Skip to Content

Tips voor als je kind veel zeurt, klaagt en jengelt veel

Tips voor als je kind veel zeurt, klaagt en jengelt veel

Je kunt er gek van worden! Elke ouder kan geïrriteerd raken door te zeuren, te klagen, te huilen en door te drammen. Misschien heb je er niet veel aan, maar ik zeg het toch maar: Je bent niet de enige die zich zo voelt!

Waar het om gaat is hoe je de situatie aanpakt, zodat je kind begrijpt dat hij zijn zin niet krijgt door te zeuren of te jammeren (of misschien erger nog: door te krijsen).

Zeuren is één van de meest voorkomende klachten die ouders over hun kinderen hebben. Het is ook één van de meest onbegrepen. In deze blogbijdrage bespreken we tips en trucs om je kind te laten stoppen met zeuren.

Waarom zeurt en jengelt je kind?

Een zeurend kind huilt of praat vaak op een hoge, aanhoudende toon om aandacht te krijgen. Ze kunnen dit doen omdat ze niet genoeg aandacht krijgen van hun ouders of verzorgers, of omdat ze bevestiging of sympathie zoeken.

Zeuren kan voor kinderen ook een manier zijn om hun ouders of verzorgers te controleren, want het leidt er vaak toe dat ze krijgen wat ze willen.

Tips: Wat moet je niet doen

Het kan ongelooflijk frustrerend zijn als je kind begint te zeuren en te huilen. Je kunt het gevoel hebben dat je alles geprobeerd hebt om ze te laten ophouden, maar niets lijkt te werken. Voordat je je geduld verliest, zijn hier een paar dingen die je moet vermijden te doen:

  • Schreeuwen tegen je kind of zeggen dat het “zijn mond moet houden” zal de situatie alleen maar erger maken. Het zal niet alleen het huilen doen escaleren, maar het zal ook je relatie met je kind beschadigen.
  • Zelf met een zeurderige stem antwoorden is ook een slecht idee. Niet alleen zul je daardoor net zo onvolwassen klinken als je kind, maar het geeft ze ook de voldoening dat ze een reactie van je krijgen.
  • Je kind negeren is ook niet aan te raden. Ze zullen zich verwaarloosd en alleen voelen, en het huilen zal waarschijnlijk doorgaan.
    Dus even op een rijtje wat je niet moeten doen:
  • Verhef je stem niet
  • Maak geen ruzie met je kind
  • Geef niet toe aan de eisen van je kind
  • Probeer in plaats daarvan kalm en constructief te blijven als je met een zeurend kind omgaat. Probeer te begrijpen waar ze boos over zijn en help ze een manier te vinden om zich te uiten zonder te huilen.

Negeer het niet

Zeuren is niet altijd een teken van slecht gedrag. Het kan ook een bepaalde zoektocht zijn van je kind om zijn eisen te uiten. De volgende keer als je kind begint te huilen, weersta dan de neiging om het te negeren. Neem in plaats daarvan even de tijd om uit te zoeken wat hij of zij probeert te zeggen.

Erken hun gevoelens en doe je best om zo veel mogelijk aan hun behoeften tegemoet te komen. Negeer het niet als je kind zijn of haar behoeften op een veeleisende manier begint te uiten.

Probeer in plaats daarvan uit te zoeken wat het kind zegt en hoe je het kind het beste tegemoet kunt komen. Met wat geduld en begrip kun je hem of haar helpen uit te groeien tot een goed aangepaste volwassene.

Goede voorbeeld doet volgen

Een bekend Japans spreekwoord zegt: “Daden zeggen meer dan woorden.” Het is zo waar! Onze kinderen kijken altijd naar ons om te zien hoe we op alledaagse situaties reageren. Ze leren veel meer van het observeren van onze daden dan ze ooit zouden kunnen leren van het luisteren naar onze woorden.

Onze kinderen imiteren altijd onze daden, dus is het van cruciaal belang dat we een goed voorbeeld voor hen zijn door kalm en begripvol te blijven – ook als ze overstuur zijn. Een geweldige tactiek om dit te doen is te fluisteren in plaats van te schreeuwen als je kind begint te gillen en te zeuren.

Dit zal niet alleen de huidige situatie ontzenuwen, maar hen ook leren hoe ze op een gezonde manier met hun emoties kunnen omgaan. Als resultaat van het geven van een positief voorbeeld hebben onze kinderen elke dag hulp bij het vormen tot welgevormde individuen die emotioneel evenwichtige volwassenen zijn.

Stop het zeuren voordat het erger wordt

Als je kind begint te zeuren, is het beste om dit meteen in de kiem te smoren. Als je toelaat dat het zeuren doorgaat, is de kans groot dat het na verloop van tijd alleen maar erger wordt. Wees streng voor je kind en stel een aantal grenzen aan hoeveel ze mogen zeuren. Dit zal ze helpen te leren dat er consequenties zijn voor hun gedrag.

Als ze weten dat ze genegeerd of naar hun kamer gestuurd zullen worden als ze beginnen te zeuren, zullen ze minder snel geneigd zijn het te doen. Natuurlijk is elk kind anders, dus misschien moet je een beetje experimenteren om te vinden wat bij het jouwe het beste werkt.

Maar als je consequent bent in je disciplinaire maatregelen, zou je binnen de kortste keren een vermindering van het gezeur moeten zien.

Blijf positief en geef complimenten als het goed gaat

Het is altijd belangrijk om positief te zijn en complimenten te geven, vooral aan je kinderen. Als je kind op een rustige manier praat en beleefd om dingen vraagt, geef hem of haar dan een compliment en aandacht. Dit zal je kind helpen aanmoedigen om dit gedrag te blijven gebruiken.

Bovendien is het belangrijk om oprecht te zijn bij het geven van complimenten. Pas echter op dat je niet overdrijft, want te veel complimenten kunnen een averechts effect hebben. Uiteindelijk is het geven van complimenten een geweldige manier om je kind te laten zien dat je zijn goede gedrag opmerkt en waardeert.