Pinksteren: dat het een feestdag is, dat zullen de meeste mensen wel weten. Maar wat het precies inhoudt? Wat wordt er gevierd, hoe wordt het gevierd en waar?
Wat vieren we met Pinksteren?
Pinksteren is eigenlijk het vervolg op de vorige feestdagen. Met Kerstmis wordt Jezus, de Zoon van God, geboren. Met Pasen herdenken we dat Jezus is opgestaan uit de dood (wat we de vrijdag ervoor herdenken op Goede Vrijdag). Eerst komt er Hemelvaart, waarbij Jezus terug gaat naar de hemel.
En op Pinksteren komt de Heilige Geest, zodat ‘we’ niet alleen zijn achtergebleven nadat Jezus teruggekeerd is naar Zijn Vader in de hemel. De Geest staat voor inspiratie, Goddelijke inspiratie.
In ons land kent Pinksteren ook twee feestdagen, welke altijd op zondag en maandag zijn en zeven weken na Pasen vallen.
Minder bekend imago…
Pinksteren is net als Kerst en Pasen een Christelijke feestdag. Maar wat deze feestdag niet heeft en de andere dagen wel: een romantisch beeld waar iedereen wel een mooie betekenis aan kan geven.
Hoewel dat ook juist een voordeel kan zijn, natuurlijk, omdat zo de ware boodschap minder wordt bezoedeld met commerciële zaken zoals, vooral, met Kerst.
Niet alleen buiten de kerk, maar ook op veel Christelijke scholen is Pinksteren toch een beetje het ondergeschoven kindje. Waar met Kerst groot uitgepakt wordt met allerlei gezellige vieringen, is het met Pasen al zeker een stuk minder.
Vaak is deze dag niets meer dan alleen maar een extra dag vrij… Er wordt vast nog wel het verhaal vertelt, maar dan houdt het toch vaak wel op. Best wel raar als je bedenkt dat juist die Heilige Geest is gekomen om ons te helpen en te inspireren.
Het is dan ook niet zo heel vreemd dat mensen buiten de kerk al helemaal minder afweten van dit Bijbelse verhaal en zijn feestdag.
Het verhaal van Pinksteren
De leerlingen van Jezus zijn bij elkaar gekomen en opeens gaat het waaien en krijgen de discipelen een soort vuurkolommen te zien. Beide, wind en vuur, beelden de Geest uit.
Hierna zijn de discipelen in staat om in andere talen de boodschap van God door te geven aan de vele vreemdelingen die op dat moment in Jeruzalem zijn vanwege het Joodse oogstfeest. Veel mensen dachten dat de leerlingen dronken waren. Maar toen ze aangesproken werden in hun eigen taal, hebben velen zich laten dopen.
Pinksteren wordt dan ook wel gezien als het begin van de Christelijke Kerk. De uitstorting van de Geest laat de discipelen dus in ‘vuur en vlam’ staan voor Gods woord en de boodschap die Jezus verkondigde. Zij trekken hierna er op uit om de goede boodschap aan alle mensen te gaan verkondigen.
Pinksterverhalen voor kinderen
Wil je je kind het Pinksterverhaal vertellen of bijvoorbeeld een mooie kleurplaat laten maken?
Hier een aantal sites die je op weg helpen:
- Creatief kinderwerk
- Opkijken
- Kleurplaten
Pinksteren in de middeleeuwen
In de middeleeuwen was het wel anders. Daar werd Pinksteren maar liefst gevierd met een acht dagen durend feest! Dat is toch wel even iets anders dan 1 extra vrije dag… Toch was dit niet puur Christelijk, er waren ook veel andere gebruiken en het luidde ook de lente in.
Pas in 1574 werd Pinksteren een officiële Christelijke feestdag om zo de ‘heidense gebruiken’ uit te kunnen bannen.
Pinksteren buiten de kerk
Pinksteren heeft ook buiten de kerk minder in de melk te brokkelen. Waar Kerst zijn gezellige kerstman heeft, zijn kerstmarkten, de kerstboom en alle andere commerciële zaken, heeft Pinksteren hooguit jaarlijks terugkerende evenementen.
Er is geen echte verbinding van Pinksteren met een ritueel ofzo. Pasen heeft dit nog altijd meer, denk maar aan de paashaas, eieren zoeken en de paasvuren. Voor veel mensen is Pinksteren dan ook vooral een dag er op uit gaan met mooi weer of anders de meubelboulevard met een bezoekje vereren.
Waar Kerst vooral, maar Pasen soms ook nog wel, staat voor familiebezoek en gezelligheid thuis, is Pinksteren toch meer gericht op activiteiten buiten. Zonder allerlei familieverplichtingen (wat natuurlijk ook juist weer een verademing kan zijn…). Ooit was er Pinkpop, maar ook dat is verschoven naar een andere dag dan Pinksteren.
Meer weten over Pinksteren?
Wil je graag meer weten over Pinksteren? Natuurlijk kan je genoeg vinden op internet. Maar waarom zou je ook niet gewoon een kerkdienst bezoeken of eens in gesprek gaan met een gelovige? Een groot Christelijk pinksterevenement is Opwekking.
Pinksterconferentie Opwekking
Sinds 1971 wordt dit gehouden in Biddinghuizen. Niet verbonden aan een specifieke stroming, maar juist een interkerkelijk geheel. Opwekking is een evenement wat een weekend duurt en toegankelijk is voor alle mensen. Van groot naar klein kan hier een aangepast programma vinden.
Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is er een speciaal programma. Je kunt een heel weekend hieraan deelnemen, maar ook als een daggast komen. Omdat er ook voor de kinderen dingen te doen zijn, is het dus heel goed toegankelijk voor gezinnen!
Kind & Christendom / Katholieke kerk
- Christelijk geloof; Wie is God & uitleggen Heilige Geest
- Kind mee naar de kerk; vanaf welke leeftijd?
- Kerkdienst thuis vieren
- Gebedjes voor kinderen
- Kinderbijbels
- Christelijke knutselwerkjes
- Dopen kind betekenis en uitleg
- Doopjurken
- Eerste Heilige Communie betekenis leeftijd
- Communiefeest organiseren
- Eerste Communie cadeau’s
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024