar ook een echte riddershow te paard.

Meer informatie vind je hier.

Pinksteren = pretparktijd, dierentuinen en speeltuinen

Achtbanen, wildlife of liever van de glijbaan? Alle pretparken zijn, evenals de dierentuinen en grote speeltuinen (of kermissen) allemaal open met Pinksteren. Tip: Boek meteen een weekendje weg in een van de bungalowhuisjes, hotels of campings, zodat je nog meer dagen kunt genieten van je favoriete pretpark en niet de halve dag hoeft te reizen.

Naar de zee

Wil je liever strandjutten langs de zee en schelpen zoeken, daarna een drankje en een hapje doen in een gezellig strandpaviljoen? Nederland heeft de gezelligste stranden en je kunt nog uitkiezen welke! De stranden zijn officieel geopend en met Pinksteren kun je op veel strandterrassen genieten van live muziek, barbecues en cocktails.

Uit eten

Zin om met Pinksteren uit eten te gaan? Met het gezin, familie en vrienden of liever romantisch samen.

Tip: Houd rekening met de Pinksterdrukte en reserveer op tijd bij je favoriete restaurant.

Pinksterbrunch Pannenkoekenboot

Geniet samen van een gezellige brunchvaart met de Pannenkoekenboot Rotterdam op de Maas! Vaar mee door de havens en langs de imposante skyline. De vaart is inclusief onbeperkt pannenkoeken eten en er zijn broodjes, beleg en salades.

Meer informatie vind je hier.

Wandelen en fietsen

Wandelen in het bos of fietsen langs de mooiste fietsroutes die Nederland heeft. Rust uit met een volle picknickmand en geniet van de natuur. Of eet je liever pannenkoeken of poffertjes in een pannenkoekrestaurant, na een stevige wandeling of fietstocht?

Weekendje weg met Pinksteren

Heerlijk een weekendje weg met de vakantiehuizen voor Pinksteren, het is vaak mooi weer en dus het ideale weekend om er even heerlijk tussenuit te gaan. Gaat u voor een familieweekend of een heerlijk weekendje weg met het gezin? Alles is mogelijk met de vakantiehuizen met Pinksteren. Zo kunt u verblijven op een vakantiepark met zwembad en animatie zodat de kinderen zich heerlijk zelf kunnen vermaken terwijl u kunt ontspannen in de zon of lekker wat voor uzelf kunt doen.

Met de vakantiehuizen met Pinksteren kunt u ook een familievakantie aan zee plannen. Lekker uitwaaien, pootje baden of als het weer het toelaat lekker zonnebaden en zandkastelen bouwen. De vakantiehuizen met Pinksteren zijn veelzijdig en zullen u een heerlijk weekendje weg laten ervaren. Neem ook zeker de hond mee, veel vakantiehuizen met Pinksteren zijn huisdiervriendelijk en maken uw gezinsvakantie compleet.

Meer informatie vind je hier.

Last Minute Landal Greenparks

Geniet een lekker lang weekend of midweek samen of met het hele gezin. De natuur op haar mooist, of je nu kiest voor bos, strand, heide of bergen. Volop waterpret. Geniet van een heerlijk diner op het terras van een van de parkrestaurants. Ontmoet Bollo, de allergrootste kindervriend! Ruime keuze uit binnen- en buitenfaciliteiten: bowlingbaan, speeltuin en meer.

Boek uw verblijf tijdens Pinksteren en ontvang tot 30% last minute korting.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landal vakantieparken; de leukste parken en ervaringen

Magische momenten Sprookjescamping

Volgens de weersvoorspellingen lopen tijdens het Pinksterweekend de temperaturen weer op! Nog net op tijd om voor het weekend te boeken op de Sprookjescamping en de avonturen met Hannah, Bumpie, Lodewijk, Buddy en alle anderen mee te beleven. Er zijn nog diverse kampeerplekken beschikbaar en ook nog verschillende accommodaties.

Meer informatie vind je hier.

Ga er lekker op uit, er is nog zoveel meer te doen met Pinksteren. Bijna in elke stad wordt Pinksteren uitbundig gevierd. De leukste uitjes, activiteiten en evenementen kun je met elkaar beleven!

Linda van Aken