Vandaag is het Hemelvaartsdag. Voor veel mensen betekent dat een vrije dag. En wellicht met een beetje geluk, of een vakantiedag een extra lang weekend als je de vrijdag ook vrij neemt. Zelf mag ik vandaag ook genieten van een ‘vrije’ dag.
Maar waarom zijn we eigenlijk vrij, en wat vieren we? Ik moet eerlijk bekennen dat ik, ook al ben ik katholiek opgevoed en hier zelf voor heb gekozen, deze feestdag nog weleens door elkaar haal. Gelukkig heb ik een goede vriendin die me daarbij kan helpen. Zij legt uit:
Wat vieren we met Hemelvaartsdag?
“Nadat Jezus uit de dood was opgestaan (Pasen), bezocht hij regelmatig zijn leerlingen. Hij vertelde hen dat zij alles moesten blijven doen wat hij hen had geleerd.
Veertig dagen na zijn dood en verrijzenis nam hij zijn leerlingen mee naar een plaats even buiten Jeruzalem. Hij zegende hen en vertelde hen dat zij het nu zonder hem konden. Ze moesten straks terug naar Jeruzalem gaan en daar wachten.
Dan zou hij hen een helper sturen die hen de kracht zou geven die ze nodig hadden. Daarna steeg Jezus op naar de hemel. De leerlingen keken hem na tot Jezus verdween achter een wolk. Ze bleven maar turen. Ze waren stomverbaasd. Twee engelen kwamen bij hen staan en zeiden: tuur niet zo, Jezus is nu in de hemel.”
Weetjes Hemelvaart
Ook in de Islam kent men een soortgelijk Hemelvaartsverhaal. Mohammed is van een berg naar de hemel opgestegen. Aangezien in de Islam Jezus als een belangrijk profeet wordt beschouwd, gelooft men dat Mohammed en Jezus elkaar (en andere profeten) in de hemel hebben ontmoet.
Wist je trouwens dat ze in de Middeleeuwen de Hemelvaart naspeelden door een kruisbeeld op te trekken naar het gewelf boven in de kerk? Ook doofde men de Paaskaars. Nu doen we dat niet meer, omdat we deze kaars branden als teken van aanwezigheid van de Heer.
Dauwtrappen met Hemelvaartsdag
Op Hemelvaartsdag wordt vaak aan dauwtrappen gedaan. Vroeger waren er tegen het ochtendgloren (rond half vier) processies. Deze herinnerden aan de tocht van Jezus naar de Olijfberg. In de 19de eeuw trokken Amsterdammers de stad uit om in alle vroegte feestelijk te ontbijten met zang en dans.
Daarna ging men naar de ochtendmis. Wandelen en fietsen is in veel gemeenten ook nu nog een traditie.
Vaak wordt er ’s ochtends vroeg (half zeven tot negen) een georganiseerde wandel- of fietstocht gemaakt, soms met bezinning en aansluitend wordt er dan ontbeten. Daarna kan men uiteraard naar de mis in de kerk.
Veel hiervan was voor mij ook onbekend. Het dauwtrappen kende ik wel. Dat heb ik in een ver verleden ook wel gedaan met mijn ouders. Ik ben echter nooit echt fan geweest van vroeg opstaan, en vrees dat ik dat ook niet snel zal worden.
Het was dus niet een dag waar ik op zat te wachten. Het mooie is wel dat je altijd een lang weekend vrij was. Vooral veel scoutingactiviteiten worden dan ook in dit weekend georganiseerd.
Kind & Christendom / Katholieke kerk
- Christelijk geloof; Wie is God & uitleggen Heilige Geest
- Kind mee naar de kerk; vanaf welke leeftijd?
- Kerkdienst thuis vieren
- Gebedjes voor kinderen
- Kinderbijbels
- Christelijke knutselwerkjes
- Dopen kind betekenis en uitleg
- Doopjurken
- Eerste Heilige Communie betekenis leeftijd
- Communiefeest organiseren
- Eerste Communie cadeau’s
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
- Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen? - 8 October 2024
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024
De achterliggende gedachte van het dauwtrappen kende ik niet. Toen wij vanmorgen naar de kerk reden, liepen ze hier weer bij bossen over het Pieterpad. Je hebt een mooie blog, zeg!